Risk för besvikelse?

Både stockholmsbörsen och USA-börserna handlas upp kraftigt innan Ben Bernanke talar vid Jackson Hole. Detta kan resultera i stora svängningar nedåt om inte Big Ben infriar Wall Streets förhoppningar. Det kan bli en mycket volatil avslutning på denna fredag.

Öppning 31/8

Börsen öppnar denna fredagsmorgon med svagt stigande kurser. Lite förvånansvärt då USA tappade den uppgång de hade tidigare på dagen.  Som vanligt går bankerna väldigt tungt. I övrigt är det ingen sektor som sticker ut. Idag kommer all uppmärksamhet att riktas mot Ben Bernanke då han talar klockan 16.00 vid ett FED-seminarium. Alla hoppas på att han ska antyda en kommande räntesänkning. Men Bernanke brukar vara mycket återhållsam med sina kommentarer och vad han säger är alltid mycket genomtänkt. Men Wall Street kommer göra allt för att tolka hans ord positiva. Det kommer även lite macrostatistik både vid 14.30 och 16.00 men jag tror detta inte kommer få någon större marknadspåverkan. Men det återstår att se.

Stängning torsdag

Stockholm stängde idag på plussidan efter en mycket volatil dag. Dagen började med stigande kurser till följd av ett positivt globalt börsklimat. Men efterhand föll börsen tillbaka och var nere en bra bit under nollstrecket då USA började på slagsida. En bit in på eftermiddagen började dock USA leta sig upp på plussidan främst Nasdaq som gick betydligt starkare än övriga index. Stockholmsbörsen följde med och OMXS30 indexet hamnade tillslut på +1,16%. Sektorn som går klart sämst just nu är bankerna. SEB A och Swedbank stängde på minus trots en positiv börs medan Nordea stängde oförändrat. Draglok är fortfarande verkstadssektorn som förvånandsvärt aldrig slutar att "tuffa på". Ericsson som var mest omsatt steg med 2.11% och Teliasonera 2,44%. USA har nu stängt för kvällen och Det slutade med blandade kurser då DJ och SP500 stängde ned cirka 0.4% medan  Nasdaq lyckades stänga precis ovan nollstrecket.

Lunchinlägg

Hela förmiddagens uppgång är nu snart utraderad. Det är tydligt att det är banksektorn som fortfarande går mycket dåligt samtidigt som verkstadssektorn håller emot med uppgångar. Futures för USA indexen pekar på en öppning nedåt. Inte så lustigt med tanke på vilken kraftig uppgång det var igår. Det bör vara en lugn handel fram till 14.30 statistiken kommer.   

Öppning torsdag

Stigande kurser på stockholmsbörsen denna torsdags morgon. Inte helt oväntat med tanke på hur USA gick igår. Bäst nu på morgonen går Scania och Volvo. Blir intressant att se hur dagen artar sig. Kommer denna överdrivna positivitet hålla i sig eller kan dagens BNP:statistik få saker att ändra sig? Alla siffror som pekar på att inflationen inte går åt fortsatt rätt håll kommer tas väldigt negativt. Eftersom handlarna på Wall Street redan har prisat in en räntesänkning. Det är denna känsla jag får. Dessa förhoppningar kan få ordentliga efterföljder om de inte infrias.
Alltså macrostatistik idag är 14.30 nyanmälda arbetslösa och BNP 16.00 är det platsannonsindex och lite huspris index. Det är antagligen BNP:t som kommer få mest marknadspåverkan.

Stängning 29/8

Stockholmsbörsen stängde lite oväntat på +1.40%. Detta efter att USA öppnade med stigande kurser. Stängningskurserna i USA blev också dom väldigt positiva DJ +1,9% Nasdaq +2,50% SP 500 2,19%. Anledningen till uppgången tros vara spekulationer om en kommande räntesänkning. Vad Ben Bernanke kommer säga på fredag kommer därför spela större roll. Säger han att inflationen fortsatt är det största hotet för USA:s ekonomi kan jag garantera ett rejält fall. Jag är imponerad över en så kraftig uppgång kommer. Trots information om att bolånekrisen även smittat av sig till dyrare hem med högre kreditvärdighet. Jag vill trots alla uppgångar idag fortfarande påpeka att trenden är nedåt. Jag kan tänka mig att vi kommer att komma till en mer avgörande fas i slutet av denna veckan eller i början av nästa.  Fortfarande allt för hög risk att gå in långt i marknaden. (långt = vanligt köp av aktier) (kort = blankning, spekulation i fall)

29/8

Nedtrenden håller i sig. Index lyckades inte göra någon högre hög. Detta stärker min tro att vi ska ned till 850-870 punkter i OMXS30 indexet. Stockholmsbörsen föll igår kraftigt. Bankaktierna ledde OMXS30 ned 2,4%. Detta efter att USA började falla kraftigt. Det enda som stoppade fallet i USA igår var stängningscallet. DJ -2,10% Nasdaq -2,37% SP500 -2,35%. Detta är tunga fall för att vara USA börsen. Vilket mest troligt kommer följas av mer sälj idag på stockholmsbörsen. Speciellt med tanke på att även Asien har fallit runt 2% nu på morgonen. Så håll i hatten idag bär det av nedåt igen.

