"Before the bell"

Förhållandevis kraftigt stigande USA-futures har präglat hela middagen och in på eftermiddagen innan öppning. Core - PCE Kärninflationen steg mindre än väntat. Estimatet brukar ligga på 0.2% men idag kom det in siffror som låg på 0.1%. Futures höll sig kvar på relativit höga nivåer på dessa siffror. Vilket troligtvis kommer resultera i en positiv öppning i USA. Samtidigt har GM kommit in med en mycket bättre än väntad rapport. Vilket också kommer hjälpa till i öppningen. Men jag är övertygad om att om det kommer sämre siffror än väntat vid 15.45 och 16.00 är säljarna snabbt tillbaka. Hela tiden girighet och rädsla som styr börserna världen över.

31/7

Stockholm stängde hyfsat upp igår en liten rekyl efter alla nedgångar. USA lyckades stänga bra uppåt igår kväll vilket kommer leda till fortsatt uppgång idag. Just nu förväntar jag mig en rekyl till runt 1260 punkter i S30. Jag tror att det kommer bli mer sidledrörelser innan det bär av  nedåt igen under hösten. Råder inte några investerare att gå in och köpa på längre sikt. Den tidigare så fina uppgångstrenden är bruten och index kommer helt osannolikt att stiga förbi tidigare toppar och göra nya sådana. Alltså är trenden bruten och det 50-dagars glidande medelvärdet är nedåtriktat. Vad som synes är att det 200-dagars glidande medelvärdet aggerade stöd under nedgången förra veckan. Bryts detta så ökar sannolikheten att det är en längre nedgång vi håller på att få se. Senast det 200-dagars glidandemedelvärde bröts var i maj förra året. Men nu ser vi fram emot lite kortsiktiga uppgångar.
Aktier jag håller ett öga på:
Morphic Technologies: Som alltid har jag ögonen på morphic. Underlättar när man "lär känna en aktie" kräver en del erfarenhet att handla i. Då volymen kan vara sviktande.
IBS: Ser mycket ljus ut för en kommande uppgång. Trendbrytning Samma sak här lågvolymaktie som man bör vara försiktig med. 
SAAB: Kom med mycket bra rapport. Har dock fallit tillbaka som alla andra aktier.
SKF: Har bildat en triangel som den kommer bryta ut ur idag.

15.00 30/7

Futures för USA vände starkt upp efter lunch vilket fick Stockholm att också stiga. Under lunchen kunde kan känna hur rädslan för ytterliggare fall finns under ytan. Stora fonder är snabbt inne och säljer i sina portföljer och avslutstickerna rasslar snabbt när dom trycker på säljknapparna. Det syns tydliga rörelser i index när rädslan blir påtaglig. Nu ser det dock ut som om USA har bestämt sig för en "rebound" efter föregående veckas sälj. Låt oss hoppas på en lite mer ihållande sådan. Jag finner det alltid lättare att göra pengar på långa sidan. Att blanka aktier är betydligt mer utmanande.


Måndag morgon 30/7

Börsveckan började med ett trevande index för att sedan börja styrka upp sig. Efter 40 minuters handel var S30 upp cirka 0,60%. Marknaden känns fortfarande väldigt volatil. USA slutade starkt ned i fredags. Men tack vare att Asien höll emot idag på morgonen så blev det inget fall i Stockholm. Idag är det ingen viktig macro statistik som kan komma att styra marknaden. Inte heller är det några stora bolagsrapporter kvar. Detta borde leda till att börsen lugnar ned sig idag.  Veckan är dock fylld med viktig macro statistik ifrån USA. Imorgon kommer först och främst inflations statistik core-PCE och på onsdag kommer ISM-index. Detta kan få igång volatiliteten igen om siffrorna kommer in oväntade. Så idag ser vi fram emot en lugnare börsdag.

Ericsson "in trouble"

Ericsson har gått väldigt dåligt sedan sin rapport förra veckan. Detta är min ytterst personliga blick på Ericsson. Många har pratat om hur Ericsson ska bryta ut ur det intervall den handlats mellan i flera år.  Som jag ser det har det varit en kamp mellan säljare/blankare och köpare en längre tid. Det har därför bildats en triangel som fört köpare och säljare närmre varandra för varje dag. Det har länge sett ut som om köparna var på väg att ta kommandot och pressa aktien upp igenom 29kr. När rapporten kom och den svek förväntningarna lyckades inte köparna hålla uppe aktien. Stöd nivån ned till i triangeln så för någon dag ut att hålla på runt 25.60. Det sura börsklimatet pressade ned aktien under detta. Nu kommer denna nivå aggera motstånd vilket syntes redan igår då den inte lyckades ta sig över denna motståndsnivå. Tyvärr tror jag Ericsson måste ned till 21kr för att hitta stöd nu. Detta kommer troligtvis sammanfalla med att börsen i övrigt har påbörjat en lite längre korrektion som troligtvis kommer hålla på hösten ut. Jag verkar kanske som den eviga pessimisten. Men samtidigt så är det för många optimister i form av "expert analytiker" som bara vill lura in småsparare i aktier. Dom måste ha några att sälja till när dom tar hem vinster. 284690-15

Veckoslut

Volatil dag på börsen idag. Perfekt dag för snabba daytrades om man har erfarenhet och disciplin. OMXS30 upp 0.26% Men detta var långt ifrån toppen och inte heller nära botten för dagen. Jag fann det negativt att indexet stängde under 1220 nivån. Vart på jag tror vi kommer få se mer fall i början på nästa vecka. Jag hoppas att dom flesta tagit hem sina positioner inför helgen. Då USA visade tecken på svaghet innan stockholm stängde. USA stängde med ett rejält "selloff" sista halvtimmen på cirka -1.5% i alla index. Väldigt negativt att BNP siffrorna inte hjälpte upp marknaden. Detta kommer verkligen speglas på måndag är jag övertygad om. Nedgången är fortfarande väldigt utdragen och det bör komma en pullback. Samtidigt som jag tidigare sagt så är alla extremt snabba på säljknapparna nu. För att ta hem så mycket vinster som möjligt efter så här många års uppgångar. Nedgångarna är alltid mycket snabbare och brutalare än uppgångar som är mycket mer utdragna. De flesta av storbolagen har nu rapporterat för halvåret som gått. Kommer i helgen göra en liten sammanställning och göra ett sammanlagt omdöme. Kommer göra en liten analys av Ericsson dessutom.

