FED följer marknaden...

... borde det inte vara tvärtom? Hittills har FED gjort Wall Street till lags varje gång. När det såg som mörkast ut på finans marknaden skrek analytiker efter en räntesänkning. De flesta trodde då på en räntesänkning på 0,75%-enheter  vilket också kom. Därefter prisade marknaden in en sänkning vid dagens möte på 0,50%-enheter. FED vågade inte göra annat än att sänka räntan som förväntat. Jag diskuterade idag med en vän vad utfallet skulle blivit om FED låtit bli att sänka räntan från första början. Marknaden har trots allt gått värdelöst trots aggressiva räntesänkningar. Visst kommer detta främja tillväxten längre fram.
Vi är inne i en längre tids "bear market" detta är tydligt. Men hade den blivit så mycket värre om FED låtit bli de oanmälda räntesänkningarna? Det var många som inte trodde på en längre tids nedgång under hösten och sensommaren under 2007. När vi nu är där.. Så hoppas jag bara att många inser att vi kanske inte nått botten än på länge. Längre tids nedgångar brukar historiskt sammanfalla med att USA går in i recession. Lär från historien rädsla och girighet försvinner aldrig ifrån marknaden...  

Tisdag.. När mörkret lagt sig..

Tyvärr kunde jag inte ladda upp en bild för att visa vad marknaden har haft för sig sista tiden. Nu har USA också stängt för kvällen och vi kan se att de gick upp med cirka 0,75%. Imorgon kommer FED med räntebesked. Förväntningarna på en kraftig räntesänkning är höga. De flesta tror på 0,5 % enheter. Marknaden verkar dock mer övertygad om att ännu kraftigare räntesänkningar är på väg. Vid vilket fall som, är det ingen mening att spekulera i utfallet. Det viktiga är att studera hur marknaden behandlar sänkningen. Trenden vi ser är tydligt nedåt. Därför bör man vara medveten om att det mesta resulterar i sälj. Det förekommer alltid snabba uppgångar under en nedtrend då blankare täcker positioner väldigt snabbt och får marknaden att se aptitlig ut. Dessa brukar i regel avta snabbt och nettosäljarna tar kommandot åter igen. Luras inte in i dessa snabba uppgångar i hopp om att ha funnit botten.
Avvakta och vänta tills det börjar bildas någon sorts bottenformation. Om formationen är en inverterad huvud skuldra, "cup with a handle" eller någon triangelformation spelar ingen som helst roll. Det viktiga är att marknaden stabiliserar sig. De glidande medelvärdena börjar plana ut och köparna börjar ligga kvar längre än tidigare. Då är det läge att börja leta aktier som ser ut att uppvisa ett liknande beteende. Köpråden haglar alltid tätt från banker och olika institutioner. Lyssna inte på detta! De var lika glada åt att ge köpråd när OMXS30 stod i 1320 punkter som nu. Cirka 400 punkter lägre... Det som bör poängteras är också att ha alltid index i ryggen när du investerar i aktier. Följer man marknaden intensivt ser man att det är näst intill lönlöst att hitta kandidater som går bra när inte index gör det.. (Det finns alltid undantag och en del klassiska sektorer som går bra under börsnedgångar. Men oddsen försämras avsevärt.)    

Måndag morgon...

... och säljarna är tillbaka. Asien föll tungt under morgonen då recessionspöket härjar lite här och var. Vi följde med ned efter ett par dagars återhämtning i slutet av förra veckan. Denna vecka kommer präglas av rapporter och räntebeslut. De flesta tror på en mycket volatil vecka. Man ska inte glömma att rapporter och utfallen av dessa brukar följa trenden. De flesta sitter och letar negativa bitar i rapporterna som konfirmerar oron. Många av de amerikanska bolagen har visat bra rapporter men minsta lilla oro för framtiden har tolkats mycket negativt. Detta är sunt då investerare handlar på framtida vinster och inte de historiska.

Ericsson...

Jag fick nyligen ett mail av en läsare som undrade vad jag trodde om Ericsson. Först vill jag börja med att säga att längre sikts placeringar är egentligen inte vad jag sysslar med. Trading och investering är inte samma sak. Men jag fann vissa saker i Ericsson som jag gillar. Först ser det ut som den har brutit upp ur en nedåtgående kilformation eller vimpel eller vad man nu vill kalla det..  Den har också varit nere och rekylerat och fick stöd på den nedåtgående trendlinjen. Det 50dgm pekar fortfarande nedåt. Tar sig aktien förbi 15,80 och gör en högre topp kan vi få se 50dgm plana ut och på lite sikt en vändning av trenden. Även som investerare bör man vara snabb med att ta förluster. Om jag skulle köpa på denna setup skulle jag ta mig ur aktien om den faller under 13,50 och öka på positionen om den lyckas göra en högre botten. Det är en tydlig MACD-divergens i aktien vilket tyder på att säljtrycket har minskat.  
284690-72
Ta inte detta som en köprekommendation.. Gör alltid din egen analys när du köper en aktie.

