Gott nytt år! (eller?)

Så till att börja med vill jag be om ursäkt för den dåliga uppdateringen av bloggen. Jag ska ta mig i kragen under 2008 och hålla den mer frekvent uppdaterad. Anledningen till den sämre uppdateringen är bland annat att jag håller på att byta mäklare och avsluta detta årets trading.

Som det ser ut så har 2007 varit en enda stor toppformation. I november bröt vi ned under toppformtionens nacklinje. Vart på vi nu har haft en rekyl upp i denna tidigare stödnivå som då agerade motstånd. Denna nivå har legat runt 1140 punkter. Vilken jag markerat och är den övre svarta linjen. Lyckas indexet vända upp och bryta över denna nivå ska man se setupen som fallerad. Detta tror jag dock är mindre troligt. Snart tror jag vi kommer få se ett fall under 1050-nivån vart på ytterliggare sälj kommer in i marknaden. Varför detta är mer troligt beror på att både det 50-dagars och det 200-dagars glidande medelvärdet pekar nedåt. Det som skulle kunna motsätta sig detta är att USA går starkt främst Nasdaq. Men det finns flera sektorer som är mycket svaga i USA och ekonomin är som många kanske märkt inte helt frisk. Men man slutar aldrig att förvånas över deras girighet. 2008 kommer alltså sammanfattningsvis bli ett svagt börsår som det ser ut nu. Men allt kan ändras väldigt snabbt. Att spekulera i vart index kommer ligga på vid nästa nyår är näst intill omöjligt. Men en ren gissning för 2008 är -15% till -20% för OMXS30.   
284690-61

20/12

Extremt avslagen dag denna torsdag och fjärde sista handelsdag för året. Trenden nedåt är intakt och de uppgångar vi såg på morgonen fallerade relativt snabbt. Idag kommer den kris drabbade banken Bear Stearns med sin rapport och vid 14.30 och 16.00 kommer det viktig amerikansk macrostatistik som kanske kan få lite fart på handeln igen. Det står väl relativt synligt att vi kommer stänga året på minus. Frågan är bara, hur mycket?

1080/1050

Idag togs den högre lowen runt 1080 ut. Detta indikerar att vi kan få se ett fall ned mot 1050-nivån. Håller inte denna nivå som stöd är nedtrenden intakt. Jag förväntar mig då ytterliggare fall ned mot 1000 punkter. Det är ett fall på cirka 7% från vart vi är nu. Därefter tror jag att en längre nedtrend är ett faktum. Det ska till extrema macroekonomiska förbättringar för att trenden ska kunna vända.
284690-60

Två tydliga scenarion...

Två tydliga scenarion börjar jag nu måla upp. Tar vi oss förbi den topp som bildades under måndag och tisdag som har högsta punkt på 1136.58 tror jag på fortsatt uppgång. Fortsätter börsen ned och passerar 1050 nivån igen tror jag på en mångårig "bear market" som följd. Köpråd som är baserade på att bolagen är billiga till tidigare vinster är av ingen som helst betydelse. Glitnirs analytiker får gärna påstå att "bolagen är billiga! vi SKA upp!". Börsen justerar sig innan tillväxten och vinsterna kommer ned. Detta har skett genom historien så varför skulle det bli annorlunda nu? Sedan börjar dom handla upp aktier igen lagom till att tillväxten börjar vända den negativa trenden.  Lär från historien! Den uppgång vi kan få se om 1136.58 passeras bör därför bli relativt kortvarig. Men som alltid måste man ha ett öppet sinne och anpassa sig om det finns bevis för annat. Är du trångsynt kommer du aldrig göra några pengar på aktier..(På grafen ska det stå 1050 och inte 1150.. tack Erik! =)..)
284690-59

Är det dags att köpa aktier?

