Köparna visar, "musklerna"?

Köparna gör verkligen allt dom kan för att hålla index uppe innan helgstängningen. USA eller främst Nasdaq går mycket tungt som förväntat. Det kommer vara positivt för köparna att börja måndagen med stödnivåerna intakta och detta gör dom allt för att bevara. Skulle USA falla ytterliggare ikväll kan vi räkna med den uppåtgående stödlinjen testas på måndag. Vilket lär sätta den längre fallande trenden vid kommandot igen.

Så ska det inte se ut...

Sandvik ser verkligen ut att ligga illa till. Gårdagens rally är nästan helt utraderat och futures tynger. Det märks hur köparna försöker göra vad dom kan för att försvara gårdagens uppgångar. Det finns självklart de aktier som klarar sig bättre än Sandvik. Men skulle statistiken svika ser det illa ut för en aktie som Sandvik. Ytterliggare statistik kommer 15,55 och 16,00

Vad är fel med uppgången?

Ingenting... Vi tog oss på morgonen upp till en nivå som tidigare agerat motstånd. Vi ser nu dessutom en serie av högre highs och högre lows. Macrostatistiken som kom in igår var mycket bättre än väntat. Men nu kommer vi till delen där ni kommer fråga er om jag bara är riktigt korkad. Vi har ett stigande 5 dagars glidande medelvärde och det är väl bara en tidsfråga innan 900 punkters motståndet tas ut? Varför är jag då tveksam till denna rörelse. BNP:t var starkare än väntat och ekonomin växer mer än väntat i USA. Företagsvinsterna har börjat ta stryk även att BNP:t var så pass bra. Nasdaq såg segt ut igår trots att index tog sig igenom sin fallande trendlinje. Detta har tidigare varit den sektor som gått starkast. Dell kom med en sämre än väntad rapport igår vilket kan få tryck på index i eftermiddag. Den enda räddning jag ser för att vi inte ska få en "failed move" högre är att dagens macrostatistik kommer in mycket bättre än väntat. Så länge vi är kvar under 900-punkter i OMXS30 och inte bryter upp igenom denna nivå med bra volym förblir jag mycket skeptisk till dessa macrorörelser.

Bättre än väntad BNP för USA.

Den definitiva BNP-tillväxten kom in bättre än väntat 14.30 för USA. Börsen stiger kraftigt på beskedet. Nu återstår det att se om Index klarar hålla sig uppe på nivåer runt 870 punkter. Vidare var 890 viktigt motstånd samt 900 punkter för fortsatt uppsida.

Köparna lyckas ännu en gång...

Köparna lyckas vända upp index ytterliggare en gång tack vare stigande USA-terminer. Hur länge ska de orka stanna kvar idag? Ska de lyckas pressa över index över topparna på 865 punkter och få greppet om marknaden? Trenden är nedåt så chanserna för att de ska ge upp är större än att de ska få kontrollen. Även om köparna känns aggressiva så är de relativt voylmlösa. 
Som vanligt kan macron bli avgörande vid 14.30. Mina förväntningar är som vanligt att marknaden har förväntat betydligt värre siffror än vad som är realistiskt. Därför tror jag på en snabb rörelse över 865 punkter. Men vad som är viktigt är om de klarar att hålla sig kvar på dessa nivåer.

SP 500.

Tydligt mönster i SP500 som grafen här under uppvisar. Först ett brott av den uppgående trendlinjen. Sedan bildandet av en "descending triangle". Det 10-dagars gm. bryter ned under det 20-dgm. samtidigt som det 50- och 200-dgm. är fallande. Detta ger oss all orsak att tro på ett brott nedåt och inget annat. Man måste dock vara beredd på falska rörelser speciellt när det är ett så tydligt mönster. Även om vi får se ett brott uppåt är det endast en kortsiktig köpsignal då de längre trenderna fortfarande är nedåt.

Mixade trender...

En andra säljvåg uteblev efter att vi fått stöd i 852-845 intervallet. Istället fick bättre än väntad macrostatistik oss att vända tvärt upp. Drogloket heter Ericsson.... Det 5 dagars glidande medelvärdet pekar uppåt. Vilket ger oss mixade bilder i de olika trenderna. Det är vid ett sådant tillfälle man gör rätt i att ta på sig löparskorna. Avgörande för dagen lär bli oljepriset...