14.40 BNP USA

BNP:t ökade med 3,4 procent i USA analytiker trodde på 3,2%.  Dessutom kom kärnprisindex in som förväntat +1,4%. Ekonomin tar fart och amerikanska futures reagerade positivt. Stockholmsbörsen var mer tvekande. Vilket tyder på vilken nervositet det är på börsen. Sedan kommer frågan om investerare vågar lägga på sig positioner inför helgen. Eftermiddagshandeln kommer troligtvis bli trevande och snarare till det svagt negativa hållet. Om det ska handlas kommer de flesta nog vänta med det till måndag

Rebound

Ofta uppkommande mönster. Rebounden kommer upp till nivån som tidigare var stöd. Indexet är väldigt "overextended" så det borde bli en lite större pullback. Men rädslan efter ett sådant här fall är ofta stor så det kan snabbt sätta igång sälj reflexerna igen. Skulle det komma in mer negativa nyheter ifrån USA idag som exempel att BNP missar estimaten så kan det snabbt börja säljas igen.
284690-14

27/7 öppning

Stockholm börjar med fallande kurser initialt. Efter 6 minuter ned 1%. Telia Sonera kom med en sämre än förväntad rapport. Det ser dock ut som om börsen kommer få en liten rebound idag. Börsen har trots allt fallit cirka 7% på 4 dagar nu. Det var panik på Wall street i natt. Börserna var ned 3% och det såg riktigt mörkt ut. Börserna styrkade dock upp sig på slutet. Bäst var Nasdaq. Idag kommer det macro ifrån USA (BNP kl 14.30) hoppas den kommer in bättre än husstatistiken gjorde igår. Dessutom kommer michiganindexet vid 16.00. Men det brukar inte ha så stor effekt på marknaden.

Stängning Stockholm

OMXS30 -3,42% stängning 1212.34 under min stödnivå på 1220 som jag talade om tidigare idag. Jag ser nu att trenden troligtvis är bruten. Företagen börjar göra sämre vinster, rekordsvag dollar med mera gör att jag tror vi kommer komma in i en "bear market" snart. Först måste vi ha en pullback vart på det bildas en lägre topp sedan ny svaghet. USA fortsatte ned ikväll men jag tror ändå på en pullback på stockholmsbörsen imorgon.

Ränteläget i USA (thinking out loud)

FED (USA:s central bank vilka styr USA:s ränteläge bland annat) säger att inflationen är största hotet för USA:s ekonomi. Därför tycker dom det är befogat att ha ränteläget som det är. Motvikten mot dagens ränteläge är att husmarknaden har stora problem. Huspriserna sjunker, färre bygger nya hus eller köper gamla hus.  Det har inte varit en så här dålig husmarknad i USA på 16 år. Kärn inflationen som bland annat tar bort bensinpriset ser ändå relativt ljus ut. Frågan är om inte FED snart kommer till slutsatsen att det är bättre att sänka räntorna för att husmarknaden så sakta kan börja vakna till liv igen. Detta kan i sin tur driva upp inflationen men det gynnar även företagen på börsen. Dessutom har amerikanarna svårt att betala sina "topplån" kallade "subprime" lån. Allt detta tillsammans gör att jag är mer och mer för en räntesänkning. Lägg gärna kommentarer på detta inlägg. Jag är ingen fundamentalist och jag har heller ingen flashig ekonom utbildning så om jag har några fakta fel. Var inte rädd för att påpeka. 

Calles kommentar om dollarkursen är helt korrekt. Ännu en aspekt som måste tas med i övervägandet.  Det är sant att en räntesänkning i USA skulle med stor sannolikhet kunna medföra att dollarn faller ytterliggare. Allt man kan konstatera är att FED verkligen måste ha ett av de svåraste jobben som finns. Samtidigt kan en svag dollar gynna många bolag.
 


Se upp!

Ett av de mest kända och bästa  citat jag hört måste vara "After failed moves comes fast moves" Börsen ser ut att fallera totalt. Man ska aldrig försöka hitta toppar. Men detta ser sannolikt ut som en topp. Faller OMXS30 indexet igenom stödlinjen som skär genom 1220 ligger vi riktigt illa till. Inträffar detta kan vi nog få se en längre tids "bear market". Många frågar då hur stor nedgång kan man tala om? Svaret på den frågan finns verkligen inte. Detta är omöjligt att säga.
284690-13

Volvo trendbrytning

Som det syns i grafen så fick sig Volvo en kraftig trendbrytning den 26 juli. Det 50-dagars glidande medelvärdet gick från stigande till sjunkande på en dag. Vilket måste ses som väldigt negativt. Aktien försökte sig på en pullback idag den 27 juli. Men aktien orkade inte förbi 134 motståndet (tidigare stödnivå) istället föll den genast tillbaka vilket tyder på stor svaghet. Handlas nu runt 132. Aktien kommer säkerligen konsolidera sitt tidigare fall ytterliggare en tid innan fortsatt nedsida infinner sig. En sak är säker. Detta är inte något köp läge. Många sitter säkert och funderar på att köpa in sig nu när aktien fallit "så mycket". Men vad man måste inse är att man nog missat tåget i Volvo. Detta är en trendbrytning. Vilket kan leda till en längre tids nedgång.  Vad man kan se är att aktien bildade faktiskt en sorts toppformation innan denna rapport kom. En sidledeskonsolideras som man säkert kan se som en dubbeltopp. Men det viktiga är att man kan tyda att volymen är avtagande i andra toppen vilket är tecken på att köparna inte var lika aggressiva. Normalt när en aktie faller under en trendlinje, brukar aktien rekylera tillbaka och "slå i taket" innan den fortsätter falla. Detta kan vara ett tänkbart scenario. Samtidigt är det en rätt stor kursrörelse uppåt för att detta ska inträffa vilket gör det mindre sannolikt. Det är ofta på denna styrka man kan söka blankningsläge.284690-12

26/7 torsdag

Stockholmsbörsen börjar uppåt idag. ABB kom in med en rapport som var klart över förväntningarna och aktien stiger kraftigt. Mycket på grund av att aktien har fallit tillbaka sista tiden efter en imponerande uppgång under en längre tid. Skanska kom också dom in med en mycket bra rapport och aktien stiger på denna. Dessutom stängde USA cirka 0,5% upp över alla index. Uppgången berodde till stor del på en mycket bra rapport ifrån Apple även om Iphone sålde dåligt. Vid 12.00 idag kommer Astra Zeneca med sin rapport. Efter det är det mycket macro ifrån USA både vid 14.30 och 16.00. Så detta kommer garanterat bli en händelserik torsdag.

