Fortsatt uppsida?

OMXS30 stängde fredagen på 1221,54 punkter. Detta var en uppgång med 0,35%.Vad som nu skett är att köparna har fått ett övertag över säljarna. Lyckas de hålla kvar köptrycket från utbrottet från triangeln och ta sig förbi 1244-nivån tror jag på en fortsatt uppgång till toppen på 1321. Denna topp kommer mycket troligt agera motstånd då. Min gissning är dock att vi inte kommer få se indexet ta sig upp till 1321. OBS! Detta är en magkänsla man bör inte handla på gissningar utan låta siffrorna visa vägen. Jag tror den extremt låga dollarn som nu ligger på 6,4513 kommer sätta press på verkstadsbolagen. Dessutom tror jag inte rapporterna varken för USA eller Sverige  för Q3 kommer nå upp till estimaten. Bankaktier kommer troligtvis uppvisa sämre än väntade rapporter. Men för nuet har indexet brutit uppåt därför är det mest troligt att vi fortsätter upp för ett tag.
284690-32

Fredagsöppning

OMXS30 -0,37% efter de första 25 minuternas handel. Morgonen består mest av vinsthemtagningar från den starka uppgång vi såg igår. USA stängde en bit över nollstrecket igår kväll trots den svag husstatistiken. Som vissa använder som argument för att sänka räntan ytterliggare. Idag är det fokus på privatkonsumtion och privata inkomster för augusti 14.30. Konsensus för privatainkomster ligger på 0,3% och för privatkonsumtion ligger det på 0,4%. Efter det kommer inköpschefsindex 15.45(konsensus 52,9). Sist kl 16.00 kommer bygginvesteringar (-0,5%- -0,3%) och michiganindex(84.3).

Dollarn (uppdaterad)

USD/SEK 6,4965 dollarn har nu legat under 6.50 ett tag. Statistiken som kommer om 5 minuter kommer troligtvis visa om det blir en stabilisering under denna viktiga tekniska nivå eller inte.
Dollarn klättrade upp över 6,50 nivån igen.
16.00 kom siffror om försäljning av nya hus. estimaten låg mekkan 825000 och 835000 hem i årstakt. Siffran kom in på 795000. Detta är den lägsta siffran på cirka 7år. Dessutom har priserna sjunkit till nivåer som inte skådats på nästan 40år... Siffrorna handlas inte ned avsevärt ändå. Upptrenden sedan räntesänkningen är mycket stark.

Torsdag 27/9

Torsdagen börjar med starkt stigande kurser OMXS30 upp nästan 2%. Spekulationer om ett bud på Nordea från SEB är det som är mest drivande uppåt. Aktien är upp 11% men det är långt ifrån toppen. Alla övriga bankaktierna reagerar positivt på nyheten och är upp cirka 3%. När lugnet lagt sig i banksektorn fokuseras det åter på USA där det kommer en mängd statistik idag. 14.30 kommer BNP och nyanmälda arbetslösa sedan 16.00 kommer försäljning av nya hem. BNP förväntas komma in runt 3,8%. Nyanmälda arbetslösa väntas landa på 320k och försäljning av nya hem väntas ligga på 835000 per år. Som jag tidigare påpekat spelar detta ingen större roll. Det som spelar roll är hur marknaden tar emot sifforna. Igår kom det in statistik på att orderingången för varaktiga varor är sämre än väntad. Vad gör marknaden då? Dom handlar upp siffrorna efter viss tvekan på förhoppningar om att Ben Bernanke ska sänka räntan ytterliggare. Kommer det mer negativ statistik idag är jag dock tveksam till att dom kan blunda och trycka på köpknappen ytterliggare en dag. USA är i en fortsatt upptrend. Därför tolkar marknaden det mesta positivt. 

Stängning Onsdag

OMXS30 +1,03% DJ + 0,72% SP500 + 0,54% Nasdaq +0,58%. Stängningar var idag klart på plus. Dragloket hette HM idag (hoppas någon gick in på pullbacken igår som jag nämnde här om dagen). 14.30 kom orderingången för varaktiga varor in. Denna var sämre än förväntat. Första reagerade marknaden sunt med att sänka kurserna för någon minut. Men snart kom köparna in och tryckte upp USA futures igen och stockholmsbörsen följde med. Klart är att USA går bra mycket starkare än Stockholm. Man måste nog ha i åtanke att USA har en nedåtgående räntebana framför sig medan Sverige har en uppåtgående. Satt dessutom och kollade runt lite på världens börsindex. Fick fram en graf över HangSeng-indexet (Kina). Allt jag kan säga om detta är "exhaust rally" lång väg. Så här såg många aktier och index ut precis innan det bar av nedåt runt 2000. Det finns extremt bra pengar att tjäna vid sådana här "rallyn" det gäller bara att kliva av i tid. De håller gärna på längre än vad någon vågar tro. Girigheten är på topp och ingen vill missa en fortsatt uppgång. Jag har dock fått känslan att en inflation som inte skådats på över 11 år och en överhettad ekonomi kommer kollapsa förr eller senare. Och om man kollar in grafen så kan det sammanfalla väl. Hur mycket påverkan detta har på vår egen börs låter jag vara osagt. 284690-31

Stängning Tisdag

Tisdagen bestod av fallande kurser på stockholmsbörsen. OMXS30 stängde på -1,17%. Bankaktier gick mycket tungt ihop med några andra aktier så som Assa Abloy, Electrolux och SSAB. Husstatistiken som kom ifrån USA idag kom in i stort sett oförändrad. Konsumentförtroendet kom in sämre än väntat till 99,8 för september väntat var 104,3. Till en början reagerade marknaden snabbt med starkt sälj. Efter några minuter visade dock USA att de är i en upptrend sedan räntebeskedet och handlade snart upp kurserna igen. USA har nu stängt och DJ hamnde på +0,14% SP500 -0,03 och Nasdaq 0,58%. Nasdaq visar tydligt vägen uppåt och har gjort så en tid nu. Värt att notera var att dollarn var nere under 6.50 nivån för ett kort ögonblick ikväll. Nu står den i 6,5018 emot kronan. Jag ser 6.50 som en mycket viktig nivå för fortsättningen. 1995 agerade 6.50 nivån som stöd och därför ser jag fall under 6.50 som en trigger för ytterliggare nedgång.

