Ljusning i OMXS30?

Det ser nu ut som att köparna faktiskt börjar få tillbaka modet eller rättare sagt blankarna börjar tappa lite av sin övertygelse. Det man måste observera nu är att det 50-dagars glidande medelvärdet faktiskt börjar se något neutralt ut. OMXS30 börjar nu närma sig 950-nivån (nedre blå linje nr. 1) som tidigare var en viktig motståndsnivå. Om nivån agerar motstånd nu kan man endast säga efter det gjort så. Men det är en nivå att se efter om säljare kliver in. Passerar vi 950-nivån riktar vi blickarna mot 985-nivån (övreblå nr. 2). Det 200-dagars glidande medelvärdet är fortfarande fallande. Dessutom måste man tänka på att vi knappt har någon egen vilja i finansvärlden. Fortsätter USA ned följer vi snart efter.
284690-90

Kvällsinlägg..

Stockholmsbörsen klarade sig mycket bra idag. Detta kan vi tacka verkstadsbolagen för. Dagen dominerades åter igen av dålig statistik ifrån USA. Men köparna var snabbt inne och handlade tillbaka aktierna efter varje dipp under hela dagen. Bankaktierna gick mycket sämre än verkstadsaktierna. Verkstadsaktierna har som jag tidigare poängterat väldigt stora blankningspositioner som efter gårdagens rally kan börja svida för vissa investerare. Jag tycker annars att verkstadsaktierna som många är mycket dollarkänsliga borde ta storstryk nu när dollarn faller tydligt under 6kr. Säljarna lyckades nu under kvällen hålla kvar kontrollen över börserna i USA. Dessutom kom Oracle med en relativt dålig rapport efter stängning och sänktes med cirka 9% i efterhandeln. Jag förtydligade att de rallyn vi sett i USA varit på väldigt låg volym. Därför var jag mycket skeptisk till de uppgångarna som lyckades ta sig över det fallande 50dgm i många av de amerikanska indexen. Det känns som att de försöker lura in svaga köpare och "squeeza" lite blankare innan de pressar ned börsen igen på allvar. Så länge det 50dgm pekar nedåt förhåller jag mig negativt inställd till den långa trenden.

Fortsatt svängigt på börsen.

"U.S. consumer confidence fell more than forecast in March as Americans' outlook for the economy dropped to the lowest level since Richard Nixon was president."* (Vi snackar 35 år.) 
"The closely watched Standard & Poor's/Case-Shiller index of home prices in 20 cities fell nearly 11 percent in January from a year earlier, the biggest drop in its two-decade history"* 
Estimaten är extremt lågt ställda och den macrostatistik kommer ändå in under förväntan. Trots negativ statistik fortsätter börserna nu upp. Det var ett kraftigt rally på stockholmsbörsen idag. OMXS30 stängde upp 4,17%. Konsumentförtroendet är verkligen i botten. Något som snart bör synas på företags vinster. De rallyn vi sett sista tiden i USA sker nu på lägre och lägre volym. Prismässigt i indexen börjar det se något ljusare ut. Men vi är fortfarande i en nedtrend så dessa rallyn kan fortfarande snabbt fallera. De rallyn vi nu sett är mest troligt blankare som täckt delar av sina positioner. Med så här mycket macroekonomiska oroligheter tror jag inte instutioner vågar gå in tungt i aktier ännu. Att jämföra denna nedgång med nedgången 00-03 känns inte fullt så relevant. Denna nedgång slår hårdare mot realekonomin och andra bolag om man jämför med tidigare nedgång 00-03. Kan denna nedgång då redan vara över? Detta beror till stor del hur de macroekonomiska omständigheterna kommer arta sig. Ser vi fortsatta fall på bostadsmarknaden, en högre arbetslöshet och skenande inflation tillsammans med en fortsatt fallande dollar tror jag på mer oroligheter. En låg dollar gynnar dock en rad stora exportberoende bolag i USA. Men missgynnar våra svenska bolag desto mer. Jag förväntar mig fortsatt press på dollarn då amerikanska statsobligationer inte är lika attraktiva som investeringsalternativ efter FEDs räntesänkningar. Framtiden är därför fortsatt osäker. Magkänslan säger att det ska ner mycket mera. Men för tillfället ser marknaden relativt stark ut. Dollarn ligger nu när jag skriver detta inlägg kl 23.40 på 6,0194. Ser vi dollarn under 6kr nivån imorgon igen tror jag på en skarpare nedgång mot 5,75kr.