Index letar fotfäste...

Index försöker tydligt få stöd vid tänkbara nivåer i intervallet 852- 845.. Just nu ser det ut att få fotfäste men ett lite kraftigare fall i futures så kommer snart sista anhalten vid 845 testas. Skulle den nivån släppa tror jag på en riktigt tung stängning.

Säljarna visade snabbt vilka som bestämmer...

Jag måste motvilligt erkänna att jag blev lite ställd igår. De uppgångar vi såg verkade märkliga men idag tog säljarna kontrollen från start. Släpper 852.-845 nivån är nästa stöd åter igen 830 punkter. Bankerna falller mycket tungt..

Trevande börsstart väntas..

Index lyckades styrka upp igår. Detta efter att index gjort en högre low runt 845 punkter som aldrig fallerade. Fortsättningsvis är nu den lägre high på 865 viktig för fortsatt motstånd. Det blev ingen tydlig riktning i USA igår där Nasdaq gick tyngre än övriga index.

Fallande olja och stigande dollar...

Man brukar i regel säga att börsen går upp 2/3 och ned 1/3 historiskt sett. Det är därför alltid lättare att hålla sig till gänget som tror på ständig uppgång. I längden är detta ett vinnande koncept. Titta på Aktiestinsen som exempel. Jag ser det inte som något imponerande att vara 91 år och ha köpt aktier sedan 1946 och bara hålla kvar vid dessa resten av livet. Blir man bara tillräckligt gammal blir man rik eftersom börsen trots allt går upp 2/3 av tiden.

Vad vill jag då få sagt med detta inlägg?
Många försöker vända negativa nyheter till något positivt under en "bear market" även att trenderna är tydligt nedåt. Så fort vi har ett par dagars uppgångar så är nedgångsperioden slut. Dessa eviga optimister får trots allt rätt någon gång under denna nedgångsperioden. Så småningom kommer börsen vända upp. Men om börsen vänder upp nu handlar det enbart om tur och då kunde man lika gärna gått och köpt en lott. Nu talar jag om ett längre perspektiv. Jag menar absolut inte att det inte går att göra fina pengar på uppsidan. Är man snabb med att ta vinster och aggressiv i sin handel så är det mumma med hög volatilitet och stora blankare.

För att återgå till det längre perspektivet. Den senaste tidens optimister har tagit det fallande oljepriset och den stigande dollarn som anledning till att det är "the bottom" vi snackar om nu igen. Såg en kommentar idag om att den sämre än väntade tyska IFO-statistiken trots allt kan vara positiv. Det kan stärka dollarn och få oljepriset på ytterliggare fall. Det gjorde den också, inget fel i det. Men skulle detta ändra hela sentimentet? Tror knappast det. Vi har redan sett oljan falla från nästan 150 dollar ned till cirka 110 dollar på en mycket kort tid. Samtidigt som dollarn stigit från strax under 6 kronor till en bit över 6.40. Vad har vi sett för effekt på börsen? Vi är nu 50 punkter från årslägsta. Riskerna att oljan ska falla under 100 dollar ser jag som mycket små. Samtidigt som jag tror dollarn kommer ha stora svårigheter att ta sig över 6.50. Jag ser därför att den nyvunna optimismen med fallande oljepriser och stigande dollar snart är bortglömd.

USA de eviga optimisternas land har klarat sig hyfsat under denna nedgång. Det är främst banksektorn som tagit stryk och det verkar nästan som om de inte tror att den övriga ekonomin kommer ta stryk av denna kris. En del index var nyligen nästan uppe på årshögsta vilket jag endast tolkar på ett sätt. Det finns betydande fallhöjd i USA vilket kan dra ned oss djupare än någon någonsin kunde tro. Trots fallande oljepris och stigande dollar.

