Macro onsdag

I kväll 19.15 Svensk tid kommer FEDs räntebesked ut. Detta har varit mycket omtalat ämne och det är den faktor som till stor del styrt börsen under en tid. De flesta förväntar sig en sänkning på 0.25 %-enheter. Men innan dess kommer en rad olika macrostatistiker ut. 13.15 kommer statistik över den privata sysselsättningen. 13.30 kommer BNP och arbetskraftskostnad. Och 14.45 kommer ett inköpschefsindex. Sedan 15.00 kommer bygginvesteringar för september.

Fortsatt obekräftelse av trend.

Utbrottet vi såg ur den triangelformation som uppmärksammades för ett flertal veckor sedan fallerade. Den räntesänkning som kom gav oss bara en andhämtning. Det ser ut som om börsen kommer få uppleva mer nedsida. Men fram tills de stödnivåer bryts runt 1140-1150 så är rätt sätt att se på börsen med ett neutralt synsätt. Det finns inga som helst indikationer på att börsen ska uppåt. Om en räntesänkning imorgon kommer bli en katalysator för uppgång låter jag vara osagt. USA indexen går betydligt bättre än vad vi gör. Så de kommer kanske ge oss stöd. Men mer bekräftelse behövs innan en tydlig trendriktning infinner sig.
284690-45

Rapporter måndag

OMXS30 ligger denna måndag och trevar på nivåer runt 1177-1180 nu +0,4% för dagen. Dagen har haft en del rapporter som kom in vid lunchtid. Först ut var Scania som levererade en rapport som var något under förväntan men framtiden såg dom ljust på. Nu två timmar efter rapporten är aktien svagt uppåt. Där efter kom SSAB ut med sin rapport. Denna var bra mycket sämre än väntat och aktien tappade snabbt 5% men vände helt om till +5% Vart denna reaktion kom ifrån frågar jag mig fortfarande. Investerarna vaknade dock till och aktien handlas nu ner med 3,29%.

Fredagen den 26:e

Hög volatilitet och mycket intensiv och snabb trading har sista tiden gjort att jag inte har tid eller möjlighet att lägga upp några inlägg. Jag ber om ursäkt för detta. Denna fredag har varit en mycket volatil dag. Morgonen började med stigande kurser och OMXS30 var snabbt uppe på +0,7%. Men indexet orkade inte hålla sig över viktiga stöd och då slutade det med ett snabbt tillbaka fall. Detta fall nådde ner till cirka -1,1%. Börsen stabiliserade sig något men nytt sälj kom in vid 13.30 tiden och tryckte ned indexet mot dagens low. Dessa nivåer höll då futures för USA började stiga kraftigt. Nu ser börsen tvekande ut för eftermiddagen. Michiganindexet kommer 16.00 (förväntat 82)annars är det en del rapporter ifrån bolag i USA som kan få marknadspåverkan.

25/10 rapportdagen

57 rapporter kommer ut idag. Ericsson och ABB var ute innan börsens öppning. Ericsson kom in ungefär som förväntat efter vinstvarningen och ABB bättre än väntat. Ericsson började med stigande kurser direkt efter öppningen men föll snabbt tillbaka och handlas nu runt -1%. ABB som är i en mycket stabil upptrend fortsatte uppåt med 3-4%. Volatiliteten är fortsatt hög i allmänhet. Gårdagens fall på nära 1.5% togs igen relativt snabbt idag.

1140-1145 viktigt stöd.

Vi kan nu konstatera att 1140-1145 nivån höll ytterliggare en gång som stöd. Detta är nu tredje gången den gör så. Det 50dagars glidande medelvärdet har åter igen börjat peka söderut. Vilket gör att jag ger säljarna mest tillit. Om 1140-1145 nivån testas ytterliggare en gång tror jag inte nivån håller som stöd. Resultat kommer mest troligt bli mer nedsida vid ett sådant scenario.
284690-44

Ericsson är inte köpvärd.

Många tycker Ericsson ser väldigt "billig" ut. Detta är ett helt felaktigt synsätt. En aktie som konsoliderat (gått i sidled) en längre tid. Och sedan bryter konsolideringen med en så extremt hög volym som i Ericssons fall kommer inte vända upp. Detta bör ses som ett första fall i en påbörjad längre nedtrend. Det finns inga som helst indikationer på att aktien är "billig" eller "köpvärd". Självklart kommer värderingstal ned på nivåer som är lägre. Men den som kan något om marknaden vet att det är totalt irrelevant. Det enda som har betydelse för aktiekursen är tillgång och efterfrågan. Så tills dess att bevis på att trenden håller på att vända upp. Råder jag alla till att stanna utanför Ericsson. 
284690-43

Fortsatt fall på stockholmsbörsen

Börsen fortsätter att falla denna måndagmorgon. USA stängde tungt ned i fredags med DJ-index ner hela 2,61%. Detta tillsammans med att Asienbörserna föll kraftigt under de tidiga morgontimmarna.
284690-42

Fredag 19/10

Caterpillar kom ut med rapport vid halv 2 tiden. Denna var under förväntan och prognosen för helåret skruvades ned. Detta satte genast press på verkstadsaktierna. Om konjunkturen för verkstadsbolagen är avtagande kommer det bli en väldigt tung framtid för börsen. Dessa bolag är de mest prisade på börsen och börjar de falla ihop med ett svagt Ericsson är det mycket illa.