Fortum Corporation

I helgen var det en läsare som ville se en analys av Fortum. Då min natt ändå verkar bli sömnlös tänkte jag att jag kunde kolla lite närmare på aktien i fråga. Fortum är i en mycket fin upptrend. Aktien gör ständigt högre bottnar och högre toppar. Under en tid har aktien konsoliderat men har nu brutit upp genom det motstånd som tycktes finnas runt 25. Tekniskt ser aktien mycket köpvärd ut. Både det 50-dagars glidande medelvärde och det 200-dgm är stigande vilket konfirmerar trenden.  Som en investering skulle jag köpa aktien på ett tillbaka fall då den ser något utdragen ut till uppsidan. Därefter skulle jag inte låta aktien falla under 23.50. Även i investeringar på längre sikt bör man kontrollera risken på sina positioner.
284690-30

Länk

Under länkar finns det ett frågeformulär som du gärna göra om du har lite tid över. Det är  underlag till ett examensjobb. "Miljösurvey" heter länken.

Måndag

Idag började börsen med fallande kurser. Det är främst verkstad som tynger börsen denna måndag. Svagt stigande futures för USA ger lite motstånd i nedgången. Dollarn fortsätter ned mot nya rekord nivåer USD/SEK för tillfället 6,5094 kr. Macro-statistiken för USA kommer igång imorgon. Dagen kommer mest troligt bli lugn. Men det är alltid öppet för överraskningar.

HM köpvärd?

HM har haft en knackig tid med fallande aktiekurs. Från början av April har aktien fallit från 450kr ner till 364.50kr.  Men nu ser aktien ut att rycka upp sig med tre dagar med stigande kurser och hög volym. Den har brutit sig igenom trendkanalens "tak". Helst ska aktien nu falla tillbaka med svagare volym eller konsolidera tidsmässigt i sidled innan det fortsätter sin klättring upp mot och kanske förbi sin "all time high" på 450. Ofta faller den ned och får stöd vid trendkanalens tak som tidigare agerade motstånd. Konsolideringen bör ta ett par veckor att färdigbilda innan den bryter ut igen. Köparna brukar inte ta kontroll över aktien direkt utan detta sker successivt under en tid.
284690-29

Fredag morgon

Handeln är väldigt trevande vid börsöppningen. Det blev inget tydligt besked av vart USAs ekonomi är på väg igår heller. Vinsthemtagningar i USA under gårdagen satte en negativ prägel på börsöppningen här i Stockholm. Men efter en stunds handel började futures stiga och stockholmsbörsen följde givetvis med upp över nollstrecket. För tillfället handlas index 0,3% över nollstrecket. Det är ingen sektor som sticker ut mer än någon annan. HM går hyfsat bra i morgonhandeln kan vara värt att notera.

Torsdag

Denna gråa september  var inte grå på börsen utan konstant röd. Självfallet lite vinsthemtagningar/pullbacks ifrån den starka uppgång vi såg igår. Det var mycket rapporter och statistik idag. Men ur all denna information som kom in både positiv och negativ fick vi istället en konsoliderande slutbörs. Alltså ingen vidare klarhet i vart vi är på väg. Pullbacken vi såg idag kan vara nyttig för en push igenom de motstånd som finns fram till 1240 i OMXS30 indexet. Men drabbas marknaden av mer sälj kan den nedåtgående trenden istället hålla i sig. Räntesänkningen har ändrat rythmen i marknaden. Det syns tydligt på alla papper och index. Frågan är om marknaden korrigerar denna tillfälliga styrka och börjar falla eller om räntesänkningen blir triggern till en trendvändning. Det är lite för tidigt att säga ännu.  


Analys?