Igår fick jag en fråga av en vän. Är det var dags att köpa aktier? Det enda jag kunde säga var att jag inte skulle göra så. Detta är ett veckodigram över OMXS30. För någon vecka sedan pekade jag på samma scenario. Jag står fortfarande fast vid detta. Därför att det finns inte tillräckligt med bevis på att börsen ska upp. Som ni ser till höger i grafen under så har indexet brutit nacklinjen från en toppformation. Man kan se de två blåa markeringarna som skuldror och den röda som huvud om man vill. Det viktiga att lägga märket till är att säljarna har greppet om marknaden. Index har gjort en lägre topp och en lägre botten. Detta kan mycket väl vara början på en mångårig nedgång. Som ni också ser så har index rekylerat upp i det tidigare stödet som nu kan agera motstånd. Så från nu tror jag på mer nedgång. Men som vanligt är jag alltid snabb med att ändra åsikt om det kommer bevis om annat. Ikväll kommer räntebesked ifrån USA och det kan påverka marknaden åt båda håll. Man kan aldrig veta hur marknaden kommer behandla beskedet. Så varför lägga ner energi på att gissa hur den förväntade sänkningen blir? Vad händer om det inte blir någon sänkning?
284690-58

Motstånd?

Köparna har varit väldigt envisa under denna pullback. Men än så länge är det bara tal om en pullback och inget annat. Vi börjar nu komma upp till nivåer som kan agera motstånd. Man kan dock aldrig säga att härifrån kommer marknaden vända ned. Allt kan ändras mycket snabbt. Intradag ser index ut att ha svårt att pressa på uppåt. Många av de indextunga aktierna ser också tunga ut på säljsidan. Men en katalysator i form av räntesänkningar på tisdag kan pressa upp oss högre. Det är alltid lika roligt att höra Glitnirs analytiker gå ut och säga att aktierna inte varit så här "billiga" sedan 90-talet... "DET SKA UPP!" Jag kommer i alla fall fortsätta att leta blankningar på måndag i hopp om att index inte orkar pressa upp igenom 1120 (den övre motstånd linjen). Det 5-dagars glidande medelvärdet börjar plana ut och huvudtrenden är fortsatt nedåt. Så det är större sannolikhet för fortsättning nedåt.  Jag är dock inte sen att ändra mig om 1120 nivån penetreras med bra köpvolym i ryggen... Ur investeringssynpunkt är det  bättre att hålla sig borta. Kreditkrisen kan blossa upp när som och då är det 2-3% ned igen som gäller. (Aktier kan bli billigare är jag övertygad om)..
284690-57

6/12

Lika snabbt som säljarna kom in i marknaden tog igår köparna tillbaka den kortsiktiga kontrollen. Den längre trenden är fortfaranden tydligt nedåt så varje uppgång har större sannolikhet att fallera. Igår var det positiv macrostatistik som drog upp börserna. Nu tror jag att vi kan få se ytterliggare lite uppgång till 1130 där jag tror vi kommer stöta på det fallande 50-dagars glidande medelvärdet. Vi ligger nu på 1113. Men sedan tror jag på en fortsättning nedåt. Man måste ha i åtanke att riktningen kan ändras väldigt snabbt. Sämre än väntad macrostatistik kan snabbt göra att säljarna tar kontrollen igen.


Säljarna är tillbaka!

Nytt sälj i marknaden. Frågan är nu ska vi fortsätta ned eller kommer börsen stabilisera sig? Kortsiktigt ser det ut att bli ytterliggare lite fall. Vi har fått lite stöd intradag av det 5-dagars glidandemedelvärdet. Men om detta håller som stöd är jag mycket tveksam till. De viktiga nivåerna nu att hålla reda på är 1050 (röd linje)  för nedgång och för uppgång 1110(blå linje). Vart vi hamnar vid årsskiftet är omöjligt att säga men det lutar åt ett par procent  ned till. Jag tror nämligen vi kommer få se ett fall under 1050 nivån.
284690-56

RSS 2.0