* www.finance.yahoo.com

Dollarn är nu nere på 5,9651 jag tror på ett fortsatt fall ned mot 5.75 inom en snar framtid. En dollar som ligger under 6 kr kommer synas i bolagens rapporter.

Påskhelgens lugn

Påsken har nu infunnit sig.. Vad kan man då säga om denna intensiva vecka? Trots alla negativa nyheter lyckas marknaderna på andra sidan Atlanten stiga. Detta bör ses som något positivt. Då marknaden tycks kunna absorbera dessa negativa nyheter och någon märkbar säljvolym inte infinner sig. Om detta är tecken på amerikanarnas överdrivna självförtroende eller ett tecken på en hållbar uppgång är för tidigt att säga. Jag tror det lutar åt det första alternativet. Fortsätter negativ statistik trilla in så tror jag inte dessa rallyn klarar hålla indexen över de testade stödnivåerna. Uppgångar i en nedtrend ser ofta ut som en botten. Men fallerar ofta då de lyckats lura in nya köpare som sedan spär på nedgången då de tvingas stänga sina positioner.

Finns det något mer att säga?

Var säker på att du är fastspänd!
284690-89

Volatilitet!

Måndagen började med ett fall på cirka 4% som på tisdagen nästan återtogs med en uppgång på 3,2%. De negativa nyheterna verkar inte bita på amerikanarna. Gårdagens besvikelse med en räntesänkning på "endast" 75 procentenheter och en markant markering på att inflationen sticker, rusade börserna ändå. Indikatrorer så som kärn-PPI som hamnade på +0.5% där FED ser +0.2% som en högsta nivå ignorerades fullständigt. Man tog fasta på att Goldman och Lehmans rapporter kom in över förväntningarna. Rapporterna kom in med en vinst som var mer än 50% lägre än föregående år. Förväntningarna var ställda under nivåerna från efter IT-kraschen. Så att dom skulle komma in bättre än väntat var ingen chock. För att vi nu ska kunna tro på detta "rally" så måste index lyckas ta sig över 950 nivån. Den övre blå linjen i grafen nedan.
284690-88

Trenden håller i sig..

Vi bröt idag ned genom viktiga stödnivåer. Den övre röda linjen är den nivå som jag tror var den viktigaste stödnivån på cirka 907 punkter i OMXS30 inexet. Vi har fortfarande en bit ned till januari "lowsen". Allt pekar på att vi fortsätter nedåt. Det finns en hel del aktier som ser piggare ut än indexet. Men det finns stor risk att dessa fallerar. Imorgon har FED räntemöte och allt lutar åt att det blir fortsatta sänkningar. Många prisar in en 1%- enhets sänkning. En sådan sänkning kommer mycket troligt handlas upp. Men det bör ses som en mycket kortsiktig uppgång. Man måste vara beredd på att allt kan ändras mycket snabbt. FED kommer göra allt som står i dess makt för att hindra fortsatta fall.
284690-87

Ännu en vecka som passerat...

... och mycket till klarhet fick vi inte nu heller. När marknaden såg ut att piggna till idag kom slaget som inte fick komma. Bear Stearns gick ut och meddelade att de har en mycket ansträngd likviditet i bolaget. VD:n i detta högt respekterade bolag var bara för några dagar sedan ute och sa att bolaget skulle komma ut med en vinst för första kvartalet. Likviditeten i bolaget hade tydligen sjunkit mycket snabbt de senaste 24 timmarna... ??? Ibland går det snabbt... Vad man kan läsa in i detta är följande. 
Dessa högt respekterade bolags ledningar går absolut inte att lita på.
Wall street består enbart av hycklare.
Denna nedgång kommer fortgå långt mycket längre än alla tror..