Stängning stockholm 25/7

OMXS30 - 1.54%. USA öppnade med stigande kurser men sen när sämre än väntad husstatistiken kom såldes det av direkt. Stockholm som var på fin uppfart gav vika direkt. Volvo slutade på -9.11% ordentligt ned alltså. Hela verkstadssektorn tog mycket stryk på volvos rapport. Ingen som klarade sig över 2% strecket. Hoppas på styrka i USA ikväll så kan säljet lugna sig imorgon.

25/7 morgon handel

Vad som jag trodde skulle bli ett rejält "selloff" stabiliserade väldigt snabbt. USA illrött ihop med usel rapport ifrån Volvo trodde jag skulle dra ned index minst mot -2%. Så blev inte fallet efter att första säljet sugits upp av köparna ligger börsen nu på -0,36%. Tele 2 går hyfsat på sin rapport som kom in över förväntningarna. Aktien har handlats upp tidigare så det är imponerande att dom finner mer lyftkraft i aktien. Men marknaden bryr sig ju inte om vad folk tycker. Det handlar bara om tillgång och efterfrågan. Det var fler som fann aktien köpvärd än de som ville säja den på den nya informationen som kom genom rapporten. Så det är ingen mening för "expert-analytiker" att gå ut och säga att kursrektionen inte är befogad. Det är den ju faktiskt alltid... För det enda som spelar någon roll är faktiskt om fler vill köpa än sälja eller tvärtom.

Vad som kan styra börsen vidare idag är macro statistik ifrån USA vid 16.00. Det är försäljning av befintliga bostäder som rapporteras om då. Husmarknaden är ett stort problem i USA så det brukar alltid ge kursreaktioner om siffrorna kommer in oväntade. Senare ikväll kl 20.00 kommer FED:s Beige book ut.

USA stängning i rött!

DOW -1,62% NASDAQ -1,89% SP500 -1,98% som synes ett rejält sälj i USA ikväll. När jag satt och letade köpkandidater idag efter Stockholm stängt (som jag gör varje dag) fann jag att det var brist på just detta. Det brukar vara tecken på att det är läge att vara passiv och att mer sälj kommer drabba marknaden. De få aktier jag såg som var fortfarande Lindex som inte bröt igenom 91 motståndet idag. Men ser väldigt bra ut för en uppgång. Billerud såg också stark ut troligtvis efter SCA:s starka rapport idag. Sedan tycker jag fortfarande Morphic Technology ser ut att börja klättra igen. Men som sagt... Det gäller att vara väldigt passiv i marknaden nu. Om man är trader gäller det att höja stopp lossarna och dra ned på positionernas storlek.

USA öppning

Stockholmsbörsen började falla runt klockan 13. Futures för Usa:s största index pekade nedåt. Vilket ökade nedgången i Stockholm.  När NYSE (New York Stock Exchange) öppnade började det med fallande index och alla  index var ned runt 1 % efter en stunds handel. Men efter ett tag så lugnade fallet sig lite och indexena har nu stabiliserat sig och börjat stiga.
Varför börserna handlades ned i Usa berodde till stor del på sämre än väntade rapporter och oro för "sub-prime" lånen. Samtidigt måste man tänka på att alla index är relativt utdragna ur teknisk synpunkt. Därför ser jag detta verkligen inte som någon oro får ett längre fall snarare lite sund vinsthemtagning.   

Transcom SDB

Såg på Dagens Industri att folk hade gått in med mycket pengar i Transcom. Frågan är vad dom bildar sin analys på. Aktien visar inga som helst tecken på att börja stiga. Plocka botten på en aktie är verkligen inget vinnande koncept det bör alla vara medvetna om. Som synes i grafen är den starkt nedtrendande om än det 50-dagars glidande medelvärde börjar plana ut marginellt. Men så länge det är nedåtriktat är alltid sannolikheten större att den fortsätter nedåt. Innan en aktie börjar stiga igen måste den göra någon sorts bottenformation. Med en längre tids sidokonsolidering. En aktie vänder inte på en 5 öring. Vad man bör titta efter i Transcom innan man köper aktien är en konsolidering som pågår under flera veckor för att sedan bryta igenom ett kraftigt motstånd. Först då är det läge att köpa aktien. Tills dess är iaf. jag fortsatt negativ till aktien.
284690-10


24/7 öppning

Börsen öppnar trevande idag också. Först nedåt med cirka 0.2% sedan uppåt lika mycket. Husqvarna och Trelleborg kom med rapport innan öppning. Båda ökar vinsten men rapporterna i helhet var inte imponerande på något sätt. Trelleborg ned någon procent och Husqvarna upp 2% efter 25 minuters handel.
Vid lunch idag kommer SCA B med sin rapport. Kan bli lite av ett rally då akiten tagit mycket stryk tidigare. Aktien handlades upp kraftigt igår dock. Ingen viktig Macro statistik ifrån USA idag. Kommer lite statistik ifrån EMU men denna påverkar knappast kurserna på börsen. Så förutom rapportbolagen tror jag detta blir en extremt lugn sommarhandels dag.

Aktier för 24/7

långa
Kappahl: Aktien ser ut att ha släppt stödet på 75,50-75 men jag tror snarare på ett utbrott i överled, då formationen har pågått för länge för fortsatt fall.
Morphic: Har konsoliderat första styrketecknet efter en del vinsthämtning. Volymen bör komma in och ge aktien fortsatt lyft. Främst på grund av alla positiva nyheter och hög orderingång.
Securitas: Direct: Har rekylerat tillbaka en kraftig uppgång. Bör få stöd runt 18.80-19.00
Lindex: Konsoliderat färdigt sin uppgång efter en oväntat stark rapport. Motstånd på 91kr som inte borde vara några problem att bryta igenom imorgon
korta
fann inga bra korta positioner, antagligen för att jag har haft en del förluster på korta sidan så mina kreterier är lite högre.