Självklart måste man försöka hålla kvar sin objektivtet i ett klimat som detta. Jag vill inte vara sen med att inse att en vändning är på väg. Men hittills finner jag inte några som helst bevis på detta mer än ett par dagar med lite "short squeeze" rörelser. Vi fann idag kortsiktigt stöd runt 845 punkter. Faller vi under denna nivå är lowsen på 830 punkter nästan potentiella stöd därefter får vi leta oss ned mot årslägsta. "Trots fallande olja och stigande dollar".... Mycket märkligt =)

Fortsättning Dow Jones

I fredagskväll poängterade jag att rörelsen uppåt mot den tidigare fallerade stödlinjen var ytterst tveksam. Det blev tydligt igår att jag hade rätt i mitt antagande och ett snabbt "sell-off" blev resultatet efter att stödlinjen agerat motstånd. Fortsättningsvis är punkt A markerad på grafen den viktigaste nivån. Bryter index ned under denna nivå är vidare sälj ned mot årslägsta mycket troligt.


usa fortsätter ned

USA fortsätter ned nu under kvällen och mönstret där den stigande trendlinjen agerade motstånd verkade vara legitimt denna gång också. Vi kommer mycket troligt få se ett test av 830 stödet imorgon. Trenden är och har varit tydligt fallande det har därför aldrig varit anledning att köpa sig in i en marknad som denna. Förutom vissa undantag där en snabb vinsthemtagning och en aggressiv stop loss teknik använts.


Ett USA tillbaka i verkligheten!

Men jag blir ändå inte förvånad om de hittar något positivt och indexen stänger på plus. En mycket fin rörelse i OMXS30 idag. Stöd nivåer som övergår till motstånd och ett fallande USA. Håller 850-nivån som stöd ser jag en lägre high under 865 som mer troligt därefter test av 830 stödet. Index nu nere på 850, 18 minuter innan stängning...

Avvaktande handel

Denna måndag börjar extremt avvaktande det är extremt låga volymer och ingen som helst kortsiktig handel. Vi har ett litet stöd runt 860 punkter intradag. Bryter vi ned under det stödet ser jag nästa nivå som kan agera potentiellt stöd på 850 punkter. Det känns som om köparna resp. säljarna bara ligger och väntar på vem som ska göra nästa drag. Kommer trenderna som är alla i stort fallande hålla i sig eller kommer köparna försöka pressa blankarna ytterliggare från i fredags.

Dow Jones!

Tänkte avsluta veckan med en bild på dowet. Som vanligt har jag ett mycket negativ scenario uppmålat. Men jag tror det var en failed move vi såg när dowet bröt upp genom den triangel jag har målat upp. Vart efter vi föll ned under stödlinjen som nu så ofta agerar motstånd vid det rally vi skådar idag. Tar vi oss förbi den tidigare topp som bildades efter dowet bröt upp är jag beredd på att ändra åsikt. Trevlig helg på er!

Index känns "tungt"...

Index har nu tagit sig upp till den nivå på 850 punkter som jag trodde skulle agera motstånd. Index känns något "tungt" så det är inte omöjligt att vi fortsätter ned härifrån. Skulle index orka trycka på lite till kommer vi snart upp till det fallande 5 dgm som också kan agera motstånd.


Som vanligt i en "bear market" blir man förvånad över de rallyn som kommer när blankare blir pressade. Utan någon märkbar voylm stiger aktierna långt och längre än vad man tror. Vad detta talar för är mest att säljarna stiger undan efter ett par dagars nedgångar.
Det ska nu bli skönt med helg och låta de alltid så positiva jenkarna avsluta veckan på sitt vanliga totalt idiotiska vis. =)  Låt den sista amerikanken ta med sig flaggan när landet kollapsar! En aning bitter =)

Börsen piggnar till...

Börsen har piggnat till en aning trots stigande olje pris och fortsatt negativa terminer för USA-öppning. På frågan om tänkbara motstånd är första motståndet jag håller reda på 850 punkter. Det är dock lite för lite spelrum för att jag tror det ska agera kraftigt motstånd. Det fallande 5-dagars glidande medelvärdet kan agera motstånd vilket jag tror vi stöter på runt 855 punkter. Man bör komma ihåg att vid minsta negativa nyhet eller rykte så kommer garanterat index falla mycket snabbt.  
Det är Ericsson och Boliden som är piggast i uppgången vilka också visade styrka innan index steg. Jag stängde korta positioner i ericsson runt 65 kr men letar nu motstånd och initiering av nya korta positioner runt 68.20- 68.40. Tror på fortsatt fall för bolaget även om aktien går starkt idag.