Av 134 ekonomer Bloomberg talade med innan räntebeskedet kom ut trodde 23 på en sänkning med 0,5% och 105 på en 0,25% sänkning. Sex hörde till gruppen som trodde på en oförändrad ränta. Att spekulera i hur ränteändringar ska komma in är helt onödigt som privatperson då du aldrig har samma resurser som experterna på de stora bankerna. Vad jag gjorde för flera veckor sedan var att på Ben Bernankes tal uppmärksammade yttrandet, det är inte FED:s sak att städa upp efter dåliga investeringar och högrisk låntagare. Jag påpekade att detta kunde vara hans sätt att säga att det inte blir någon räntesänkning. Jag målade upp ett tänkbart scenario därefter. Sen får vissa tolka det som dom vill. Om man vill bli framgångsrik på börsen bör man inte chansa på statistik eller räntelägen. Vad man bör göra är att studera hur marknaden agerar.
För att gå tillbaka till grunderna handlar allt om tillgång och efterfrågan. Idag gick börsen upp med 3,63% vad man kan utläsa av detta är att det var en högre efterfrågan än det fanns tillgång på värdepapper. Det är egentligen dessa enkla grundpelare den tekniska analysen är uppbyggd på. Vad man kan utläsa ur grafen av OMXS30 för tillfället är att tillgång och efterfrågan kommer närmre varandra. Det har bildats en triangel där köpare och säljare blir mer aggressiva från båda håll. En triangel bör ses som en fortsättningsformation då det alltid är större sannolikhet att trenden fortsätter än att den bryts. Det 50-dagars  glidande medelvärdet faller och håller på att skära ned genom det 200-dagars glidande medelvärdet. Vilket kan ses som ett "deathcross" men detta är mest snack enligt mig.  Vad man bör studera är priset och det säger att köpare och säljare är väldigt nära varandra. Men tillslut blir efterfrågan för stor eller tillgången för hög. Vilket resulterar i att triangeln bryts. Sänkningen av räntan gör att ett utbrott på uppsidan är mycket troligt. Samtidigt som trenden är fortsatt nedåt. Bryts triangeln i överkant skulle jag invänta en pullback då indexet stigit mycket snabbt de 2 senaste dagarna innan jag köper på mig aktier ur investeringssynpunkt. OBS! Detta var ett tänkbart scenario. Det andra är att börsen faller tillbaka och bryter inte upp utan ny statistik visar på att USA går knackigt och indexet bryter nedåt ur triangeln istället. Då är trenden intakt och fortsatt nedgång är mest trolig. I båda fallen måste dock indexet ta sig förbi 1240 i överkant och 1127 i nederkant för att trenden ska vara konfirmerad.  
284690-28
Jag hoppas att jag gjorde det hyfsat lätt att förstå hur man bygger upp en analys. Man måste alltid vara beredd på att förutsättningarna ändras. Gör man inte det kommer man aldrig göra pengar på börsen. Flexibilitet och ta förluster snabbt är nyckel till framgång. Självfallet är "buy and hold" en bra investeringsteknik om man vill spara på väldigt lång sikt. Men vad gör du om du köpte Ericsson den 7 mars 2000 och fortfarande sitter kvar? Det hade nog varit bättre att inse att man hade fel och tagit förlusten snabbt. Sedan måste jag återigen påpeka att det spelar ingen roll hur statistik eller räntebesked kommer in. Det som spelar roll är hur marknaden tar emot statistiken/beskedet... (Tack för komplimangen om min ålder BTW...)

Onsdagshausse

Börsen börjar med extremt starkt stigande kurser. De som stiger mest var Atlas Copco, Volvo och SSAB. Futures för USA är fortsatt uppåt och Asien steg starkt på räntesänkningen. Allt bäddade för en mycket stark uppgång. Idag kommer det en del macrostatistik CPI och bostadsbyggande för augusti. Core-CPI förväntas komma in på mellan -0,1% - +0,2%. Och som alltid är det jobbigt med en försvagning i husmarknaden.

RÄNTESÄNKNING

0,5% punkter sänkte Ben Bernanke FED-funds räntan med och diskontoräntan sänktes lika mycket. Aktierna i USA rusar på beskedet. Frågan jag då ställer mig är. Hur kommer stockholmsbörsen reagera? Dollarn faller och kommer säkerligen ta mer stryk vilket är negativt. Samtidigt som bolånekrisen kanske är värre än förväntad. Kortsiktigt kommer vi säkerligen få en fin uppgång. Men vad händer sen? USA är ett land i kris enligt mig. Det är för mycket obalanser i landet helt enkelt. En notis är att guldet stiger kraftigt. Flykt till säkrare placeringar?

Uppgång

Strax efter kl 14.00 kom Lehman Brothers rapport ut. Den låg ungerfär i linjer med förväntningarna men lite bättre vinst per aktie än förväntat. Detta fick stockholmsbörsen och främst bankaktierna att stiga mycket kraftigt. SEB A var nere i 186.50 strax innan rapporten och vände snabbt upp till 196,50 som högst. Dessutom kom PPI:t in lägre än väntat men kärn-PPI:t som man tar mest hänsyn till kom in ungefär på estimatet. De analytiker bloomberg talade med efter siffrorna påpekade att FED nu har relativt öppna händer. Börsen ser nu ut att tappa en del av uppgången då siffror för utmätningar av bostäder stiger väldigt kraftig i USA. Volatiliteten på börsen ökar alltså och det kommer troligtvis hålla i sig ett par dagar framöver.

Öppningshandel tisdag 18/9

Handeln är avvaktande och handlas runt nollstrecket nu på morgonen. All fokus ligger på FED:s räntebesked vid 20.15 idag. Det kommer dock en hel del macrostatistik under eftermiddagen. 14.30 kommer PPI och störst fokus brukar då kärn-PPI:t få som man plockat bort mat och energi ifrån. Denna siffra beräknas ha ökat med 0,1% medan det överhängande PPI:t beräknas ha minskat med 0,3%. Senare kommer ett husprisindex ut vid 19.00 men detta kommer troligtvis inte spela in på marknaden då alla kommer ha fokus riktad på räntebeskedet. Något som verkligen kan sätta prägel på börsdagen här i Sverige och främst på bankaktier och finansaktier är Lehman Brothers rapport. Denna kommer ut innan börsöppningen i USA idag. Många tror att vinsterna har minskat i samband med bolånekrisen.

Lunchinlägg

Dagen började med fallande kurser som intensifierades på förmiddagen. Strax innan kl 12 så var OMXS30 nere med 2%. Alla sektorer är kraftigt fallande. Trenden är nedåt så det är naturligt med fall på nyhetsfattiga dagar. Men så här stora fall är lite oroväckande. Troligtvis är det en hel del nervositet inför räntebeskedet på tisdag. Dessutom är Alan Greenspan ute och predikar om farorna i den amerikanska ekonomin vilket inte ger någon styrka till börsen.