Rädsla,girighet och sunt förnuft...

Rädslan är större än girigheten och betydligt större än det sunda förnuftet. Denna marknad vi nu skådar är underbar för disciplinerade och erfarna traders då det sunda förnuftet är som bort blåst. Kursrörelserna är extrema och man kan snabbt tjäna bra med pengar. Men är man inte snabb med att ta förluster och saknar disciplin kan marknaden snabbt göra en fattig. Att vara investerare i en denna marknaden måste vara totalt frustrerande. Ett par års uppgångar har nu snabbt försvunnit för dom som inte sålde i tid. När nu förlusterna hopar sig gör många misstaget att sälja på botten. På grund av rädsla att bli totalt ruinerad. Man klarar inte av mer nedgång. Men det är ofta när man tror att marknaden ska kollapsa totalt som den vänder. Som investerare bör man sitta vid sidlinjen och avvakta tills marknaden lugnar ned sig och vänder upp igen. Det är ingen mening att slänga sig in i marknaden nu och tro sig finna botten. Låt de stora aktörerna vända denna marknad uppåt. Börsen vänder inte upp på en dag. Det tar tid att vända en nedtrend av denna kalibern.  


Snart öppnar USA...

Börsen fortsätter sin extremt volatila bana. OMX svängde idag från cirka -4% till + 2% och efter det har den nu nästan fallit tillbaka till noll. Handeln har nu gått över till att vara mycket avvaktande. Det verkar som att de flesta sitter och väntar på en räntesänkning. Detta håller mig nu utanför marknaden då marknaden ger tecken för svaghet åter igen. Ligga blankad när en räntesänkning kommer är inte att rekommendera. Sist FED kom ut med en oanmäld räntesänkning låg jag relativt tungt blankad. Men jag hann då stänga positionerna och vända dem för att slutligen hamna på plus. Men att hamna på fel sida vid en räntesänkning kan vara förödande för en trader. Många undrar nu hur USA kommer reagera vid öppning. Det kommer vara en otroligt volatil handel och jag kan erkänna att jag inte kommer ge mig in i denna kamp. För det första tror jag inte mina system kommer klara trycket under den inledande handeln. Avsluten kommer troligtvis ligga efter, så också orderboksuppdateringen. Men det kommer bli en mycket rolig handel att skåda från SIDLINJEN... Hela min trading är uppbyggd på att ta små förluster och har jag inte möjlighet att göra det håller jag mig hellre utanför. Det kommer alltid nya möjligheter... 

Fortsatt storfall på världens börser!

Stockholmsbörsen fortsätter att falla. Euronext 100 som brukar vara stabilare än OMXS30 är ned med över 6%. Asien och Indien har fallit igenom totalt under morgonen. OMXS30 är ned med 4,58%. Detta kan vara en ordentlig utrensning av nervösa aktörer innan index vänder upp. Ofta är det vid extrema fall efter en längre tids nedgång som en kortsiktig botten bildas. Men som alltid är detta bara ett potentiellt scenario. Detta är inget läge för den oerfarne att försöka hitta en botten. Man måste vara snabb med att ta förluster om det går åt fel håll. Trenden är väldigt tydligt fallande men det blir hela tiden större sannolikhet för en snabb "short squeeze". Som man kan se på grafen nedan är vi extremt översålda.
284690-71

För att...

... lätta upp stämmningen under den värsta börsnedgången sedan 2000. Kan ni kolla in de två satiriska klippen jag länkar här under.. De gör narr av hela den finansiella sektorn.. =)

The Long Johns - The Last Laugh - George Parr - Subprime

Bremner Bird and Fortune - Meeting the Adviser

Översåld fredags börs..

Stockholmsbörsen är nu extremt översåld. Minsta lilla positiva indikation ifrån Europa får köparna att komma in direkt. Denna fredag började åter igen med fallande kurser. Men köparna visade snabbt sina kort och alla verkar vara överens om att börsen är extremt billig kortsiktigt. Många vill nog komma in i bolag som tagit mycket stryk och kan tänkas leverera bra rapporter. Trenden är fortsatt nedåt och som Erik sa så har nedtrenden endast börjat i USA.  Idag kommer General Electric med rapport och vid 16.00 får vi en del macrostatistik. Det är då ledande indikatorer och Michigan indexet.

Divergens i Europa!