Öppning nedåt

Dagens handel de första timmarna känns som något avslagna. OMXS30 öppnade ned som förväntat idag igen men USA-futures var redan nere tungt så en uppgång i dem drog upp Stockholm från bottennivåerna. De flesta inväntar macrostatistiken i eftermiddag och fram till dess lär det fortsätta konsolidera. Köparna lyser med sin frånvaro och det behövs ordentligt med bra macro för att vända upp detta i eftermiddag. Ericsson och Boliden är några av de få aktier som orkar styrka upp idag.

Konsolideringsdag.

Dagens rörelser var i stort bara en konsolidering i sidled. Rörelserna var mellan intervallet 835-845 hela dagen och framåt eftermiddagen såg det ut som om vi skulle få se en ordentlig körare nedåt. Men statistiken på högre oljelager fick börsen att styrka upp sig och stänga på plus. Stockholmsbörsen stängde dock när USA var som högst och de amerikanska indexen har tappat mark hela kvällen. Det är inte omöjligt att vi får se fortsättning nedåt imorgon. Alla trender är överens om att vi ska fortsätta nedåt. Det är därför det smartast att åter igen stänga långa positioner och hålla sig vid sidlinjen. Det var nog inte botten denna gången heller.. =)

Kortvarig pullback efter tungt fall..

Efter att vi fick se OMXS30 sjunka med 4% igår kan man förvänta sig en pullback idag. Den höll dock inte i sig särskilt länge utan index vände ned igen från ett index på nästa +1% till oförändrat. Typiskt tecken på att säljarna har kontrollen. Oljan börjar så sakta styrka upp sig vilket kan sätta ytterliggare press på börsen. Vi kommer med största sannolikhet fortsätta nedåt men bildandet av en ny lägre high är nyttigt för nedtrenden. Ett tillfälle att bygga på eller inta nya korta positioner.

Mycket trevligt att se läsarantalet chockrusa igår på bloggen. Brukar bli så vid kraftiga fall dåmånga undrar vad anledningen var. Självklart blev det ett extra tryck nedåt när PPI:t från USA kom ut 14.30 men då var redan index ned markant. Vi är inne i en "bear market" alla som försökt blåsa faran över har hittills slagits på fingrarna.


Brott av stigande trendlinje i dagsdiagram.

Som man tydligt ser på dagsdiagramet är brottet under den stigande trendlinjen ett stort svaghetstecken för OMXS3. Ett så här kraftigt brott nedåt är oftast början på en ihållande nedgångsperiod. 

Så fick vi lite klarhet...

Som jag skrev igår såg det ut som om vi bildat en lägre low runt 880 punkter. Index tog sig igår upp till denna nivå men bröt aldrig igenom. OMXS30 föll sedan tillbaka och öppnade idag med fallande kurser ned igenom den stödnivå på 870-865 punkter. Trenden visar sig stark och det är därför det är vansinne att försöka sig på att plocka bottnar i en marknad som denna. Fortsättning nedåt är nu att förvänta och dagsdiagramet styrker denna bild.

Lower high >> lower low?

Ny vecka och jag fortsätter mitt vanliga negativa synsätt. Många tror på fortsatta uppgångar med hjälp av USA. Men jag tror på snart kommande ytterliggare nedgångar. Som vi ser på OMXS30 nedan har vi en något kritisk nivå som varit stöd vid 865- 870 punkter. Med ett fallande 5 dagars glidande medelvärde och en fallande längre trend tror jag ett scenario med ett brott under denna nivå är mest troligt. Då är också den lägre high som jag markerat högst legitim och vi har då även gjort en lägre low. Om detta scenario klaffar är det fortsättning nedåt som gäller. Det som talar emot det är ett USA fullt med optimister.  



Ville bara poängtera vad börstjänaren skriver i sitt senaste BT nytt...

"Slut på eländet!

Amerika vädrar morgonluft med stigande dollar och börskurser. Följ Börstjänaren för att vara med när vändningen kommer till Sverige!" från www.borstjanaren.se 

Jag ser ingen vändning i den fallande trenden ännu. Detta är bara en i raden av analytiker som försöker sig på att plocka en botten.
Tappar vi nivån runt 865-870 punkter faller vi dessutom ner under den stigande trendlinje på dagsdiagramet. Vilket mycket troligt kommer resultera i intensivt sälj. Ser vi dessutom SP500 och Dowet uppvisa samma mönster tror jag inte att det något positivare indexet Nasdaq kan hålla emot.