18/10

Marknaden fortsätter att falla OMXS30 -1,16% och Ericsson är fortfarande den stora bidragande faktorn. Andra bolag som går tungt är Electrolux och SKF. Marknaden var inte särskillt nöjd med SKFs rapport vad än "proffsen" säger. Det syns tydligt på kursen. Många tycker att fallet vi ser i indexen nu är till stor del Ericssons fel. Självklart är fallet så. Men om börsens största bolag (mest omsatta iaf.) inte klarar av att leverera så kommer nog fler bolag följa i dess spår. Därför anser jag att rörelserna i indexen är precis lika legitima nu som annars. Jag är fortfarande mest neutral till marknaden. Jag vill se mer bekräftelse för fortsatt riktning som jag skrev igår. Denna gången tror jag inte heller någon räntesänkning i USA kommer hjälpa upp börsen om mer nedsida blir bekräftad. 

OMXS30 är allvarligt skadad.

Gårdagens stora fall i Ericsson skadade OMXS30-indexet rejält. Indexet måste ta sig över toppen som nu bildats som är markerad med röd markering på grafen. Detta för att upptrenden ska vara intakt. Och kunna göra ett försök att ta sig förbi den topp markerad med blått. Passeras den inte utan istället faller under den lägre botten som är markerad med grön markering är trenden mer trolig att fortsätta fallande. Så fram tills dess är jag mer neutral till marknaden och inväntar bekräftelse.
284690-41

Stängning Tisdag

OMXS30 stängde  på -3,66%. Ericsson var som alla säkert vet den bidragande faktorn till detta fall. Aktien stängde på -23,81%. För övrigt kom SKF in med en lite sämre än väntad rapport och sjönk dryga 3%. Investor och en rad verkstadsbolag drabbades också av fallande kurser under dagen. USA började också dagen med fallande kurser. DJ stängde på -0,51% SP500 -0,66% och Nasdaq -0,58%. Dagens fall har skadat den tidigare uppåtgående trenden i OMXS30 allvarligt. Åter igen har börsen tappat riktning och nu behövs mer vägledning om vart vi ska ta vägen.

Angående fråga om nyemission
Först vill jag poängtera att en nyemissions påverkan på aktiekursen är omöjlig att förutspå. Aktiekursen kan påverkas negativt av det ökade antalet aktier och kravet på kapitalinsats. Samtidigt som man måste beakta vad det nya kapitalet ska användas till. Om det är en nyinvestering som beräknas vara fördelaktig kan detta säkerligen påverka kursen på ett positivt sätt. Ofta ser jag en nyemission som ett bra sätt att skaka om i ett företag som tappat ångan. Så bedömningen bör göras om man tror på investeringen eller vad det nya kapitalet ska användas till. Kortsiktigt brukar jag inte handla i bolag som har genomgått en nyemission då kursrörelserna brukar vara väldigt "fladdriga".

Ericsson (uppdaterad)

Ericsson har fallit tungt men ser ut att vända upp. Köparna har sakta men säkert tagit kommandot men detta kan bli väldigt kortvarigt.  Motståndet ligger på 18.70..
284690-39
Efter ett ryck uppåt som såg ut att vara en "fakemove" så konsoliderade Ericsson ytterliggare lite men bröt snart upp kraftigt genom 18.70. Nu efter ett par timmar handlas aktien till 20,12.

284690-40

Tisdag 16/10

Ericsson går ut och vinstvarnar. Aktien är nere 25% strax efter öppningen. Detta drar ned OMXS30 indexet hela 4%. SKFs rapport för Q3 kom in sämre än väntat vilket bör sätta tryck på verkstadssektorn idag. Dessutom stängde USA och Asien börserna på rött. Det kommer idag lite macro ifrån USA men denna tror jag inte kommer vara marknadspåverkande. 15.00 kommer TICS-data för augusti och 15.15 kommer industriproduktion för september.
 