Ett tydligt tecken de senaste dagarna är att stockholmsbörsen går betydligt starkare och svarar snabbare på köp än övriga Europa. Under förmiddagshandeln följer jag alltid Euronext 100 indexet ihop med OMXS30. Det syns tydligt att det finns mycket mer köpvilja på stockholmsbörsen än i övriga Europa. Hade inte Europa tappat sin uppgång idag hade vi garanterat sett OMXS30 fortfarande ligga på en bit över +2%. Så svenska aktier kan tänkas vara betydligt översålda. Mycket händelser idag först macro-statistik vid 14.30 och 16.00 samtidigt som Ben Bernanke håller tal.

Tisdagsfall på börsen..

Idag var det fortsatt fall på börsen. Sandvik och Atlas Copco var de största förlorarna. OMXS30 föll under dagen igenom de stödnivåer jag talade tidigare om på 1000 punkter och 980 punkter. Indexet stängde på 972 med ett fall på hela 3,56%. Nedgången tilltog när det kom sämre än väntad macrostatistik ifrån USA.  Vilka också dom fortsätter ned nu under kvällen. Alltså, den tydliga nedtrenden håller i sig.

Uppdatering Betsson..

Betsson hade färdigbildat en fin reversal setup som jag tittade lite närmare på  i fredags. 284690-68

Aktien bröt upp igenom nacklinjen. En aktie som Betsson gör en del "orythmiska" rörelse då orderboken tenderar att vara tunn. Främst på morgonen men även under stora delar av handelsdagen. Jag hade satt 75kr som målkurs och den ser ut att stöta på motstånd där. En fin uppgång men den längre trenden är bruten så jag tror att säljarna snart tar kommandot igen.
284690-70
Även om denna analys fungerade bör man se detta som ett exempel för att lära sig hur teknisk analys fungerar. Se dessa analyser aldrig som några köpråd och handla utifrån dessa. Som vid all aktiehandel bör man göra sin egen analys.

Äntligen en rejäl pullback!

Ytterliggare en intradaggraf över OMXS30. Denna gången en lite mer trevlig syn. Indexet gjorde idag en kraftig pullback i den tydligt nedåtgående längre trenden. Dessa uppgångar är vanliga i en nedtrend då de blir explosiva när många vill ta vinst på sina blankningar. Det går att göra mycket fina pengar på dessa uppgångar på kort sikt. Detta är dock inget läge för en investerare att gå in på. Den tydliga nedtrenden är fortfarande intakt och det kommer ta lång tid att läka en marknad som denna. Vi kan kanske få se ett par dagars uppgångar då det 5-dagars glidande medelvärdet ser ut att börja peka uppåt. Men nya negativa nyheter kan sätta de viktiga stödnivåerna snabbt på prov. Viktiga nivåer som bör hålla som stöd om inte säljarna ska ta kommandot igen är 1000 punkter och 980 punkter.
284690-69

Betsson pullback?

Mycket fin setup i en aktie som tagit ordentligt med stryk. Detta bör ses som en högriskaktie särskilt i ett klimat som detta. Men potentialen för ett lyft upp mot 75 kr finns. Den längre upptrenden ser dock ut att vara bruten i Betsson. Den bröt precis upp igenom 66kr. Den höga volymen i botten brukar indikera en vändning.
284690-68
Det vi ser här över är en intradaggraf på Betsson. Som synes har den fallit kraftigt under 7 dagars tid. Vad man kan se är att köparna nu verkar ha fått ett kortsiktigt grepp om aktien efter dippen igår torsdag på cirka 12%. Den högre lågen man ser till höger brukar kallas skuldra. När motståndet bryts uppåt som den sneda linjen markerar brukar detta resultera i ett kraftigt köptryck. Ofta brukar stora blankningstäckningar efter ett så här långt fall spä på uppgången. Vi fick en uppgång i aktien på 5% men den föll tillbaka kort därefter. Men jag ser att setupen är intakt så länge den håller sig över 65kr.

Fortsatt fall i stockholm denna torsdag...

Ytterliggare en dag då OMXS30 föll hårt. Nivån på 1000 punkter höll inte idag efter 4:e testet. Det resulterade i ett tydligt sälj och börsen var ned runt 2% åter igen. Indexet fick ett dagligt stöd som kan vara av vikt framöver då USA steg hyfsat under kvällen. Detta bör bädda för en uppgång initialt imorgon. Börsen är mycket översåld men att leta en botten har hittills varit lönlöst. Jag försökte mig själv på lite bottenfiske idag och det straffades en dag som denna. Trenden är tydligt nedåt men det känns som att nedsidan är begränsad samtidigt som man blir överbevisad gång på gång.
284690-67

Dow J...

