Fortsättning Volvo

Aktien har nu brutit upp över 93kr och verkar klara av att hålla sig kvar. Jag ser dock att 96.50 - 97 kr (den övre blå linjen) också kan agera starkt motstånd. Dessutom måste man beakta att det 50-dagars glidande medelvärdet fortfarande lutar nedåt. Även om aktien lyckades ta sig över detta som kan ses något positivt. Börsen ser oväntat stark ut och blankare ger extra krydda till uppgången. Men kom ihåg att den primära trenden fortfarande är nedåt. 

284690-80

För ett tag sedan tog jag en titt på Volvo. Aktien såg då ut som bilden här under visar. Jag sa då att ett köp av aktien kunde vara aktuellt och att jag skulle öka positionen om den steg över 93kr.

284690-75

Köparna stannar kvar trots dålig statistik.

OMXS30 +1,89% denna tisdag. Köparna fortsätter frustrera blankare. (mig inkluderad) Dagen bjöd på mycket extremt dålig macrostatistik och försäljningssiffror ifrån USA. Men inget kunde rubba den positiva trenden under dagen. Vid 12 slaget kom Home Depot ut först med en sämre än väntad rapport tillsammans med en nedjustering av helårets vinstestimat. Därefter kl 14.30 kom PPI:t ut vilket var mycket över förväntningarna och en klar indikation på att inflationen sticker i staterna. En halvtimme senare kom det ut statistik på att huspriserna för vissa regioner fallit med hela 9.1% men här låg förväntningarna på 9.7%. När sedan konsumentförtroendet för privatekonomin kom ut 16.00 trodde jag och fler där till att marknaden skulle haverera. Indexet sjönk till 75,0 där estimatet redan var lågt tilltaget och låg på 82,0. Men köparna lyckades koppla greppet om marknaden ytterliggare en gång och USA stiger vidare under kvällen. Marknaden är inne i ett avgörande skede den saken står tydlig.

Fortsättningsformation...

OMSXS30 ser ut att ha bildat en symmetrisktriangel efter en tids konsolidering. Denna formation bör ses som en fortsättningsformation. Ett brott under den röda stödlinjen är mest troligt. Det 50 dagars - och det 200 dagars glidande medelvärde är fallande. Vi kan snart komma in i en period med fortsatt stora kursfall. 
284690-79

Huvudskuldra intradag...

Index ser ut att ha bildat en huvudskuldra-formation i den korta tidsramen. Ett brott under nacklinjen som är markerad röd så kan vi få se en rörelse ned mot cirka 930 punkter. Som är ett första prisobjektiv. Kan detta sammanfalla med KPI från USA 14.30? Eller kommer index bryta ned innan och fånga in en del säljare och sedan pressa index högre med hjälp av positiv statistik? Hög fokus på statistiken vid 14.30 alltså...
284690-78

Är den fortsatta styrkan trovärdig?

Börsen visar fortsatt styrka ihop med det stigande 5-dagars glidande medelvärdet. Idag steg OMXS30 över den lägre topp på 968 punkter. Men index behöver fortfarande ta sig förbi den topp som bildades vid cirka 990 punkter (det översta blå strecket). Den längre trenden är fortfarande sjunkande. Så även om börsen ser väldigt stark ut kan detta vända väldigt snabbt.
284690-77

Måndags uppgången...

.. var påtaglig och många aktier gick starkt. Men de flesta under mycket låg volym. Detta gör rörelsen mindre trovärdig men prisökningen förblir den samma trots dålig volym. Den lägre topp jag poängterade togs inte ut under dagens rally. Det blir mycket intressant att se hur reaktionen blir imorgon. Jag tyckte mig se en del säljvolym komma in mot slutet av handelssessionen. Hur detta speglas imorgon är dock helt öppet.

Lägre topp = fortsatt nedsida ???

OMXS30 har nu bildat en lägre topp på cirka 968 punkter efter att ha fallit under 930 nivån. För att index ska fortsätta uppåt måste denna topp passeras. Den längre trenden är nedåt så ett brott av den högre botten på 905 punkter (röda linjen) är mer trolig. Det 5 dagars glidande medelvärdet är dock fortfarande stigande och agerade idag kortsiktigt stöd. Men för nästa vecka tror jag mer på ett test av 905-nivån följt av ett senare test av årslägsta. 
284690-76

En snabb titt på Volvo..