23/7 summering av börsdag

OMXS30 slutade dagen på +0,78%. Det efter en mycket trevande börsöppning då det inte fanns någon tydlig riktning. Aktier som gick starkt var Boliden och Atlas Copco. Boliden kom med en överraskande bra rapport i förra veckan och ett rally i metallpriserna ökade uppgången +4,47%. Atlas Copco steg på investering i USA-bolag. Efter idag så kan man ana en högre botten är under bildandet av index vilket jag ser som mycket "bullish" alltså positivt för kommande uppgångar. Usa ser ut att hålla i sina initiala uppgångar hela handeln ut. Vilket troligtvis kommer ge en positiv ton på stockholmsbörsen imorgon också. Värt att notera är en extremt lustig kursreaktion i SCA B idag, SHB gick in och köpte allt i dess väg. Handlade upp aktien med över 3% i stort sett själva. Detta finner jag väldigt suspekt då bolaget kommer med rapport imorgon. Vill man ha så mycket risk då?

OMXS30

OMXS30 bröt ut ur en konsolideringsfas för 2 veckor sedan när den bröt igenom 1303 punkter. Gjorde inte något stort ryck uppåt. Föll tillbaka in i trendkanalen. Indexet var ganska "extended" så en pullback var förväntad. För fortsatt uppgån bör indexet snart göra en högre botten för att sedan fortsätta uppåt. Gör det inte det är det nog tal om att en toppformation är bildad och ett större fall är på gång.
image9
(Ber om ursäkt för den dåliga kvalliten på bilderna)

23/7 Måndag

Usa stängde med rött över alla indexen i fredags. Men stockholmsbörsen började trevande nu på morgonen men hittade snart köpsidan igen. Efter 30 minuters handel var S30 upp 0.20%. Innan öppning kom Metro in med siffror som var bra mycket sämre än väntat. Kursreaktionen blev som förväntad i nedåtgående riktning. Idag är det inga jättar som rapporterar. Jag trodde faktiskt Ericsson skulle börja handlas upp idag efter fallet på 5% i fredags. Men så blev inte fallet. Ericsson faller istället svagt.  I övrigt är det blandad start bland sektorerna ingen sektor som går vare sig bra eller dåligt.

20/7 stängning

Börsen ned idag S30  -1,52% tack vare Ericsson som slutade -5.11% efter att Usa spädde på nedgången. I övrigt var det ingen sektor som var överdrivet tung. Allt var normala vinsthemtagningar. Ingen av de större aktierna tappade mer än 2% detta ser jag som normala nedgångar. Google och Caterpillar kom in med rapporter som var klart under förväntningarna tillsammans med oro för bolån gjorde att indexen i USA drogs ned kraftigt.  Tveksam till om det kan komma en lika kraftig åtehämtning idag när det är fredag i USA som i onsdags. Nästa vecka är en ny rapportvecka med en del stora bolag som rapporterar. De flesta viktiga bolag kom in denna veckan och rapporterna får ses som stabila ihop med någon under och någon över förväntan. Electrolux skulle jag se som veckans skräll och SSAB helt klart som veckans förlorare. Tycker mig ändå se tecken på att marknaden är fullvärderad och jag är inte förvånad om vinsthemtagningar börjar komma in mer tätt inpå varandra efter rapportperioden. Många aktier har redan innan denna rapportperiod börjat toppa ut och deras 50-dagars glidande medelvärde börjat falla.

20/7 fredag

Då var det dags för Ericsson att sättas i vittnesbåset. Det slutade med en besvikelse. Efter en timmes handel är aktien ned 3%. Kanske är det så att Ericsson har svårt att överprestera och hör hemma i en fortsatt konsolideringsfas. Både nettovinst och försäljning kom in strax under analytikernas förväntan. Vad man kan säga om Ericsson som aktie är väl att det är bland dom tråkigaste investeringar man kan göra. Samtidigt är det en aktie som jag alltid skulle ha i min investeringsportfölj pga. sin stabilitet. Börsen dras självklart ned av Ericssons fall och ligger initialt på minus 0,2%. Swedish Match kom också in med rapport på morgonen. Ingen imponerande rapport någonstans men aktien stiger nästan 5%. I övrigt är det ingen tung macro statistik från USA idag. Det bör bli en hyfsat lugn eftermiddagshandel. 


19/7 Torsdag

Torsdagen öppnar med stigande kurser. Bra rapport ifrån SEB och Boliden. Inte fullt så bra ifrån Nordea. Börsen går upp tack vare att Usa hämtade upp mycket av det stora initiala fallet. Men självklart med hjälp av bra rapporter från börsens ledande företag. Alfa laval kommer med rapport idag också. Sen imorgon släpper Ericsson sin rapport vilken vi ser fram emot.

Lång position idag i Husqvarna. Har bildat en triangel med motstånd mot 99kr. Bröt igenom vid 11.45. Svårt att hitta målkurs område. Ligger en del motstånd hela vägen. 100kr som heltal brukar som regel utgöra stora motstånd. Bryter aktien igenom 100kr idag så kan den nog fortsätta ytterliggare mot 103.50 som ser ut att ha utgjort tidigare motstånd. Som Stop loss nivå bör man inte släppa aktien under 98kr. Då är det snarare tal om failure.

18/7 22.05

Liten summering av dagen. Stockholm stängde ned cirka 0,60% efter att varit uppe en liten bit över noll tack vare banksektorn. SHB kom med en bra rapport som piggade upp bankaktierna som haft en trög period bakom sig med en längre tids vinsthemtagningar. Ben Bernanke talade om den amerikanska ekonomin kl 1600 vilket fick indexena i USA att falla. Han sa att låneproblemen fortfarande inte nåt sin pik och att detta troligtvis skulle förvärras innan det gick mot rätt riktning igen. Dessutom tryckte han på att inflationen fortfarande var det största hotet och då blev investerarna mer skeptiska till att en kommande räntesänkning är på väg. Detta ökade också på nedgången. Indexen var nere kraftigt med över 1% över SP500, Nasdaq och Dow Jones är det jag pratar om då. Men sedan  under sista timmarnas handel lyckades den positiva undertonen ändå ta över och tog igen stora delar av fallet men inte allt. Nasdaq gick sämst.