Lägesrapport 15/10

OMXS30 har haft en längre period av uppgångar. Fredagen förra veckan kom det något som jag trodde skulle bli en korrektion men börsen återhämtade sig mot slutet av dagen. Vi bör få ett lite längre tillbakafall inom en snar framtid. Börsen bör finna stöd runt det 200dagars glidande medelvärdet (markerat med röd prick). Denna veckan börjar rapporterna trilla in på allvar. Först ut är SKF imorgon med sin rapport. Denna kan vara mycket vägledande för alla verkstadsbolag.284690-38

Fredag 12/10

Innan USA börsen öppnar är det röda siffror på stockholmsbörsen denna fredag.OMXS30 ned 1.20% för tillfället. Inte helt oväntat med tanke på hur bra börsen har gått sista tiden.  Det är ingen sektor som sticker ut speciellt dåligt utan det är en bred nedgång. Macrostatistiken som kom ifrån USA vid 14.30 var helt klart godkänd men det gav ändå inte börsen någon vidare fart uppåt. Handlarna kollar nog mest på hur bolagen kommer rapportera framöver. Vilka bolag som kan ha tagit stryk av kreditproblemen osv.  Dagen kommer mest troligt sluta på lägre nivåer. USA tappade en del viktiga stödnivåer igår och jag tror det blir lite mer tillbaka fall innan börsen repar mod igen.

24H (uppföljning)

Så här såg 24H ut den 20/8 när jag först publicerade inlägget om att aktien såg ut att vända uppåt efter en lång väg ned. Jag såg 37 som det första motståndet som den var tvungen att passera för att fortsätta uppåt. Passerades 31 ansåg jag att setupen var falsk. Denna nivån var aldrig i närheten av att träffas.
284690-12
Den 13/9 följde jag upp aktien och setupen hade ännu inte brutits. 34 höll som stöd och 31 var aldrig i närheten av att brytas. Dagen efter stängde aktien över 37.
284690-26
Efter ytterliggare konsolidering med 40-41 som motstånd bröt aktien uoo och stängde över 41öre. Efter detta har aktien gått rakt upp utan att titta bakåt. Detta ser jag som en början till en längre tids uppgång.
284690-37

Securitas Direct

Securitas Direct ser ut att kunna sticka ordentligt om den bryter ut igenom motståndslinjen som är nacklinje för en inverterad huvudskuldra formation. Motståndet ligger i ett intervall runt 19.50-19.70. Bryter den upp igenom denna nivån sätter jag en riktkurs på cirka 24.50-25.00.

284690-36

HM (fortsättning)

Den nedre bilden visar hur HM såg ut när jag tyckte den verkade köpvärd igen. Aktien hade då brutit upp ur sin trendkanal och jag skrev att aktien bör rekylera tillbaka mot trendkanalens tak som då bör agera stöd. Aktien gjorde så som synes tydligt i den övre grafen markerat med röd punkt. Detta var ett ypperligt tillfälle att gå in i aktien som investerare. Nu har aktien gått starkt från 385 kr till 420 kr. Här tror jag vi kan få se en konsolidering eller en pullback. Vad som dock bör poängteras är att när en aktie väl börjar gå starkt stannar den inte allt för länge. Ibland kommer köparna in snabbare än vad man tror. Det 20dagars glidande medelvärdet har passerat det 50dGM och båda pekar uppåt. Aktien kommer mest troligt fortsätta upp ett tag till. Jag tror de tidigare All time highsen kommer bli testade på cirka 450 kr.

284690-35

284690-29

Tisdag 9/10

Morgonen börjar med fallande kurser. USA stängde med blandade siffror. Nasdaq gick bäst och stängde på plus.  Tidiga futures för USA handlas ned. Det är något av en mellandag idag. Ingen speciellt viktig macrostatistik som kan komma att göra marknadspåverkan. Men efter USA-börsernas stängning kommer det första storbolaget ut med sin rapport för Q3 Alcoa. Detta brukar vara något av en vägvisare.

Utbrott igenom 1240-nivån

Vi fick i fredags se ett utbrott igenom 1240-nivån som jag nämnt ett tag nu. Nivån agerade motstånd under 3 dagar men släppte tillslut. Nu ser marknaden bra mycket ljusare ut och vi kan nu konstatera att vi är i en upptrend då det 50-dagars glidande medelvärdet pekar uppåt. Vi kommer nu snart in i rapportsäsong för Q3 och det ska bli mycket intressant om bolagen klarar att prestera. För nu är det uppåt som gäller men var alltid beredda att anpassa sig om indexen visar svaghet. 
284690-34

Jobbsiffror

110000 nya jobb för september. Sysselsättningen för augusti revideras upp till +89000 från -4000. Timlöner steg 0,4% väntat var +0,3. Arbetslösheten ligger som väntat på 4,7%. Marknaden reagerar med stigande kurser. Detta fick dollarn att stiga.