Måndag morgon17/9

Måndag morgon. En hel vecka med nya kurssvängningar och mycket nyheter. Veckan kommer troligtvis börja mycket lugn och avvaktande. Precis som den slutade i USA i fredags. All fokus ligger på FED:s räntebeslut som kommer ut tisdag kväll kl 20.15. De flesta har prisat in en sänkning på 0.25% punkter men det finns de som tror på 0.5% punkter. Jag tror uppsidan är mycket begränsad och det är störst risk för fall. Sänkningen är redan inprisad. Så mest troligt är att det blir ett lättnads rally för att sedan återgå till den negativa trenden.
Futures för USA är tidigt denna morgon ned något. Asien uppvisade inte några större kursrörelser. Så kommer det nog fortsätta på stockholmsbörsen också. Macrostatistik att ha koll på idag är Empire manufacturing index för september som kommer 14.30. Konsensus ligger lite olika men mellan 18-20 är förväntningarna på. Förgående månad låg indexet på 25.1.


Blandad statistik

Dagen har präglats av fallande kurser. Bankaktierna har tagit mycket stryk medan Ericsson och vissa verkstadsbolag håller emot i nedgången. USA började med fallande kurser efter att futures varit ned hela dagen. Detta efter att importpriserna kom in lägre än väntat och exportpriserna kom in högre. Underskottet i bytesbalansen kom in ungefär som förväntat. Något som jag ser som mer negativt var att lager osålda varor kom in något högre än väntat. Detta kan peka på att en recession är ytterliggare något närmre. Det kommer även indikatorer på att konsumenterna får hålla lite hårdare i plånboken då huslånen blivit dyrare. Trots denna blandade statistik handlade Wall Street ganska snabbt tillbaka kurserna till nollstrecket. Men där tog det stopp och kurserna vände snart ned igen och drog stockholmsbörsen tillbaka nedåt. Strax före stängning är OMXS30 nere på -1,31% och faller.


Öppning 14/9

Denna fredag morgon öppnar med sjunkande kurser. Det är egentligen inget negativt som inträffat utan bara lite sund vinsthemtagning efter ett par dagars uppgång (än så länge). Tyngst går bankerna i den tidiga handeln. Swedbank har gått riktigt tungt och är redan ned över 2%. Jag förväntar mig att bankernas nedgång snart kommer intensifieras och swedbank är ledaren för sektorn nedåt.
284690-27

Idag kommer det en hel del macrosiffror ifrån USA som verkligen kan sätta prägel på börsen. 14.30 kommer bytesbalans, importpriser och detaljhandel. Industriproduktion kommer 15.15 och 16.00 kommer Michigan-indexet.  Allt som kommer in långt ifrån estimatet kan komma att bli negativt för börsen. Jag tror inte marknadsaktörer vill se osäkerhet då FED ska komma med sitt räntebesked på tisdag. Många har prisat in en räntesänkning på hela 0.5% punkter men de flesta tror på 0.25%. Även om räntesänkningen kommer så tror jag endast på en kortvarig uppgång. Det  mesta kommer ifatt marknaden. Det kommer hela tiden visa sig vid all sorts statistik hur kreditkrisen har gjort sig påmind. Dessutom bör man inte bli förvånad om det inte kommer en räntesänkning. Big Ben poängterade för inte så länge sedan att det inte är FED:s sak att städa upp efter investerare och låntagare. Hur marknaden kommer reagera om räntesänkningen inte kommer blir mycket intressant.

24H uppdaterad

Så här skrev jag om 24H den 21/8
"Även om börsen är väldigt sur och volatil för tillfället har jag hittat en aktie som jag tycker ser mycket tilltalande ut. 24H kom igår ur med sin halvårsrapport. Denna visade på att företaget vänt till minus men vad som också framkom var att bolaget har strukturerat om en hel del dessutom har dom fått en ny VD. När jag sedan tar upp grafen på 24H tilltalar denna aktie mig ännu mera. Den ser verkligen ut att ha gjort en underbar botten formation tillsammans med att de kortare glidande medelvärderna skär de längre underifrån. Det 50dGM ser ut att plana ut och kommer om utbrott igenom 0.37 nivån sker börja stiga. Dessutom har jag sett volymen börjat tillta vissa dagar och det har varit på dagar då aktien stigit kraftigt. Även om aktien ser väldigt stark ut teknisk analytisk synvinkel måste ändå risken beaktas. De två nivåer man kan jobba med som stop loss nivåer är under 0.31 eller under 0.27. Jag finner egentligen ingen anledning till att ge aktien mer spelrum än under 0.31.  Kommer uppdatera utfallet."
Grafen såg då ut så här284690-12
Det ser ut som om 24H bara kommer längre i sin vändningsformation. 31-öres nivån har ännu inte svikit. Alltså har aktien fortfarande en högre low. 34-öres nivån agerar ett stabilt stöd och volymen kom idag in i aktien på nytt. De två dagar aktien var över 37 nivån var på väldigt låg volym och kunde inte ses som ett äkta utbrott. Men aktien ser nu ut att försöka pressa sig igenom motståndet ytterliggare en gång. Då aktien inte föll efter det falska utbrottet så är jag mer positiv än innan. Aktien kan vara på väg att inleda en ny längre upptrend. En vändningsformation är oftast extremt utdragen. Så att aktien konsolierar en längre tid är enbart positivt och bäddar för en ännu explosivare uppgång.
284690-26

Öppning 14/9

USA stängde efter en avslagen handelsdag på svagt minus igår. Futures för USA var på morgonen ned en del. Detta ledde till en negativ börsöppning med fallande kurser. Det bör bli lite högre volatilitet på börsen idag. Då det kommer siffror över nyanmälda arbetslösa 14.30 för USA. Om siffrorna visar på ytterliggare avmattning så kan det bli ett rejält sälj på börsen. Det skulle nämligen öka sannolikheten för recession i USA. Normalt vid en börscykels slut så är en recession vanligt förekommande. Vilket bara styrker min tro på en längre tids nedgång.