Imorgon ser vi fram emot ytterliggare ett stort verkstads bolag Sandviken som ska komma med sin rapport för Q2. SKF och Atlas Copco kom in mycket bra som jag tidigare nämnt men aktiekursen har ändå inte lyfts. Tecken på fullvärdering.

Rapport summering Q2 (uppdateras)

Utfall rapporter Q2-07 för storbolagen på Stockholmsbörsen.


Investor: Kom in som väntat starkt med tanke på den starka börsutveckling som varit. kurs utveckling oför. steg kraftigt dagen efter.

Atlas Copco: Bra rapport över alla led. Kursreaktion därefter uteblev. Det mesta inprisat i kursen.

Electrolux: Bra rapport Usa försäljningen höll i sig bättre än väntat. Tapp i Europa. kursreaktion upp med ~8%

SSAB: Presterade i stort under förväntningarna på alla punkter. Ned ~14% Har handlats upp kraftigt innan rapport.

SKF: Kom in som analytikerna väntat och påstår att framtidsutsikterna fortfarande ser ljusa ut. aktien oförändrad
SHB: Presterade bra men inte överdrivet bra. Banksektorn har tagit stryk sista tiden så aktien steg på rapport ~2%
Sandvik: Presterade grymt bra resultat överträffade alla förväntningar steg 2-4 % på rapporten. Föll dagarna innan
Nordea: ungefär vad analytikerna trodde lite åt det sämre hållet, i stort oförändrad kurs steg på SHB:s rapport 
SEB: Mycket stark rapport, bästa bankrapporten hittills. akiten upp 1-2% stigit innan på SHB:s rapport
Boliden: Förra rapporten Q1 var en kalldusch Q2 blev en ordentlig revanch mycket bra rapport  aktien steg kraftigt
Alfa laval: Kom in med en rapport som överträffade förväntningar, men ser en mörkare framtid med mindre storordrar aktien oförändrad på en mycket positiv börs i övrigt
Ericsson: Sämre än väntat både försäljning och nettovinst. Aktien ned kraftigt för att vara Ericsson
Husqvarna: Högre vinst i övrigt både under och över föväntan men kursen upp några procent
Trelleborg: Vinsten även här bättre än förväntat men i övrigt inget imponerande kursreaktion ~ -2%
SCA: Kom in med en överraskande bra rapport. Resultat och allt kursreaktion ~ +5%
Volvo: Kom in med en rapport som var klart under förväntningarna vinsten och omsättning var sämre. Detta tar aktien som gått så bra innan självklart mycket stryk av.  efter 45 minuters handel -7,71%
Tele 2: Tele2 gör fortfarande resultat på minus. Men denna gången var det ett minus som nästan hamnade kring noll vilket är positivt (innan skatt). Aktien handlas upp cirka 2%
ABB: Felfri rapport ifrån ett bolag som hade mycket att bevis, kursreaktion ~+4%
Skanska: Mindre vinst än förra året men bättre än vad analytikerna trodde, vilket gav lyft i aktien ~+2-3%
Stora Enso: Sämre än väntat samtidigt handelsstoppad i Helsingfors  ~-2%
Scania: En stabil rapport, men marknaden förväntade sig alldeles för mycket. Det är rätt att straffa en aktie som gått så bra som Scania har ~ -13%
Telia Sonera: Resultet sämre än väntat med 9% omsättningen var högre dock aktien i stort sett oförändrad.


18/7 Onsdag

Intel. Inte lika stark framtidstro, aktien föll även om resultatet var bra. Man handlar trots allt på framtida  vinster och inte det som varit.  Asien föll då detta är en mycket tekniktung börs. Stockholm följer självklart med ned. Inte helt oväntat kanske. SKF presterade ungefär som analytikerna trodde och med en fortsatt bra framtidstro. Men jag börjar också här se tendenser till att vi har toppat. Ytterliggare en dag med CPI ifrån USA och Ben Bernanke pratar om Usa:s ekonomi. Blir nog en volatil dag idag med mycket kurssvängningar. OMXS30 börjar 0,56% ned efter 7 minuter då de stora bolagen öppnat. Inget paniksälj med andra ord.

17/7 kl 23.25

Dow Jones var ikväll över 14000 strecket men stängde under. Även om USA steg bra under sista handelstimmarna på stockholmsbörsen stängde ändå börsen relativt kraftigt nedåt. Delvis var Stockholm tyngd av SSAB som var ned 14.01% vid stängning men samtidigt steg Electrolux 8.39% på sin rapport. Imorgon ser vi fram emot SKF:s rapport andra stora verkstadsbolaget. Blir intressant att se om de kan överträffa förväntningarna dom också, annars blir det en hyvling av aktiekursen.

SSAB rapport

Så kom gruvbolaget SSAB med sin rapport. Det var ingen höjdar rapport. Aktien har ju gjort en riktigt sinnessjuk resa uppåt på sista halvåret så detta blir effekten när konjunkturen börjar gå mot sitt slut. SSAB A är ner över 8% nu för tillfället. 26 kr bortskalat direkt. Det blir intressant att se hur Boliden har presterat sista kvartalet.

17/7 Tisdag

Tisdag morgon börsen börjar trevande och har ingen bestämd riktning. Electrolux kom in med en rapport över förväntningarna trots en svag husmarknad i Usa som alla trodde skulle dra ned vinsterna för E-lux. Aktien stiger 5% på sin rapport. Mycket imponerande är väl allt man kan säga. Vidare var det igår både rött och grönt i Usa vid stängning. Dow Jones indexet gick uppåt medan SP500 och Nasdaq backade. Vad som ska beaktas är att det senaste utbrottet i SP500 indexet har kommit med extremt dålig volym. Antingen beror det på sommartider eller så kan det vara så att det är en "failed move" som håller på att bildas. Men då bör det snart fallera. Fortfarande så har spelar ju inte volymen någon egentlig roll då det är priset som betalar sig.


