Swedbank / SEB

Swedbank och SEB är de två aktier som tydligt visat vägen nedåt. Det var de två första bolagen att bryta ned genom sin fortsättningsformation. Nedgången har intensifierats sista dagarna och rädslan blir mer och mer tydlig.


Som man ser rör sig SEB och Swedbank snarlikt. När rädslan kommer in i marknaden kan det snart vara tal om en kortsiktig "blow off". Det är troligt att vi får en reversalday när kurserna snabbt faller på morgonen för att aktien sen ska vända upp under hög volym och påbörja en kortsiktig pullback. 

Huvud skuldra formationen många fruktar!

Man ska nog inte väga in allt för mycket i denna formation. Men tydligt är att trenden är skarpt nedåt och ett brott av den stödlinjen som är utritad är extremt negativt. Den klassiska tekniska analysen sätter prisobjektivet från huvudets topp till nacklinjen (stödlinjen). Vart på det subtraheras från utbrottspunkten nedåt. I detta fall blir det ett prisobjektiv runt 500 punkter. Avståndet mellan toppen på huvudet ~1300 och nacklinjen ~900 är 400 punkter. Helt orimligt behöver det inte vara därför förtydligar jag min ståndpunkt. Håll er utanför marknaden. Vilket jag sagt senaste året och det har väl inte varit helt fel? Kortsiktiga uppgångar kommer alltid i en "bear market". Det lurar säkerligen en runt hörnet då vi är mycket utdragna i nederled. Det går självklart att tjäna pengar på dessa uppgångar då de tenderar att bli mycket kraftfulla. 

Trenden höll i sig..

.. idag också. Pullbacken från Bear stearns lowen blev väldigt kort och klarade bara ta sig upp till 910 punkter. Vilket den nedre grafen visar med två lodräta pilar nedåt. 890-nivån penetrerades och OMXS30 stängde ned 3.30% idag. Detta visar bara hur brutal en nedtrend kan vara. Som vi ser på dagsdigramet kan vi nu säga att vi är på nya "closing-lows" för året. Dessutom ser vi alla glidande medelvärden peka fint nedåt. Alltså är börsen i ett extremt sårbart läge och kanske får vi snart se nya panikartade nedgångar. (dagens rörelse får ses som något åt det hållet)


Intradagdiagramet konfirmerar inget annat än den nedtrend vi ser i diagramet ovan. Alla tidsperspektiv är i fallande trend. I dagsdiagramet ovan kan vi se att index är utdraget i nederkant. Men så länge det finns folk som är villiga att sälja till lägre priser så kan index fortsätta att vara utdraget i nederkant. Vad som ofta blir fallet är en panikutförsäljning innan index kan påbörja en pullback. Vilket brukar sammanfalla med en mycket hög volym. 

Pullback efter test av "BS-low"

Vi kan nu konstatera att 890-nivån agerade stöd vid ett första test. Index är fortsatt väldigt utdraget i nedkant vilket man ser tydligare på ett dagsdiagram. Det gäller nu att lokalisera nivåer index kan stöta på motstånd. Huvudscenariot är att vi ser en pullback upp till ett motstånd följt av en rörelse ned under 890 punkter. Potentiella nivåer för motstånd är 920 sammanfall med det fallande 5 dgm. Samt 930 som var en tydlig stödnivå innan (övre linje) som nu kan agera motstånd. 930-nivån kan sammanfalla med det fallande 10 dgm (se dagsdiagram tidigare inlägg). Detta är endast nivåer där man kan förvänta sig motstånd. Får blankare anledning till att täcka sina positioner gör dom det väldigt kraftfullt. Vilket kan få motstånd att fallera utan problem. Räntebeskedet som kom ut ikväll vid 20.15 var ingen större överraskning.

Test av Bear Stearns lowen..

Idag fick vi alltså se ett test av Bear Stearns lowen från mars tidigare i år. Denna nivå som ligger runt 890 punkter kan agera kortsiktigt stöd (OBS! endast kortsiktigt, alltså inget köpläge). Detta är en nivå många håller ett öga på och många blankare täcker säkert en del av sina positioner här. Vilket kan ge en kortsiktig anhämtning innan säljarna tar index ned mot nya lows för året. Vad vi ser på dagsgrafen är dock en mycket fin nedtrend med ett fallande 10 d, 20 d, 50 d, och 200 dagars glidande medelvärde. Alla i rätt ordning för indikation av en tydligt fallande trend. Vi kan nu tydligt konstatera att de som trodde Bear stearns lowen i mars var botten hade tydligt fel. Det var just av denna orsak man bör se till det 200 dgm som aldrig indikerat en trendvändning. Vart vi så småningom kommer bottna är omöjligt att säga. Därför är rådet fortfarande att stanna utanför börsen. Detta tills vi ser att den längsta trenden börjar plana ut. Vilket är något som kommer ta mycket lång tid.