Nätmäklare

Som trader är man ute efter den bästa servicen möjlig när det kommer till vilken mäklare man väljer. Jag ska inte nämna vilken mäklare jag använder mig av. Men till saken hör att jag börjar bli trött på kaxiga mäklare i andra änden av luren. Ibland uppstår problem. Idag när jag startade datorn och kollade portföljen upptäckte jag att mina optioner jag köpt igår var borta. Till saken hör att detta inträffade även i fredags då jag i måndags morgon vaknade med en tom portfölj detta löstes med ett telefonsamtal. Jag kollade idag min aktivitetslogg och såg där mycket riktigt att mina optioner visst kommit till avslut. Jag skickar ett mail till kundtjänst eftersom jag ringt mäklarna i måndags. Jag ville inte höra en kaxig mäklare i andra ändan av luren denna onsdag. Då jag av för lite sömn inte var på det bästa humöret. Mailet fick jag aldrig något svar på och jag beslöt mig för att ringa efter den 10:e koppen kaffe. Jag bemöts då av en trevlig tjej (namn kommer jag inte ihåg) som kopplar mig vidare till mäklarna. Inte nu igen tänkte jag och bet ihop. En kaxig mäklare svarar åter igen.  Jag förklarade mitt ärende. Att optionerna jag köpt dagen innan inte längre fanns på min portfölj. Jo, säger mäklaren då... Jag svarar. Ja de som jag köpte i fredags som jag också var tvungen att ringa och leta reda på. Sedan läser jag innantill i min aktivitetslogg "12.00.14 XXXX0X000 har gått till avslut". Mäklaren svarar. Dom finns inte... Men dom fanns ju på depån igår? Mäklaren svarar. Dom finns inte nu.... Det brister för mig och jag slänger på luren och knåpar genast ihop ett mail. Med min beklagan över nätmäklarens dåliga service. Jag hotar dessutom med att jag ska skriva vilken mäklare jag har här på bloggen. Men det tänker jag inte göra då jag efter 5 minuter fick svar på mitt mail där det står.

"Hej Jesper,

Detta är ju väldigt tråkigt att höra. Det är aldrig våran avsikt att ge våra
kunder dåligt bemötande, tvärtom så strävar vi efter att alltid ge så bra
service som möjligt. Vänligen ange ditt depånummer och berätta lite mer ingående
om på vilket sätt du tycker att vi har gett dig ett dåligt bemötande så ska vi
försöka återgälda dig detta på bästa sätt. Ha en fortsatt trevlig dag. "

Det var ju trevligt att man för en gång skull fick ett snabbt svar. Att man var tvungen att hota för att få detta är dock inte lika bra. Får se hur jag gör med byte av mäklare. Men jag börjar verkligen tröttna på dessa kaxiga mäklare...  (År 2010 tror jag det bara skulle finnas 10% av dagens mäklare kvar.) Hoppas det inte blir fler fel i min portfölj på ett tag.


"Before the bell"

USA steg utan någon större svacka genom hela handelsdagen. DJ stängde på +1,38% SP500 +1,36% Nasdaq +1,50%. Förhoppningsvis ser vi ett litet rally på stockholmsbörsen från öppning. I Asien var det dock blandade siffror och väldigt tidiga futures för USA är ned nu på morgonen. Så helt klart för en uppgång är det inte. Dessutom fick vi se en mycket stark pullback igår. Vilket minskar sannolikheten för ytterliggare en stark dag. Det är tunt på macrofronten men lite statistik över olja kommer senare under eftermiddagen. Detta bör inte ge någon marknadsreaktion. Alltså något av en mellandag på börsen om det inte händer något oväntat.

Stängning Stockholm

Börsen stängde med en bra uppgång bakom sig. OMXS30 stängde på +2,20%. Börsen visade aldrig tecken på svaghet och det var en helt naturlig pullback efter fyra dagars fall. Ericsson gick mycket starkt och stängde på +5,39%. Verkstad gick också bra under dagens handel som exempel Sandvik +3,16% Atlas Copco A +2,68%. Tele2 B steg med 4%. Om det hade med Merrill Lynchs riktikurs höjning att göra låter jag vara osagt. USA fortsatte att gå starkt direkt från öppning och ser ut att hålla i uppgångarna bra. Om det håller i sig hela kvällen blir intressant att se dock.

Öppning 11/9(9/11)

Det är överlag stigande kurser på stockholmsbörsen denna tisdags morgon.  Ericsson går starkt upp med över 2%. Förutom Ericsson så går verkstad bra efter kraftiga fall igår. Kraftiga fall i Kina under sista handelstimmen. Det var inflationsspöket som slog till och fick kurserna att sjunka. Annars är det en ganska lugn uppgång med ganska låg volym. Värt att hålla koll på idag är handelsbalansen ifrån USA som kommer ut 14.30. Sedan vid 17.00 börjar Ben Bernanke tala i Berlin om globala obalanser. Detta kan självklart få marknadspåverkan sista minuterna av handelsdagen. 
Om man vill ha info om konsensus för ekonomiska rapporter så är  www.barrons.com en mycket bra sida. Där står en del historik och annat. Det ligger under Tools&Research>>Economic Calender.  