12.25 Atlas Copco rapport

Atlas Copcos delår i siffror
 Kvartal 2, 2007Kvartal 2, 2006
Intäkter15 98512 444
Orderingång16 73513 562
Rörelseresultat3 0372 337
Resultat före skatt3 2152 200
Nettoresultat2 3772 298
Resultat per aktie1:94 kr1:82 kr
Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.  
(TT)

Mycket bra rapport ifrån Atlas Copco. I stort sett i alla led. Aktien reagerade i början upp kraftigt men sjönk sedan tillbaka och hamnade på minus för att sedan stabilisera sig runt 121kr. +1% Vad jag reagerar på i denna rapporten är att den fortsatta fina efterfrågan på produkter kommer ligga kvar ett tag till på denna höga nivå. Detta stod under "marknadsutsikter på kort sikt". Alltså drar jag slutsatsen att marknaden har toppat på den längre sikten och som investerare däribland de stora aktörerna som handlar på lång sikt bör börja ta hem vinster nu.  Detta håller nog nere aktien och jag tror därför på en trendbrytning. Man handlar ju aktier trots allt på framtida vinster inte på vad som tidigare varit presterat. Men ändå ett imponerande resultat men detta är nog piken vi sett. Under tiden jag skriver detta inlägget kommer mer och mer sälj in i aktien.

16/7 Måndag

Då är det dags för den tyngsta rapportveckan. Atlas kommer med sin rapport idag runt kl12. Sen längre fram i veckan är det fler tunga verkstads bolag och även Ericsson. Verkar vara en delade meningar inom analytikerkåren när det kommer till värdet av Ericsson. En del hävdar att den ska ned 10% medan andra hävdar motsatsen. Därför tror jag rapporten blir extra intressant.  Vi börjar med stigande kurser idag måndag. Släppte hela uppgången i måndags och stängde nästan oförändrat. Det är aldrig bra när initiala uppgångar inte håller i sig under hela dagen men den höll sig över 0-strecket vilket är det vikiga. Förutom företagsrapporter kommer det mycket macro statistik ifrån USA som kan ge ytterliggare påverkan på börsen. Därför kan man räkna med mycket volatilitet och kanske får vi se ett trendbrott denna veckan. Men som jag sagt tidigare försök aldrig plocka toppar och bottnar.

14/7 lördag

Börsen slutade svagt upp igår. Usa stängde likaså på plus. Atlas föll tillbaka mot slutet. Kommer med rapport runt 12 på måndag. Detta kommer bli lite av en vägvisning. Morphic tappade under 26.00 men orderboken är tjock och bör hålla som stöd på 25.80 ibland måste man söka vart stödet kan komma in. Det fanns ingen som helst säljvolym i aktien så volymen bör komma in på måndag och pressa upp aktien. Har haft en dålig start på juli månad. Främst för att jag bildade mig en uppfattning om att börsen skulle börja falla. Helt fel strategi att leta topp och detta vet jag ju om!

Morphic Technologies

Ser köp läge i Morphic Bilden är inte så tydlig men till höger syns en ascending triangel som bildats. SL nivån utgörs om ett fall under 26.00 inträffar. Bryter den igenom intervallet på 26.40-26.50 utgörs köpsignal. Morphic har haft mycket positiva nyheter och extremt stor orderingång sista tiden. En order som motsvarade nästan hela deras årliga omsättning. Jag ligger redan inne i aktien har köpt på mig i 3 olika steg. Sitter nu och väntar på utbrott men självklart måste man vara med om något går fel och ta en liten förlust.

image2

Samsung rapport

Ytterliggare ett storföretag som underpresterar. Samsung hade sitt sämsta kvartal på 4 år. Hittills har inte ett enda storföretag kommit med en kvartalsrapport som överträffar förväntningarna. Så jag börjar mer och mer tro på att den uppgång vi sett sista tiden är mer av en exhaust uppgång. SP500 steg igår på väldigt svag volym... Kommer säljarna in nästa vecka kommer det verkligen bli intressant. Samtidigt måste man ha i bakhuvudet att alla tekniska indikatorer talar för fortsatt uppgång nu så det finns inget egentligt tecken på nedgång. Men de fundamentala aspekterna talar för att det kan komma ett bakslag.

13/7 8.20

40 minuter kvar till öppning denna sista trading dag för denna veckan. Självklart kommer börsen öppna uppåt med lyft ifrån USA och Asien. Som jag skrev i tidigare inlägg steg Dow mer än den någonsin gjort de senaste 4 åren. Jag kommer lägga mig fullt lång direkt på morgonen. Finns verkligen inget annat alternativ. Men sen kommer det mycket rapporter ifrån USA framåt eftermiddagen som kan vara av stort intresse. Både macro-statistik och företag rapporter. Då kan det komma snabba kast i en mer södergående riktning. Den största rörelsen kom garanterat igår. Let the game begin!

12/7 22.30

Stockholmsbörsen stack med nästan 2% OMXS30 idag. Efter att USA stigit starkt och fortsatte så att göra hela kvällen. Dow Jones presterade den största uppgången på 4 år.
Atlas Copco traden går  emot mig. Får ta förlust imorgon tror jag. Ska låta det utveckla sig lite först. Regel nummer 1 är inom trading. Försök aldrig plocka topparna och bottnarna. Jag får erkänna att det var lite vad jag försökt göra med denna traden.

Tog position i Morphic International idag. Ser ut att konsoliderat klart och kommer troligtvis pressa sig igenom motståndet på 26.40 imorgon vart på jag kommer öka innehavet i aktien när den går åt rätt håll.

Sedan nästa vecka kan komma att bli ett avgörande scenario för börsen då alla större företag däribland Ericsson Atlas Copco kommer komma med sina rapporter. De måste verkligen överprestera för att få börsen att lyfta ytterliggare nu och detta tror jag blir svårt då allt tyder på att börscyklen är slut och flera stora företag främst i USA redan vinstvarnat eller kommit med sämre än förväntade rapporter. General Electrics kommer med rapport imorgon innan börsen öppning i USA likaså Samsung. Detta kan verkligen få börserna på fall om de inte presterar. Kan vara något av en exhaust uppgång vi såg idag i USA och på stockholmsbörsen.