Snabb pullback >>> fortsättning nedåt?

Ska börsen nu fortsätta ned efter en kortare pullback? Index ser ut att finna motstånd vid cirka 877 punkter. Man bör dock se upp med macron som kommer i eftermiddag. Vilken kan snabbt ställa om förutsättningarna. Många snackar köpläge just nu.. Kan vara en stark kontraindikator.

Elux...

Som vi ser i Electrolux och i ett flertal andra aktier finns det nu en mycket hög skara köpare som ligger risigt till. Om vi kollar in marknasnivåerna för de senaste 5 dagarna var det högst köptryck över 84kr. Vilket betyder att majoriteten av köpare de 5 senaste dagarna nu har positioner som ligger minus när aktien handlades till 83.75 precis. Det är en markant volym och när nu index bryter ned genom stödlinje som jag tidigare poängterade finns det risk att dessa köpare nu hoppar av tåget. Fel uttryckt så är det ingen risk utan snarare en chans om man är bekant med blankningar. Men man bör samtidigt vara medveten om att ser köparna en möjlighet att ta tillbaka kommandot är dom inte sena med att göra det. Varför man alltid ska tillämpa stop loss.

Endast ett exempel på hur man kan funadera över marknadsrörelserna. Man ska alltid göra sina egna analyser. Gör man det vet man när något går fel och det är tid att kasta in handduken..


Och så här slutade det... Elux bröt ned under kraftig volym. Nu är alla de som köpte över 84kr i en klar förlust position och jag förväntar mig fortsatt nedsida imorgon.

Stöd vid trendlinje..

Index söker stöd vid den stigande trendlinjen. Detta ser inte bra ut. Men som vanligt vet man inte vad som händer när USA öppnar. Men det ser ut som om den längre trenden nu ska ta överhand och föra börsen mot lägre nivåer..

Fortsättning?

Som jag poängterade så spelade det ingen större roll att index tog sig över 900 punkter för en kort stund (svart linje). Säljarna hade fortfarande greppet på de nivåerna. Ett motstånd är ingen exakt siffra utan en nivå där säljarna väntar på någon sorts trigger för att trycka ned kurserna igen. Fortsättningen är dock svår att förutspå med stor träffsäkerhet. Självklart är korta positioner nu att föredra när den längre trenden är fallande. Tillsammans med ett neutralt till nu fallande 5-dagars glidande medelvärde. Men köparna har nog inte givit upp hoppet om att pressa blankarna ytterliggare i vissa aktier. Faller vi ner under den stigande trendlinjen tror jag dock på snabbt fallande kurser och är exponerad för en sådan rörelse. Som vanligt har vi USAs rörelser att beakta som kan vara betydligt mer oväntade.   

Ytterliggare en botten!! eller?

Ofta ser ett rally i en "Bear Market" väldigt imponerande ut. För varje rally luras fler och fler köpare in för att de tror sig ha hittat botten. Vi har just fallit ned under nivåer från "bear stearns kollapsen" och är nu tillbaka vid dessa nivåer runt 900 punkter. Denna nivå bör agera motstånd då den varit en viktig stödnivå. Vi har sett att den gjort så vid redan ett flertal test. Dollarn stiger och oljan sjunker precis som många vill ha det för att våga sig in på börsen igen. Så nu när Index börjar ticka upp över 900 strecket tror många att faran är över. De har hittat botten (igen)!!! precis som när många trott sig hitta botten vid bear stearns lowen. Är inte detta vad säljarna vill att alla ska tro? De låter säkert börsen ticka på lite till bara för att ge bottenfiskarna lite mer självförtroende innan de på nytt pressar ner kurserna. Vad har ändrats fundamentalt förutom oljan och dollarn? USAs ekonomi är garanterat vid en närastående kollaps då det inte längre finns räntesänkningar att tillgå för att inflationen tokar. Samtidigt som arbetslösheten stiger dramatiskt. Kina som ska vara en av de tillväxtmarknader som ska ta över efter USA faller också de dramatiskt. Men vi har säkert en "ny" botten nu när vi haft uppgångar ett par dagar tack vare att oljan sjunkit tillbaka. Så kära läsare det är bara att gå in, köpa vad som köpas kan och bli miljonär.. Lycka till!