1156 och 1127 nivåerna

Passeras 1127 nivån de närmsta dagarna så är nedtrenden intakt. 1156 agerade inget särskilt stöd utan föll igenom tidigt på dagen. Jag tror inte 1127 kommer agera något speciellt stöd heller utan vi får sikta in oss på lägre nivåer nedåt 1040 som nästa stopp. USA ser dock ut att styrka upp under kvällen. Marknaden är väldigt utdragen på nedsidan så en kort pullback bör komma inom en snar framtid.
284690-25

Fortsatt nedgång

Efter ett par trevande minuter så vände börsen snabbt ned och var åter igen nere över 1%. Det är fortfarande oron över de amerikanska jobbsiffrorna som kom in sämre än väntat i fredags som spökar. Då de drog ned Asien börserna under den tidiga morgonen. Macroagendan är tunn idag och handeln kommer troligtvis styras av hur futures går fram till USA öppnar. För tillfället är futures svagt ned men de spelar ännu mindre betydelse. Idag ser det ut som om verstadsbolagen tar mest stryk under den tidiga handeln.

Lägesrapport

Som jag sa i torsdags så fallerade den potentiella huvudskuldra-formationen. Och som jag tidigare citerat så gäller ofta uttrycket "after failed moves comes fast moves". Detta är relativt lätt att förklara varför. När formationen visar sig vara falsk springer alla till utgången snabbt och pressar då ned kurserna mer än normalt. Detta ihop med att blankare stiger in i marknaden. Som nu får bekräftelse på att nedtrenden som vi fortfarande är i, är intakt.  Säljet stannade vid den tidigare lowen på 1156. Men detta ser jag endast som ett tillfälligt stop och blir inte det minsta förvånad om 1127 kommer testas redan i början av veckan. Marknadsklimatet är verkligen illa. Vilket gör mig mer övertygad om att 1127 kommer fallera som stödnivå. Jag vidhåller fortfarande mitt estimat på 850-870 i riktkurs. Kanske redan innan årsskiftet. Vi är fortfarande i en nedtrend och sannolikheten är alltid större att det fortsätter i trendens riktning. Jag är fortsatt negativ till börsen så länge vi har ett 50-dagars glidande medelvärde. Banksektorn är den ledande sektorn för denna nedgång. Dess 50-dagars glidande medelvärde har skurit det 200-dagars glidande medelvärde. Detta får mig att tro att så också kommer ske i OMXS30 indexet. Verkstadssektorn som ligger efter i börscykeln kommer även den att drabbas av nedgången är jag övertygad om. De bolagen är relativt dollarkänsliga och kommer därför falla med bankerna nedåt.  Av all börshistoria jag läst så är det alltid ledarna under en cykel som faller mest då nedgångarna kommer. Det kommer sedan nya sektorer och aktier som kommer leda nästa uppgångsfas. Det gäller bara att hitta dom... =)
284690-24

"free fall" efter jobbsiffror.

14.30 kom väldigt kraftigt säljtryck in på marknaden. Det var sysselsättningssiffror som stod på agendan. Det blev en tillbakagång i sysselsättningen i USA under augusti. När man väntat sig en ökning. Detta kan vara ett tecken på en tillbakagång i ekonomin. Och chanserna för en recession ökar enligt analytiker på bloomberg. Dollarn föll på beskedet vilket kommer drabba många bolag på stockholmsbörsen. Bankaktierna leder tydligt nedgången SEB A ned nästan 5% kl 15.15.


Morgon handel

Total riktningslös handel nu på morgonen. Börsen trevar mellan -0,1% och +0,1%. Stängningen i USA igår blev med svagt stigande kurser. Svenska riksbanken gjorde som alla trodde och höjde räntan till 3.75%. På detta blev det ingen som helst marknadspåverkan. Alla verkar ha riktat in sig på sysselsättning statistiken kl 14.30 idag ifrån USA. Vilka siffror handlarna vill se är dock tvetydigt.
Bankerna fortsätter att gå tungt och jag tror vi kommer få se en accelererande nedgång i denna sektorn. Vad "triggern" till detta fall kommer vara, låter jag vara osagt.

SEB A uppdatering

Den 28:e Augusti publicerade jag en analys på SEB A där jag hävdade att aktien hade bildat en toppformation som var en huvudskuldra-formation. Aktien hade precis brutit ned under nacklinjen för andra gången och jag skrev då "Se upp med SEB A".
284690-17
Aktien tar nu fart i sin nedgångsfas. Dessutom har det 50dGM korsat det 200dGM. Aktien kommer mest troligt att fortsätta nedåt. Målkursen jag satte var 170kr. OBS! Jag sa också att denna kurs inte i sig är en köpsignal.
284690-23
Något som även förstärker min negativa inställning är att Swedbank har också den färdiggjort en toppformation. I form av en descending triangle. Målkursen för Swedbank finner jag något svårare att säkerställa. Borde få kraftigt stöd runt 170kr. 284690-22
Självklart kan man krångla till analyserna med mer oscillatorer och dylikt. Men när man använt sig av teknisk analys en längre tid inser man snart att det inte finns några magiska indikatorer. Det som betalar är helt enkelt att studera priset. Vad en toppformtion säger är att det stora kapitalet börjar succesivt minska exponeringen. Som synes tar en toppformation mycket lång tid att bilda. Detta förstärker trovärdigheten i signalen. Det finns säkerligen många chefsanalytiker som tycker bankerna är köpvärda med tanke på "hur mycket" de fallit sista tiden. Men ärligt talat så ser detta ut att vara början.