Volvo har nu varit nere och vänt vid cirka 80kr (röd linje) 2 gånger. Där den fann kraftigt stöd. Många aktier uppvisar samma mönster. Om detta är en botten är för tidigt att säga speciellt med det 50dgm kraftigt fallande. Det är fortfarande större anledning att tro på fortsatt fall. Aktien behöver ta sig över 93 kr (blå linjen) för att bekräfta en dubbelbotten. Vill man investera i Volvo nu skulle jag köpa delar nu för att bygga på aktien över 93kr. Faller aktien under 80kr gäller det att inse att man hade fel och ta förlusten.
284690-75

Sammanfattning av veckan...

... blir väldigt enkel. Veckan började med ett litet rally på måndagen. För att sedan bryta ned och vidare på tisdagen falla kraftigt efter ISM-statistiken. Därefter kan man se en klar och tydlig nedtrend under hela veckan bestående av lägre toppar och lägre bottnar (definition nedtrend). Veckan slutade med en ordentlig sänkning av TeliaSonera som annars stått emot raset förhållandevis bra. Men i en nedtrend blir minsta besvikelse alltid straffad väldigt hårt. Vi ser nu ut att ta sikte mot "lowsen" på 875 punkter i OMXS30 indexet. Det är fullt möjligt med ett sådant test nästa vecka. Så för de flesta gäller det att fortsatt sitta med pengarna på sparkontot och invänta rätt läge för att gå in i marknaden igen.


Kommande test av de tidigare "lowsen"?

Kraftigt sälj har nu drabbat marknaden åter igen. Det tog fart i tisdags med dålig ISM-statistik och följdes upp idag med nytt kraftigt sälj. 930-nivån bröts idag vilken jag såg som en viktig stödnivå tidigare i veckan. Jag tror att vi kommer få se en lägre hög bildas. Lägre än den från måndagen. Därefter ett test av lowsen på cirka 875 punkter. Bryts detta potentiella stöd kan vi komma att hamna nedåt 750-punkter. Något som jag trodde var ett tänkbart scenario redan i slutet av sommaren -07. Även om jag då satte 750-punkter som målkurs är detta inget ställe att börja investera på. Jag poängterar igen att en botten tar lång tid att bilda. Det finns ingen anledning att stressa in i en marknad som denna. Vi kan lika väl fortsätta ner ett år till. Då var helt plötsligt dagens kurser inte så "billiga" längre som alla analytiker vill framhäva. Rädslan är en betydligt starkare faktor än de fundamentala värderingarna av företagen.
284690-74

Dålig ISM-statistik...

När köparna precis såg ut att ha kopplat ett kortsiktigt grepp om marknaden. Så kom dråpslaget i form av extremt dålig ISM-statistik för tjänstesektorn. Förväntningarna på statistiken var ett index på 53,0. Över 50 är tecken på att inköpscheferna ser en ökning. Indexet landade för Januari på 41,9 alltså en nedgång och inte längre någon ökning. Ett så här kraftigt fall i ISM-indexet har inte skådats på väldigt länge. Detta fick köparna att ge upp på marknaden och OMXS30 föll kraftigt och stängde på -3,16%. Tyngst gick verkstadsektorn.


Kortsiktig upptrend. Bör ses som en pullback i en längre tids"bear market".

Efter en lite lugnar börs med ett par dagars uppgångar så ser den korta trenden ut att vara stigande. Det 5 dagars glidande medelvärdet pekar uppåt och konfirmerar den högre low som bildats på cirka 930 punkter. Så länge denna är intakt och det 5dgm pekar uppåt ser jag den korta trenden som stigande för tillfället. Den långa trenden är dock kraftigt nedåt så detta är inget tecken på en långsiktig botten ännu. Men räntesänkningarna från FED verkar ha fått börsen lite lugnare.
284690-73

RSS 2.0