OMXS30 fortsätter ned..

.. igenom 930 nivån som väntat. Det 5 dagars-, 50 dagars- och 200 dagarsglidande medelvärderna är alla fallande. Ett test av 890 punkters nivån är snart ett faktum. Det enda positiva vi kan hitta är att indexet blir mer och mer utdraget i nederkant på dagsdigram. Men allt det säger är att vi kan få en snabb pullback i form av blankningstäckning. En pullback i nuläget är dock ingen indikation på köp ur investeringssynpunkt.   

Glad midsommar!

Men börsen ser inte riktigt lika glad ut. Vi stängde igår precis vid intradag lowsen runt 930 punkter. Mönstret med högre highs och högre lows är åter brutet och ett fall under 930 punkter är mycket troligt. En vändning kraftigt upp i USA idag kan självklart få huvudscenariot att ändra sig. Men mest troligt är att vi börjar måndagen med fallande kurser.

Mönstret av högre lows och högre highs brutet intradag..

Den tidigare högre lowen på 940 punkter bröts senare igår. Vart på vi nu har fått se ett test av 930 lowen. Den längre trenden är klart dominerande och ett brott vidare ned är högst sannolikt. En liten pullback innan brott under 930 kan vara att vänta men inte nödvändigt.

Tack HM!

Som vi ser på intradaggrafen håller sig index fortfarande över det nu stigande 5 dagars glidande medelvärdet. Detta får vi till stor del tacka HM för som håller upp index en annars mycket tung onsdag. Ett fall under det stigande 5 dgm ser jag som mycket negativt och den tidigare högre lowen på 940 punkter lär då bli testad. Det är tydligt hur den längsta trenden gör sig påmind. Fortsättning nedåt i det långa perspektivet är mest troligt.

Ytterliggare en högre high.

Pullbacken fortsätter och vi ser en högre high på 960 punkter. Lowen på 940 punkter är fortfarande den högst relevanta punktern för fortsättning uppåt. Det 5 dagars glidande medelvärdet pekar nu något uppåt. Vilket ska ses positivt. Kom ihåg att detta bör ses som en andhämtning innan vi ser fortsättning nedåt. Volatiliteten kommer öka till eftermiddagen när Goldman rapporterar tillsammans med en rad makrostatistik.  

Högre low...

... men fortfarande ett fallande 5 dagars glidande medelvärde. Den högre low på 940 punkter som bildades idag är nu högst relevant. För fortsättningen är ett brott under denna nivå en varningssignal. Lyckas index ta sig över den high på cirka 955 punkter som bildades idag kan vi tro på en fortsatt pullback. Det märks dock att köparna inte är helt övertygade och en fortsättning nedåt kan komma när som. Som jag tidigare poängterade bör denna uppgång användas för att ta sig ur dåliga investeringar. Det 5dgm, 50 dgm. och det 200 dgm är alla fallande. Även om vi ser det 5 dgm plana ut något så har säljarna tydligt kontrollen.

Söndagsvideo uppladdad



http://www.revver.com/video/960828/

Markostatistiken avgörande.

Ska nedtrenden hålla i sig och index bryta ned under 930 nivån och göra en ny low? Eller kommer vi finna stöd och påbörja en uppgång på den sista tidens nedgångar? Avgörandet kan mycket troligt komma 14.30 tillsammans med makrostatistiken KPI för maj månad. Alltså är det upp till slumpen att avgöra den fortsatta trendriktningen. Allt vi kan göra är att följa prisutvecklingen. Sannolikheten väger över till ett brott av 930 nivån då alla trender nu är nedåt. Men index har fallit från höga nivåer och är utdraget i underkant.

Nedtrend...

Som vi ser på intradaggrafen nedan har index haft en väldigt fin nedtrend sedan huvud skuldra mönstret. Index är väldigt utdraget i underkant. Lyckas OMXS30 göra en högre low kan vi tro på kortsiktiga uppgångar. Detta ska dock inte förväxlas med att det är dags att investera i aktier igen. Blir det en kortsiktig uppgång bör de som trodde sig hittat botten ta sig ur sina positioner. En lägre high är mest troligt att vänta för att index sedan ska falla ned mot 890 punkter.

Passerar OMXS30 lowen på 930 punkter är den kortsiktiga trenden fortfarande intakt. 

Kraftigt fall efter brott av 950 punkter.

Mindre förvånandsvärt lyckades inte index ta sig igenom 960-nivån (blå linje). Istället vände index ned under 950 punkter efter viss konsolidering. Efter utbrottet från 950 punkter ser index ut att falla fritt tillsammans med USA. Trevlig rörelse för alla blankare där ute =)... OMXS30 har nu passerat under den tidigare högre lowen på 941 punkter. Efter en återhämtning är en rörelse ned mot 890 punkter inte orimlig snarare högst trolig.