12/7 torsdag

Carnegie traden gick bra tog vinst igår eftermiddag. Reversade positionen till en blankning direkt efter. Ser ut som om den format en bearflagg och den stötte å hårt motstånd som den inte lyckades tränga igenom då resulterar det oftast i ett fall istället.  Aktien faller i bra stadig takt än så länge bör intensifieras snart.

Skanska blankningen stängde jag efter att det varit nere och vänt och uppvisat styrka. Plus minus noll stängde jag denna position till onödigt att ta större risk.

Atlas ser relativt svag ut. Tror folk börjar bli mer skeptiska till hur deras rapport kommer komma in på måndag.
USA styrkade upp igår efter att varit nere. Tog inte igen tisdagens fall så det kan nog fortsätta ned idag istället. Inget företag som presterat bra rapporter än men det har inte varit så många som kommit ut med sina rapporter än. Sony-Ericsson kom ut med rapport i natt. Var en besvikelse då marginalerna var för små per telefon. Ericsson öppnade ned till en början såg ut till att släppa rejält men styrkade senare upp sig och ligger nu runt 11 på plus. Helt ofattbart vad alla är överdrivt positiva! Motorola gick ut och vinstvarnade i natt. Kan verkligen inte finnas något positivt att handla upp börsen på. Men det intressanta är att de försöker ändå. Dollarn fortsätter att falla vilket kommer synas på resultatet i stort sett alla stora företag på börsen. Helt ärligt undrar jag vad fan dom håller på med? Snart inser nog dom flesta att detta är ohållbart och då kommer det bära av nedåt ordentligt.

11/7 lunch

Carnegie traden går helt rätt. Bröt precis igenom 128 motståndet. Var ner lite väl mycket men hade kraftigt stöd på 126 kr ibland måste man flytta stoppen om det är ett ordentligt selloff. Det gäller då att ha rutin och följa aktien genom orderbok och avslut väldigt noggrant. Fiskade ut en blankning i Skanska på öret högsta kurs vid pullbacken. Atlas har handlats upp med svagvolym vilket indikerar på att volymen bör komma in på säljsidan igen om det inte händer något oförberett.

11/7 onsdag

Gårdagen var en trevande dag. Carnegie bröt inte igenom sitt mostånd. Elekta fick jag ta en snabb förlust i då setupen påvisade failure och föll duktigt efteråt. Atlas Copco steg på förmiddagen men gav upp hela uppgången lika snabbt. Detta tyder på att nedsidan nu är betydligt större än uppsidan. Mycket riktigt när börsen öppnade idag var Atlas ner 2.3% nästan direkt. Äntligen något som går rätt. Öppnar Usa ner idag också så kan vi få se ett bra ös neråt. Som Brian Shannon brukar citera "After failed moves comes fast moves". Detta stämmer nästan alltid.
Låg på säljsidan i Skanska och försökte plocka en blankning. Men jag missar hellre en trade än att komma in till en för dålig ingångskurs som jag inte är bekväm med. Den ser  verkligen ut att kunna falla på bra.
Uppföljning runt USA öppning.


10/7 tisdag

Börsen rusade igår igen. Ligger fortfarande kort i Atlas Copco som måste varit en av mina sämsta placeringar någonsin. Så går det när man inte håller på stoppen.  Carnegie gick hyfsat men det riktiga lytet igenom 128 kom aldrig så jag höll positionen över natten då nedre trendlinjen aldrig var i närheten av att bli bruten. Ser ut att bryta igenom idag. Tighta SL är det som gäller (SL= stop loss).  Gick in i Elekta idag också ascending triangel har den bildat i med den för 3:e gången testade stödnivån på cirka 112. Tighta SL är det som gäller här också aldrig riskera mer än 0,5% av positionen. Börsen fortsätter upp idag också. Bör rekylera tillbaka snart med tanke på dålig rapport ifrån Alcoa som kan tyda på att förväntningarna på rapporterna är för höga.

9/7 15.00

Börsen fortsätter uppåt. Låg kort i SCA B sedan förra veckan fick stänga denna positionen med förlust då det kom in någon sorts nyhet som fick aktien att stiga snabbt och kraftigt. Tagit 2 snabba positioner som jag tänkt stänga idag. Securitas Direct och Carnegie som jag sa idag på morgonen. Stänga båda två innan stängning har jag tänkt. Uppdaterar vi stängning.

9/7 Måndag

Börsen börjar uppåt idag igen. 0,70% på S30. Asien gick bra inatt samtidigt som USA slutade på plus i fredags. OMXS30 har passerat 1284 som var motstånd. Detta får ses väldigt Bullish. Men indexet måste ta sig förbi tidigare toppar för att det verkligen ska vara bekräftelse på en fortsatt uppgång. Jag tror inte detta kommer ske. Men i trading ska man samtidigt inte ha en förutfattad mening utan snarare bara "go with the numbers". USA:s alla index är väldigt extended i överkant detta kan resultera i vinsthemtagningar i eftermiddag och kanske få med sig Stockholmsbörsen nedåt.

Idag har jag ögonen främst på Carnegie. Har konsoliderat ett utbrott. Förhoppningsvis kommer den sticka igenom motståndet på 127.50 idag.

Aspekter inom trading

För att bli en framgångsrik trader finns det ett antal aspekter man måste beakta för att behärska området:

* Teknisk analys: alla som ska göra karriär inom trading måste (och då menar jag måste) ha en stabil grund i teknisk analys. Det finns oändligt mycket böcker som amerikanare har skrivit om ämnet men på svenska finns det "boken om teknisk analys". Men till saken teknisk analys måste jag påpeka att det krävs en oändlig massa timmar av studerande och tillämpning innan man behärskar tekniken. Känt citat som verkligen stämmer in i trading är "it's not a science it's an art". Den tekniska analysen fungerar det är inget snack om saken. Men vad man måste inse är att ibland fallerar en setup som verkligen ser 100%ig ut. Jag skulle till och med hävda att man till mångt och mycket kan använda den tekniska analysen som en spåkula. Men för att kunna göra detta måste man ha fruktansvärt mycket rutin och blick för rythmen av hur aktier rör sig.