Stigande kurser..

Måndag förmiddag och börsen är uppe åter igen vid den tunga 890- 900 nivån. I fredags tvärvände stockholmsbörsen tillsammans med USA. En rörelse som jag själv kan erkänna blev överrumplad av. Jag trodde inte hela nedgången vi hade från förmiddagen skulle tas tillbaka så snabbt. Men ibland finns det rörelser man inte förstår sig på.

Köpare eller säljare..

Köparna försöker klamra sig fast vid att frustrera blankare. De försöker pressa aktierna över gårdagens toppnivåer. Lyckas de kan vi nog få se ett nytt test av 900 nivån men motståndet är nu svårforcerat. Lyckas inte köparna pressa på nu tror jag på en snabb rörelse ned under nacklinjen på den lilla huvud skuldra formation vi kan se intradag.  Det som talar för fortsättning uppåt är det stigande 5 dagars glidande medelvärdet.

"Bull Trap"?

Många aktier har nu stigit kraftigt ett par dagar och OMXS30 tog sig över den tidigare topp på 890 punkter idag. Uppgångarna höll inte i sig och en relativ snabb rörelse nedåt blev snart ett faktum. Jag tror vi såg något av en failed move när vi tog oss över och lurade in köpare över 890 punkter. Det var hög volym vid dessa nivåer och jag tror många vill ta sig ur positionerna snabbt imorgon då USA föll vidare tungt ikväll.  

Som vi kan se på dagsdiagramet tog sig index upp till det fallande 50 dagars glidande medelvärdet och 900 punkter. Vi är vid en nivå som agerar tydligt motstånd. Det är nu relativt stor sannolikhet att vi ska fortsätta nedåt härifrån. Detta efter att en hel del blankare blivit utskakade av de senaste dagarnas kraftiga uppgångar.

OMXS30 890-punkter..

OMXS30 har nu tagit sig upp till motståndet vid 890-punkter. Jag tror inte på någon större rörelse uppåt då index är väldigt utdraget i överkant. En pullback behövs för att index ska kunna ta sig över denna nivå på ett övertygande sätt. Det 5-dgm är stigande vilket talar för att en sådan rörelse kan ske.

Ericsson bröt upp fint tillsammans med resten av börsen.

Ericsson bröt upp fint igenom 65.10-65.20 nivån. Vart på aktien föll tillbaka till nivån som då senare agerade stöd. Mycket fin rörelse av Ericsson. Aktien har i första hand potential att gå upp till 69kr. När väl aktien tagit sig så långt är det en omvärdering av läget som gäller. Jag tror aktien kommer ha stora svårigheter att ta sig upp över  75kr.

Nytt försök för Ericsson...

... att ta sig igenom 65,10-65,20 nivån. Ska köparna lyckas få greppet om aktien över denna nivå? Får dom det tror jag blankare börjar täcka positioner på allvar.

Nytt test av köparna idag.

Det ser ut som om Index ska göra ett nytt försök att klämma till några blankare idag. USA svek oss igår och vände ned från öppning vilket fick oss att tveka. Men idag är köparna tillbaka på bred front. Om de klarar att hålla sig kvar och pressa upp börsen på nya highs återstår att se.

Ericsson...

Ericsson uppvisar aktivitet. Ericsson har brutit upp igenom en fallande trendlinje. Kan köparna pressa upp aktien igenom motståndet på 65.10 - 65,20 och hålla sig kvar där tror jag på en trevlig short squeeze i Ericsson aktien.  

Köparna verkar aggressiva

Köparna verkar aggressiva idag och tar de OMXS30 över 865 tror jag vi kan få se ett ordentligt rally. Vi måste dock ta oss över den lägre high på cirka 870 punkter för att göra ett nytt test av 890 punkters motståndet.  Ericsson jobbar mot ett motstånd på cirka 65 kronor. Aktien föll tillbaka mycket snabbt idag och var nere på 63kr för att sedan vända upp snabbt och ett utbrott genom 65 kr är därför mycket troligt. 

I väntans tider...

... så konsoliderar OMXS30 och det 5 dagars glidande medelvärdet är neutralt. Drygt 10 minuter kvar till sysselsättningsstatistiken kommer ut från USA. Kan bli väldigt avgörande för fortsättningen

RSS 2.0