Index fortsätter falla kraftigt efter jag printade denna graf.. nu nere kring 930 punkter..

"Bearish" intradaggraf!

Som vi ser så var den huvud skuldra formation en början till en större rörelse nedåt. Det finns egentligen inget positivt i denna intradaggraf förutom att index kanske är något utdraget i underkant. Den potentiella högre low vi ser kan vara legitim om vi bryter över 960 punkter. Detta lär dock bara leda till en rörelse upp mot det fallande 5 dagars glidande medelvärdet. Som jag tror kommer agera motstånd. Ett brott ned mot nya lows ser jag mycket negativt och då är alla trender så gott som nedåt. Fortfarande har index en högre low på 941 punkter. Men det är bara en tidsfråga innan vi bryter ned genom denna nivå. De som trodde dom hittat botten måste börja tveka snart.

Avslut Sandvik.

Tog vinst vid den tidigare lowen runt 91.75 i Sandvik.  Jag tror det kommer mer nedgångar i aktien. Men en konsolideringar eller pullback efter ett så kraftigt fall i Sandvik är troligt. Girighet är en av de största negativa faktorerna i trading. Börsen ser mycket tung ut. En uppgång innan vi bryter tydligt ned under lowen vid 940 är mest troligt.

Stockholmsbörsen faller ...

Stockholmsbörsen faller kraftigt efter de tunga nedgångarna i USA i fredags. Den längsta trenden är nedåt som jag så länge poängterat och fortsatta nedgångar bör inte komma som nån överraskning. Risken att index ska göra nya lows för året är troligt då flera aktier har uppvisat ett sådant mönster.

VIDEO uppladdad!

Slängde ihop en video lite snabbt.. Kanske inte den bästa hittills. Filerna får inte var så stora så man får vara rätt kort och koncis. Trevlig helg på er!

http://www.revver.com/video/941420/

Slagfält 980! Vem kommer ut segrande?.

Vi bröt tidigt ned gonom nacklinjen på den formation jag poängterade tidigare. Nu kämpar köparna för att hålla index över 980-nivån. De kommer säkert försöka hålla index över denna nivå tills makrostatistiken från USA börjar rulla in. För som vanligt är estimaten extremt lågt ställda och en positiv överraskning är alltid mer trolig. Kan dom då hindra index från att sälja av ytterliggare kanske index kan stänga över 980 punkter idag.

Fall under nacklinjen...

... kan ta oss ned ännu lägre under 980 lowen. Det ser ut som om vi har tillfälligt stöd vid nacklinjen. Jag utgår dock ifrån att detta stöd fallerar och att vi fortsätter ned idag. Det är många aktier som uppvisar mönster för fortsatt nedsida.

En titt på dagsdiagram..

... när man ändå bara sitter och väntar. OMXS30 är nu vid en viktig nivå på dagsdigrammet. 980-nivån har agerat stöd och motstånd ett antal gånger (översta röda linjen). Faller vi under denna nivå som det indikerar på i intradagdiagrammet kan vi få se ett test av den högre low på 940 punkter (nedre röda linjen). Den längsta trenden är fortfarande fallande med ett 200-dagars glidande medelvärde vilket ökar sannolikheten för ett sådant scenario.  Jag är fortfarande inte förvånad om vi får ett test och ett fall under lowsen på 890 punkter.

Test av 980 punkter

Som synes ser vi ett något oroväckande mönster på intradaggrafen. Det ser ut som om vi kan få ett brott av nacklinjen på den huvud skuldra formation som är tydlig. Detta kan få oss att testa 980-nivån och kanske falla under denna nivå under dagen. Det ser ut som om vi fick en lägre high igår men detta är lite tidigt att konstatera. Men mitt huvud scenario är ett fall ned och kanske under 980 punkter för tillfället.
(Tröttsamt med försenad börsöppning idag igen!!)


Var inte kreditkrisen över?

Kreditkrisen är tillbaka och visar att den inte ebbat ut ännu. Bankerna visar tydligt vägen vidare ned. Det såg ut  som om vi skulle få en högre low runt 990 punkter men efter en tydlig "failed move" över den tidigare highen så ser det nu ut som om vi kan få ett test av 980 stödet.


Sommaren i antågande...

... och jag känner att bloggen får lida för detta. När man är en gedigen löpare och allehanda träningsnarkoman är det svårt att inte ta varje tillfälle för en tur i solen. Jag ska försöka lägga ned lite nyvunnen energi på bloggen och förhoppningsvis tillgodose mina läsare i en högre grad än jag gjort sista tiden. Jag hoppas dock att alla tar sig tid att njuta av det fina vädret och inser att det snart kan vara ett minne blott.

RSS 2.0