"Before the bell"

USA börserna stabiliserade sig lite mot slutet av handeln igår kväll. Starkast gick Nasdaq men skillnaden på indexen var inte så stor vid stängning. DJ, Nasdaq och SP500 stängde alla nära -1%. Asien föll inte lika tungt men det är negativa siffror även i de indexen.
Det potentiella scenariot jag målade upp för ett par dagar sedan. Den huvudskuldra-formation som var under bildande kan komma att svika idag. Gårdagens stängning hamnade precis på nacklinjen. Håller inte nacklinjen som stöd så är rätt sätt att se på det som en falsk signal. 1156 lowen kommer spela stor betydelse för fortsättningen om inte nacklinjen håller. För att upprepa mig och undervika missförstånd så var huvudskuldra-formationen ett potentiellt scenario. Även om jag har en negativ marknadssyn så skulle jag vara en fruktansvärt dålig analytiker om jag blundade för mönster som  uppstår. Man bör analyser marknaden med teknisk analys  så objektivt som möjligt. Gör man inte detta så är risken stor att man ser det man vill se. Jag förstår att många av läsarna här på bloggen inte sysslar med teknisk analys. Men då bör man inte heller ha synpunkter. Trenden är fortsatt nedåt så länge det 50dGM pekar nedåt. De stora rörelserna kommer oftast då i nederled. Vilket vi såg prov på igår. Som jag tidigare sagt så är det fortfarande läge att sitta vid sidlinjen då tecken på trendvändning i marknaden fortfarande saknas. Ur en investerares synvinkel.
(För aggressiva traders som har bra disciplin finns det i dagens marknadsklimat extremt bra med pengar att tjäna. Men det behöver jag nog inte förklara för den som är insatt.)
284690-21 

Investerarens synvinkel

Jag känner att jag verkligen behöver klargöra min synvinkel. Detta är ur en investerares synvinkel. Vilken borde ställa risk mot chans. Kortsiktigt (de närmsta veckorna) tror jag på fortsatt uppgång. Jag har aldrig sagt att jag är långsiktigt "Bullish". För att jag ska tro på en fortsatt Bullmarket vill jag se index passera 1321,56 i OMXS30 indexet (punkt 1 ) ihop med ett stigande 50dGM. Vad jag har sagt är att vi troligtvis kommer få se bildande av en lägre topp. När vi fått se denna topp bildas tror jag på ett efterföljande fall. Som investerare bör man alltid resonera om chansen till uppgång är tillräckligt stor för den risk man tar på sig. Genom att placera i marknaden. Ärligt talat tror jag ingen med sunt förnuft tycker denna chans till ytterliggare uppgång är tillräckligt stor jämförd med risken. Så alla som hävdar att jag helt plötsligt har blivit "bullish" över utsikterna på marknaden har läst vad dom själva vill. Som synes har inte äns halva fallet rekylerats tillbaka mellan punkterna 1 och 2.
284690-20
Även om jag är obildad och bara har läst en teknisk analysbok så vet jag en del om tradingpsykologi. Självfallet finns det dom som köpte in sig tungt i marknaden nära 1320 som nu ligger mycket minus. Det är dessa som letar febrilt efter tecken på att marknaden ska styrka upp igen. Så dom sämst kan komma ut plus minus noll. Dom är troligtvis väldigt irriterade på att höra folk säga att marknaden ska ned mera. Det är ju trots allt deras värsta mardröm. Eftersom dom redan ligger så mycket minus. De vägrar inse fakta och hänger kvar vid tron att "börsen går ju alltid upp". Då säger jag. Använd denna kortsiktiga uppgång till att ta er ur de positioner som ni redan ligger minus i.  Ett litet tips ifrån en "småsparare"

Lunchinlägg

"OECD drar ned sina tillväxtprognoser för USA och EMU-området." Tillväxten är på väg att sjunka. Detta kommer spegla sig i att företagsvinsterna blir mindre. Det vi ser i de stora aktierna är toppformationer som är början på en längre tids "Bear market" detta är jag övertygad om. Vad alla bör vara medvetna om är att investerare börjar ta hem vinster innan sämre tider har kommit. Detta betyder att även om verkstadsföretagen presterar bra i sina rapporter kommer troligtvis kurserna att sjunka. Det är de "dumma pengarna" som går in i marknaden nu. Sannolikheten för en recession i USA ökar ständigt. Det kommer troligtvis uppdagas fler och fler problem i den amerikanska ekonomin. Så även om vi får en kort uppgång så är risken fortfarande för hög för att gå in långt ur investeringssynpunkt. Men detta är enbart mina egna spekulativa tankar som oftast drar sig lite åt det negativa hållet. Men samtidigt bör man fråga sig om man inte missat racet som pågått sedan 2002. Ibland måste man inse att det inte finns mer att hämta för tillfället.

Öppning 5/9

Stockholmsbörsen öppnade med svagt fallande kurser. Efter de första minuternas handel började köparna ta kommandot igen. Men fick snart ge upp när säljarna blev för många och tryckte ned index till -0,4% efter 45 minuters handel. Det är behärskade nedgångar och inga tecken på rädsla. Så börsen kommer mest troligt fortsätta uppåt ett tag till. ABB presenterade sina nya affärsmål på morgonen. Analytikerna var tydligen mycket nöjda över dessa. Trots detta handlas ABB ned mest av alla storaktier. På nyheter om att Christer Gardells fond Cevian har tankat duktigt med Volvo aktier stiger aktien ordentligt. Detta börjar bli en något uttjatad historia att handla upp Volvo så fort de flaggar för ökat innehav. Det kommer idag statistik ifrån USA på kontrakterade husköp för juli kl 16.00. Detta kan nog få marknadspåverkan om de kommer in långt ifrån estimatet. Då allt som har med husmarknaden är väldigt känsligt för tillfället.