 

"Bull trap" ??

Det ser ut som att vi fick en snabb indikation på  vart vi är på väg. Idag "gappade" de flesta aktier ned kraftigt och fick index att tappa gårdagens uppgångar. För att vi nu inte ska falla under de viktiga stödnivåerna behöver vi se starkt förbättrad macro från USA eller fler aktioner ifrån FED. Jag tror det kommer krävas en mycket stark katalysator för att index ska kunna ta sg över gårdagens toppar. En sådan rörelse som vi nu såg brukar kallas "bull trap"
284690-86

Pullback efter FED aktion.

Uppgångarna vi nu fick på FED aktionen har blivit en fin pullback på den fallande trenden. Index  var utdraget i nederkant och en pullback var att förvänta. Det 5-dagars glidande medelvärdet är nu neutralt. Kommer index nu få ny fart och bryta ned igenom de viktiga stödnivåerna eller kan det vända upp? Det återstår att se...
284690-85

Håller uppgångarna??

Kommer uppgångarna i USA hålla i sig hela dagen? Det kan bli så om blankarna ger upp och börjar täcka positioner. Men om dom släpper uppgångarna kommer vi mycket troligt få se ett rejält sälj. Det kan vara den panik som då infinner sig som får januari stöden att släppa.  Denna aktion som FED tog till idag kan vara tecken på att det inte blir någon räntesänkning. Spännande kväll i vilket fall.. Mitt stalltips är att uppgångarna släpper och mynnar ut i ett ordentligt sälj.

Tidigare lows testade idag.

Som ni ser på grafen nedan fann vi intradag stöd precis på den tidigare högre lowen vid 905 punkter. Jag trodde för ett par dagar sedan att vi skulle få ett test av detta stöd. Nu börjar vi närma oss ett avgörande. Om vi faller under denna nivå och vidare ned under de tidigare intradagslowen ifrån januari är denna nedtrend högst intakt. Många som trodde sig funnit botten tidigare ligger då säkerligen väldigt illa till och vissa kommer då stänga positioner igen. Samtidigt som säljare blir aggressivare och blankare säkerligen kommer öka på exponeringen. Det fallande 50dgm och det 200dgm är fallande. Jag ser ingen egentlig mening som investerare med att jaga marknaden förrän det 50dgm börjar plana ut och kanske peka något uppåt.
284690-84

Helgens lugn har nu infunnit sig...

.. och efter ytterliggare en mycket volatil vecka kan vi nu titta lite mer objektivt på marknaden. Föregående vecka såg vi OMXS30 få kraftig motstånd vid det fallande 50dgm som också var en nivå av en tidigare lägre topp. OMXSPI det något bredare indexet lyckades ta sig förbi denna topp men fallerade snabbt. En sådan "failed move" brukar ofta resultera i en snabb och kraftfull rörelse i motsatt riktning. Huvudstödet för OMXSPI ligger på 297 punkter för OMXS30 på cirka 905 punkter. Faller vi under denna nivå vilket jag ser som mest troligt får vi se en fortsatt nedgång. Då kan de optimister som tror sig funnit botten se sina positioner vara i farozonen. I slutet av denna vecka har jag sett att verkstadsbolagen klarat sig mycket bra i nedgångarna. Banker, bygg och telekom bolagen var de som tog mest stryk. Jag tror att en av anledningarna till att verkstadsbolagen klarar sig bättre är att det finns stora blankningspositioner i dessa bolag. Främst förhållande till volymen. Som exempel hade Atlas Copco nästa 23 miljoner aktier blankade föregående vecka. Igår hade Atlas en volym på nästan exakt 10 miljoner aktier. Det krävs alltså mer än två hela dagar konstant nettoköp för att stänga dessa positioner. Liknande utveckling med ABB som hade 10 miljoner aktier blankade och en daglig volym på 5 miljoner. Det finns alltså mer aktier blankade i dessa bolag i förhållande till volymen än i Ericsson som verkligen gått uruselt förhållande. Ericsson har mindre än två dagars nettoköp för att få sina 184 miljoner blankningar täckta. Dessutom vill jag uppmärksamma att Nasdaq indexet har passerat sina tidigare lows från januari och SP500 och Dow Jones är väldigt nära att göra så. Det är därför inte mycket som får mig att tro att vi inte får se samma sak i våra index. Då spelar det ingen roll hur "billiga" aktierna är eller hur många köpråd de har från storbankerna. När rädslan infinner sig igen är det fortsatt nedsida som infinner sig. Vi är forsättningsvis och har så varit under en längre tid i en "bear market". Det lär hålla i sig tills vi ser en tydlig förbättring i USA:s macrostatistik. Detta lär vi inte få se på ett bra tag. Det ska bli kul att se reaktionerna när dollarn faller under 6kr vilket bara är en tidsfråga innan den gör. Då kommer inte heller dollarkänsliga verkstadsföretag stå emot nedgångarna.... 
Ha en forsatt  trevlig helg!!!