*Stoploss: en stoploss är när ett prisobjektiv blir träffat och aktien gått i fel riktning. Någonstans måste förlusten tas. Och jag måste påpeka av egen erfarenhet, förlusten är betydligt mycket lättare att ta när den är liten mot när den är stor. Så tighta SL särskilt till en början. För det kommer gå åt fel håll för dina aktier mer än en gång det kan jag lova.

*Disciplin: Utan självdisciplin behöver du inte äns börja trada. För det första tar det extremt många timmar att få ögonen för trading. Då snackar vi 8.45 till 17.30 varje dag alla dagar i veckan och det kommer ändå ta ett halvår innan man börjar bli vän med graferna, orderböckerna och andra aktörer. Disciplinen kommer också in när det är dags att ta en förlust. Jag tror att jag är känd för att ha en ypperlig självdisciplin. Det är inte särskilt många som klarar att tvinga sig själv att träna 360 dagar på ett år med bara 5 vilodagar. Detta speglas också i tradingen. Jag erkänner att jag har också ibland svårt att ta en förlust som blivit några kronor för stor mot vad jag tänkt från första början. Samtidigt måste man med rutin kunna se vad som är ett försök till att skaka ut en ur en position eller om trenden verkligen har vänt åt fel håll. Jag tror att disciplin kommer med rutin that's it!

*Kapital: Utan kaptial är det kört. Men jag vill ändå säga att många tror nog att man behöver flera miljoner för att kunna syssla med trading. Dom kunde inte vara mera fel ute. Räkne exempel: 100000kr Delas på 2 positioner = 50000kr. En rörelse på 1% blir alltså 500kr per position. courtage 89 in 89 ut i regel. 500-178 = 322kr skatt = 96,6= 225,40 kvar på en 1% rörelse på en position. Oftast är man ute efter betydligt större rörelser än 1% måste man tillägga. Det går helt klart göra pengar på börsen men förlusterna måste hållas små.

*

7/7 USA?

Nu är det helg. Stängningen i USA igår blev cirka +0.35% över alla index. 10-åringen i USA steg upp emot 5.20% Hur wallstreet kunde handla upp detta är fortfarande ett mysterium för mig. Men momentumet var starkt hela veckan i USA trots en del tidiga besvikelser i rapport väg.

Jag ligger kvar i mina korta positioner i SCA B och Atlas Copco A. Får se hur dessa utvecklas i fortsättningen. Återhämtade sig snabbt igår eftermiddag när det såg ut som om aktierna skulle fallera totalt efter siffrorna om sysselsättningen kom ut. Jag ser dock inte mycket som skulle få börsen att fortsätta klättra på måndag. Så därför ger jag dom ytterliggare en dag på sig att få säljarna tar kontroll.

Inför måndag hittade jag lite aktier som jag tyckte var intressanta att gå in i. Jag ger bara min fundamentala syn på aktierna självklart är den största grunden byggd på min tekniska analys. Jag lägger inte upp mitt tekniska tänkande på alla aktier. Jag lägger upp en graf och visar vad jag tittar efter på enstaka aktier. Hur jag bygger upp mina köp beslut.  
Långapositioner: ABB forsatt på väg mot nya mångåriga highs.
                                AXIS kommer med rapport på måndag dock, så se upp
                                BOL ser ut att täcka gap, blyrally hjälper till
                                CAR har tagit mycket stryk, men har nu börjat vända uppåt
                                EKTA B tog lite överdrivet stryk på dåliga nyheter
                                SDIR mycket bra tillväxtbolag som fler och fler tror på har fått mycket stryk
Korta positioner: SCA B håller fortfarande fast vid att denna ska ned nedtrend mycket intakt
                               HM B har bildat toppformation och rapporten överraskade inte lika mycket som den gjort tidigare
                            

6/7 14,58

Stänger lång position i Lindex efter att USA:s sysselsättnings statistik kom in högre än väntat vilket drog upp räntorna. Stockholmsbörsen reagerade nedåt efter viss tvekan. Ligger kvar i SCA och Atlas på korta sidan. Får se vidare hur det utvecklar sig.image2

6/7-07

Långa positioner: Lindex
Korta Positioner: SCA (svenska cellulosa AB) B, Atlas Copco AB A

Lindex: steg kraftigt på sin rapport för ett par dagar sen. Har nu dragit tillbaka sig ser ut att göra ytterliggare ett ryck uppåt.

SCA: Är i en stabil nedtrend Behöver släppa stödet på 113 kronor. ENS är storköpare idag. Är lite skeptisk till om det fallet kommer.

Atlas Copco: 50 dagars glidande medelvärde har planat ut och börjat fallera. Tror inte verkstad kommer kunna prestera så bra under denna rapport period som alla tror. 50 dagars fallerar på grund av utdelning men den ser ändå ut att vara i en sorts toppformation. Det har även indikerats att konjunkturen är över för denna gången.

Jag har en något negativ inställning till börsen i helhet. En låg dollar kommer smitta av sig på resultatet på verkstadsbolagen. Som är extremt tunga i index. Detta bör kunna resultera i ett fall. Vi kommer nog få se en fortsatt sidokonsolidering av börsen till sensommar eller hösten. Men kommer rapporterna in sämre så kommer nog börsen börja falla redan under sommarmånaderna.

Ska försöka få upp ett tar bilder på varför jag tog positionerna i tekniskt perspektiv. Jag handlar ju trots allt bara genom teknisk information. Men jag försöker ändå resonera fram kloka beslut genom lite fundamentala aspekter också.

Trading

Hej! Jag heter Jesper Thiman. Jag jobbar som daytrader på heltid. I denna blogg tänker jag lägga upp dels de positioner jag tar. Samt aktier man bör ha ögonen på vid speciella händelser. Hoppas ni som läser den finner något intressant. Jag råder ingen att inta samma positioner som mig. Detta är aldrig en bra idé då du inte vet när det är dags att stiga av tåget eller ta en förlust. För att kunna tjäna pengar på börsen är A och O att ha sin helt egen tradingidé. Jag kommer följa upp och posta lite grafer på varför jag tar positionen. Hoppas jag hinner uppdatera de flesta  positioner. Tack!

RSS 2.0