Fredag

USA-börserna lyckades stänga på plussidan efter att legat stora delar av dagen på minus. När jag kollar på futures för USA nu på morgonen indikerar de också fortsatt uppgång. Denna kombination borde ge stockholmsbörsen en liten push uppåt. Efter öppningen kommer handeln mest troligt bli avvaktande. Alla ögon kommer vara riktade på hur sysselsättningen i USA var i september.Siffror över detta kommer 14.30. De flesta tror på 100k nya jobb men konsensus intervallet ligger på 50k-147k. Sist kom denna siffra in på -4000 jobb. Detta fick marknaden att störtdyka. Var detta bara temporärt för augusti återstår att se idag. Arbetslösheten tros dessutom ligga på 4,7% och lönerna förväntas stiga med 0,3%.

Torsdag morgon 4/10

Morgonen börjar med fallande kurser på stockholmsbörsen. Detta till följd av en allmänt röd global börsutveckling. Inget att vara orolig för. Då det mest är naturligt med lite vinsthemtagningar efter en så stark uppgång som vi skådat sista tiden. OMXS30 har ännu inte lyckats ta sig igenom 1240 nivån som jag nämnde i söndags. Denna nivå kommer mest troligt vara trigger för ytterliggare uppgång. Idag kommer det macrostatistik från USA i form av "initial jobbless claims" nya arbetslösa som förväntas komma in på 310k. kl 14.30  och "factory orders" orderingång som förväntas komma in på -2,8% kl 16.00.

"1240-nivån"

Indexet kom upp till denna nivå jag pratade om i söndags igår tisdag. Nivån agerade motstånd och index föll tillbaka. Nu är det stor chans att vi får se en pullback ned till det tidigare motståndet som nu kan agera stöd vi överdelen av triangeln. Såg att Redeye talade om 1240-nivån idag på DI. Alltså är dettta en mycket betraktad nivå och just den faktorn kan göra att många slutar köpa och inväntar en pullback. Ibland är den tekniska analysen en självuppfyllande profetia.
284690-33

Mer negativ statistik

(SIX) Avtalade köp av befintliga hus sjönk med 6,5 procent

under augusti månad, jämfört med månaden innan. Det visar

statistik från NAR. Nivån i augusti är den lägsta sedan

mätningarna inleddes i januari 2001.

Analytiker hade räknat med en nedgång på 2,1 procent mellan

månaderna.

Jämfört med motsvarande månad året innan var försäljningen

ned med 21,5 procent.
Dow Jones var ned 0,15% innan statistiken kom ut idag kl 16.00. Men vände direkt upp på statistiken till plus. Hur länge ska marknaden vända allt till att det blir fler räntesänkningar?


2/10 tisdag

Efter den starka uppgången i USA igår fortsätter stockholmsbörsen med stigande kurser. Bäst går Volvo och Elextrolux. Electrolux har tagit väldigt mycket stryk den senaste tiden till följd av den låga dollarn. Dollarn som för övrigt återhämtar sig något efter den senaste tids fall. USD/SEK 6,4841 den bör ta sig upp till 6,50 igen innan det bär av nedåt. Statistik att kolla lite på idag är kontrakterade husköp för september. Det kommer ut 16.00.


USA stängning

DJ + 1,38% SP500 +1,33% Nasdaq +1,46%. USA börsen fortsatte alltså upp idag. Det är ett fruktansvärt starkt momentum sedan räntesänkningen. Dow Jones gjorde nytt alltime high. Spekulationer om fler räntesänkningar och att bolånekrisen kanske är över sägs vara den bidragande faktorn.  

USA öppning

USA fortsätter starkt uppåt. DJ är upp 0,64% efter en timmes handel. SP500 lite svagare på +0,55%. Stockholmsbörsen vände ifrån minus till plus under dagen. Nu med 50 minuter handel kvar ligger OMXS30 på + 0,48%. ISM-statistiken kom in något sämre än väntat men kurserna handlades upp på att de inte var värre än så. När momentumet är så starkt som det är i USA för tillfället är det inte mycket som kan stoppa "bullsen". Även vinstvarningen av Citigroup tycks helt ignoreras aktien är faktiskt upp för tillfället. Detta måste ses som något sjukt..

Måndag 1/10

Små rörelser i USA i fredagskväll och liknande rörelser i Asien idag på morgonen. Detta kommer troligtvis spegla öppningen på stockholmsbörsen också. Banksektorn bör ta en del stryk idag då UBS har gått ut och varnat att dom varit utsatta för subprime-lånen. Kl 16.00 kommer lite statistik i form av ISM inköpschefsindex i USA för September.

Bankaktierna tynger börsen i öppningshandeln. OMXS30 - 0,70% efter 15 minuters handel.

RSS 2.0