Den högre "lowen" vi såg i oktober såg jag som ett mycket viktigt stöd. Denna nivå togs ut när indexet redan var väldigt utdraget. Vilket jag tror kommer resultera i en pullback över denna nivå inom en snar framtid. En liten uppgång är att förvänta. Men den som har försökt köpa på botten har inte lyckats de senaste åtta sessionerna. Kommer det bli en nionde dag med nedgångar? Jag tror köparna lyckas ta kontrollen idag efter gårdagens paniksälj. Men jag blir mer och mer negativ till börsen och tror på en ordentlig sättning. De flesta längre tids nedgångar "bear markets" under historien har kommit samtidigt som USA har gått in i recession. Det verkar som om fler tror på detta scenario.
284690-66

Kortvarig pullback på gång?

Orkar index bryta upp igenom 1023 nivån tror jag vi kan få se ett fint "short-squeeze" rally. Men detta rally kommer mest troligt bara bli kortvarigt. Så då kan det vara tillfälle att ta sig ur en del positioner som man ligger kvar i. Trenden är tydligt nedåt och nu har även USA brutit viktiga stöd. Det talar för fortsatt nedgång en längre tid.
284690-65

Återhämtning

Den 2:a Januari talade jag om att vi kanske skulle få se OMXS20 leta sig ned mot nivåer runt 1000 punkter. Idag ser vi ut att ha kommit ned tll denna nivå och den agerade stöd. Detta kan endast vara kortsiktigt men jag tror på några dagars återhämtning upp emot 1050 nivån. (röda pilarna) Denna nivå kan agera motstånd. Vart på säljarna tar kommandot igen. Men som vanligt kan alltid sämre än väntad statistik och rapporter ställa till det. Trenden är nedåt och säljarna har greppet om marknaden. En vändning av denna trend kommer ta lång tid och det måste nog till en ordentlig ljusning i USA:s ekonomi innan vi får se en sådan.
284690-64

Nedtrenden intakt

Fredagen bestod av sälj, sälj och åter sälj. Stockholmsbörsen stängde på nästan dagslägsta. 1050 nivån bröts mycket tydligt och vi kan nu se att trenden är intakt. Vi närmar oss 1000-nivån väldigt snabbt. Om det blir en pause där kan man endast spekulera i. Men det är inte omöjligt med lite uppgång därifrån väldigt kortsiktigt.
284690-63

Det kan inte vara roligt att ligga i marknaden som investerare och tänka "börsen går alltid upp på sikt". Man kan aldrig säga hur länge denna nedtrend kommer hålla i sig. Det vore lite tråkigt att se sina fina vinster som man kapitaliserat sedan förra börsfallet försvinna lika snabbt igen.

Fredag 4/1

Börsen fortsätter veckan i samma tydliga sydliga riktning. OMXS30 är ned cirka 1% när klockan snart slår två. Räddningen för veckan kan bli om macrostatistiken från USA kommer in bättre än väntat. 14.30 ser vi lite sysselsättning för december. 16.00 kommer ISM för tjänstesektorn. Sämre än väntad statistik kan nog slå extremt hårt mot börsen då köparna verkar ha tagit ledigt.

2008 börjar med fall.

Första handelsdagen blev en tung dag. OMXS30 stängde ned 2,13% på 1058 punkter. Imorgon tror jag vi får se ett fall ned mot den flertalet testade nivån 1050. Faller vi under denna nivå tror jag på fortsatt nedgång mot 1000 punkter. Symmetrin från de två senaste fallen talar för detta. Trenden är tydligt nedåt och jag hoppas ingen försöker hitta en botten. Denna nedgång kommer ta lång tid att läka. Så alla som funderar på att investera gör det inte i aktier.
284690-62

Reflektion

Nu sitter jag här och väntar på att mina nya applikationer ska bli installerade... Börsen har öppnat för det nya året. Fallande kurser som snart letar sig upp till nollstrecket. Då börjar jag genast fundera... Hur tänker investerare och instutioner i dagsläget? De flesta verkar som vanligt vara överdrivet positiva och förväntar sig ett rally i januari. Det är den uppfattning man får ifrån media iaf. Senast vi hade en första handelsdag på året som var negativ var 2001 och 2002. Inte så lustigt då vi sett stigande kurser sedan dess. Vi har varit i en upptrend de senaste 5 åren och trenden har börjat svika oss igen och ta en mer sydlig riktning. Strunta i vad alla tror och fokusera på vad marknaden säger. Trenden vänder inte bara för att det är den 2:a januari. Så nu längtar jag tills mina applikationer kommer igång så jag får gå in och börja leta blankningslägen åter igen.  

RSS 2.0