(Shit va negativ jag är.. Var jag objektiv nu?Jag tror faktiskt det...)

Fortsättning..

Igår såg vi en formation dyka upp intradag och den var högst giltlig. Vi testar nu 925 nivån (markerad med grön cirkel) och håller inte detta stöd kommer vi mest troligt få ett fall ned mot 905 punkter(som första rörelse). Sysselsättningsstatistiken 14.30 idag kommer vara mycket avgörande.
284690-83

Trevligt att se ett bra lyft i antal läsare på bloggen. Även om jag är lite dålig på att uppdatera ...

Intradag huvudskuldra..

Är tisdagen lows på väg att testas idag? Ett brott av 940-nivån kan indikera ett fall ned mot de lowsen från tisdag eftermiddag. Mycket talar för det med ett fallande 5-dagars, 50-dagars och 200-dagars glidande medelvärde.
284690-82

Tröttsamt att höra..

"Det är mycket inprisat i dagens värderingar framför allt vad gäller den amerikanska ekonomin och det är svårt att

se vad som därifrån skulle kunna sänka börsen i någon större omfattning från dagens nivåer."  Så här har analytiker snackat senaste halvåret. Några tydliga indikationer på att marknaden har vänt ännu finns inte. Tröttsamt att höra på dessa eviga kommentarer om att börsen är "billig". Jämfört med vad? Om USA går in i en recession är det ingen som vet hur detta kommer slå på företagens vinster. Inte heller hur länge en recession kan bestå.


Äntligen lite klarhet!

Den nedåtgående trenden ser ut att hålla i sig. Efter att marknaden fann motstånd vid det fallande 50-dagars glidande medelvärdet. Som sammanföll med den lägre topp på cirka 988 punkter (blå linje) verkar nu marknaden söka sig lägre åter igen.  Jag förväntar mig nu ett test av den högre låg som ligger runt 904 punkter. Håller inte denna nivå får vi nog ställa in oss på ett test av de lägsta noteringarna för i år. Uppgångar i en nedtrend kan många gånger se väldigt starka ut. Men jag vill fortfarande poängtera att så länge det 50-dgm är fallande bör man vara väldigt skeptisk till alla rörelser uppåt. Dessutom är det 200-dgm fallande vilket sällan förekommer.  284690-81

Lågt ställda förväntningar på ISM-statistik...

... gav lyft i USA. Nyligen kom ISM-statistiken för tillverkningsindustrin från USA ut. Det var lågt ställda förväntningar på ett index på 48. Det landade på 48,3 vilket fick indexen att ta igen lite av den nedgång som fanns sedan innan. Men vad indexet egentligen säger är att det är en tillbaka gång i industrin. Vilket ett index på under 50 betyder. Samtidigt kom bygginvesteringar in en bra bit under förväntningarna. Denna uppgång vi nu ser i index kommer mest troligt vara mycket kortvarig. 

RSS 2.0