Stängning

Stockholmsbörsen lyckades stänga på plussidan då den legat på minus större delen av dagen. Detta efter att USA styrkade upp sig efter en något negativ öppning. Bäst gick Ericsson av de stora bolagen. Om det hade att göra med byte av VD i Sony Ericsson låter jag vara osagt. Lyftet ifrån USA bättrades på då ISM:t kom in ungefär som förväntat vid 16.00. USA fortsatte sedan med starka uppgångar. Det var Nasdaq som ledde uppgångarna. Det är det index som gått bäst sista tiden. Stängningen i USA såg ut så här DJ +0,68% Nasdaq +1,30% SP500 +1,05%. Men detta var en bra bit från toppen för dagen. Sista kvarten drabbades av relativt intensivt säljtryck. Men detta kommer nog inte ha någon vidare betydelse imorgon för stockholmsbörsen. 

Fortsatt uppgång

OMXS30 forsätter att hålla sig över nacklinjen i huvudskuldra-formationen. Indexet börjar närma sig det 50-dagars glidande medelvärdet vilket bör agera motstånd. Jag ser gärna en pullback ifrån det 50dGM till nacklinjen som då agerar stöd. Ett scenario som jag tror kan slå in är en uppgångsfas till nästa FOMC möte den 18:e September. Då tror jag FED annonserar att det inte blir någon räntesänkning och efter det får vi se ett fall. Detta är bara ett tänkbart scenario. Vi får låta siffrorna tala. Det ser dock lite ljusare ut för ett tag framöver.
Idag tror jag på ytterliggare en väldigt lugn förmiddag. Men volymerna bör stiga när futures för USA börja ge riktning.
Det kommer macrostatistik idag vid 16.00 ISM inköpschefsindex och bygginvesteringar. Detta kan få marknads påverkan.
284690-19

Stängning Stockholm

Extremt avslagen handelsdag då USA var stängt. OMXS30 stängde trots allt på +0,75% mycket tackvare Handelsbanken som stod för den absolut högsta omsättningen och som steg med 7,83%. Det var med hjälp av SCA och de övriga bankerna som stockholmsbörsen steg. Verkstadssektorn gick betydligt tyngre främst belastade med lite vinsthemtagningar då de gått starkt sista dagarna. Imorgon hoppas jag på bättre volymer då USA har öppet igen men förmiddagen kommer nog också den präglas av avslagen handel. Ha en bra kväll.

Öppning 3/9

Första handelsdagen i September började med stigande kurser. Men som snabbt stannade av och sjönk till nollstrecket. Dagens kursraket är Handelsbanken som sticker med dryga 6% efter försäljning av SPP som är deras tjänstepensions bolag. Det är Storebrand som köper bolaget för 18 miljarder. Storebrand sysslar även dom med tjänstepensioner i norden. I övrigt kommer denna måndag präglas av väldigt lugn handel då USA har stängt för labor day. 

Huvudskuldra formation i OMXS30?

Man kan se denna formation OMXS30 bildat som en inventerad huvudskuldra-formation.  Den tekniska analysen är till för att måla upp tänkbara scenarion. Som kan komma att inträffa och sedan handla när tecken på konfirmation framkommer. Om man ser punkterna 1 och 3 på grafen som skuldror och punkt 2 som huvud så har formationen färdigbildats. Det har även skett ett utbrott genom motståndslinjen. Vilket tyder på att köpsignal konfirmerats. Målkursen hamnar i närheten av den föregående toppen punkt 4. USA-börsernas index har också dom bildat liknande mönster. Så kanske är detta en äkta köpsignal? Jag tror indexet kan stöta på motstånd vid det 50-dagars glidande medelvärde. Dit har vi cirka 2% kvar till.
284690-18

Veckoslut

"It is not the responsibility of the Federal Reserve -- nor would it be appropriate -- to protect lenders and investors from the consequences of their financial decisions,'' Detta fick stockholmsbörsen och USA börsen att falla snabbt från de höga nivåer de nått innan 16.00 igår fredag. Ben Bernanke gjorde klart att det inte är FED:s sak att hjälpa låntagare eller investerare i deras finansiella beslut. Hela uppgången på över 1% försvann snabbt och jag trodde vi skulle få se en härdsmälta. Men helt plötsligt stabiliserar sig kurserna och tvärvänder rakt uppåt. De tar tillbaka hela uppgången och lite där till. Detta är en marknad utan tydlig riktning. Det märks att den eviga optimism som funnits under hela börscyklen fortfarande är kvar. Men till detta hör att verkligeheten kommer troligtvis komma ifatt dessa optimister också. Banksektorn tog rejält med stryk igår, då Swedbank gick ut och "vinstvarnade". Detta kan vara första i raden bolag som har tagit stryk av denna bolånekris. Det som håller oss fortfarande på fötter anser jag vara verkstadssektorn. Men samtidigt vid en räntesänkning i USA och en svagare dollar kommer dessa bolag ta ordentligt med stryk. Då dessa bolag är mycket dollarkänsliga. Så se upp stormen är långt ifrån över.  

RSS 2.0