SEB A

Kan denna formation som syns i flera andra ledande aktier bli tydligare? Den som förbi ser detta kommer troligtvis förlora en hel del pengar. Denna klassiska toppformation som kallas huvudskuldra är en av de vanligaste formationerna i den tekniska analysen. Man brukar dock tala om att aktien måste falla minst 3% under "nacklinjen" för att säljsignalen ska vara äkta. För att få fram ett prisobjektiv av fallet så tar man avståndet mellan huvudets topp och nacklinjen lägger det sedan från nacklinjen och nedåt. Vi hamnar i detta fall runt 170kr för SEB A. Detta ska endast ses som ett riktmärke och inget man ska se som köpsignal om 170kr nås.
284690-17

"Bulls and Bears"

För alla som inte har hört begreppen kommer här en förklaring. "Bulls" är de investerare som tror på en stigande börs. Jag hävdar att en allt för stor skara analytiker är ständigt för "bullish" inställda. Det är därför det kommer extrema fall på börsen då verkligenheten kommer ifatt denna allt för stora skara. "Bears" är alltså motsatsen. De är negativt inställda till den kommande börsutvecklingen.  Som många säkert har förstått så är jag för tillfället väldigt "Bearish" till marknaden.
Varför jag tog upp begreppen är för att det råder en kamp mellan Bulls and Bears i just detta nuet. Även om det mest framkommer analytiker som är positivt inställda till börsen i medier som DI. Detta kan jag ändå förstå då det inte skulle vara så snyggt om det publicerades artiklar om hur illa läget är på börsen. Då skulle många "Svenssons" dra ut sina pengar ur marknaden och proffsens jobb bli betydligt svårare då de bara har kunnigt folk att "fightas" med.
Gårdagen präglades av en väldigt avslagen handel. Idag är det också en trevande riktning i morgonhandeln. Det är ingen som vågar ta kommandot men var så säkra börjar stora fonder sälja av i allt tätare takt kan det braka loss snabbt på nedsidan åter igen.
16.00 idag kommer hushållens konfidensindikator för augusti. Men denna statistik kommer nog inte ha någon större inverkan på börshumöret. Då all fokus ligger på den förväntade sänkta räntan. Detta förväntas Ben Bernanke yppa några ord om på fredag.


Ränteläget "thinking out loud"

Goldman sachs gick nyligen ut och förespråkade att FED var tvungna att göra en räntesänkning på 0.75% innan årets slut. Då måste man väl fråga sig vad Riksbanken i Sverige kommer göra om så blir fallet? Handelsbanken gick i förra veckan ut och höjde sin prognos för räntebanan. Om Sverige tvingas bli aggressivare i sina räntehöjningar för att undervika en överhettning i ekonomin och USA samtidigt sänker sin ränta. Vad blir då utfallet av detta? Detta bör resultera i en stärkt krona jämfört med dollarn. Då kommer detta säkerligen speglas i att dollarkänsliga företag tar stryk på börsen. Vilket vi sett tidigare. Senast det hände att börsen tog stryk på grund av en svag dollar var i slutet av februari denna vår (en av de påstådda anledningarna iaf.). När i synnerhet FED måste börja ta till hjälpmedel för att tygla börsen resulterar detta oftast i obalanser på andra plan. Jag tycker inte räntan ska användas för att rädda finansiella instutioner som klantat sig genom att ta på sig för mycket risk. Hela detta utspelet med räntesänkningar av både diskontoräntan och den kanske kommande räntesänkningen av FED-funds räntan kommer resultera i mer oroligheter. Även om börserna kommer få ett kortsiktigt glädjeskutt uppåt av en kanske kommande räntesänkning så blir det nog också bara kortsiktigt. För kom ihåg osäkerhet är det värsta aktörer på världens börser vet. Om räntan sänks kanske inflationen skenar. Även om det troligtvis inte blir några dramatiska effekter så finns alltid risken. Dessutom vill väl ingen se en dollar som havererar. Alltså när det blir en obalans i det ekonomiska systemet  kan man räkna med flera. Så finns det obalanser så finns det risker och då är det smartare att hålla kapital bort från aktiemarknaden enligt mig. Detta förstärker min tro på att den nedtrend vi ser nu kommer hålla i sig.
(Ursäktar de ständiga felstavningarna och den felaktiga meningsuppbyggnaden. Min läraren i grundskolan var nog inkompetent.. =) )

Lunch inlägg

Väldigt trevande dag på stockholmsbörsen idag. Även om det var väldigt positivt i USA i fredags så tvekar börsen att fortsätta uppåt. Den stöd linje som agerade stöd 3 gånger ser nu ut att agera motstånd. Som ni ser har jag märkt ut punkterna 1, 2 och 3 som stödnivåer. Punkt 4 agerar nu motstånd. Pullbacken känns dessutom lite allt för utdragen. Jag tycker börsen stigit lite väl lätt sista tiden. Främst verkstadssektorn som verkligen är börsens "älsklingar". Jag tror dock att verkligenheten snart kommer ifatt verkstadsbolagen också.
284690-14 

27/8 "before the bell"

USA-börserna slutade upp ganska kraftigt i fredags. Samtliga index stängde på över 1%. Detta tillsammans med att Asien följde med upp idag på morgonen kommer troligtvis få genomslag på plussidan i Europa och på stockholmsbörsen. Inga stora företagsnyheter har kommit in under helgen. Den enda statistik som jag tror kan få genomslag på börsen idag är försäljning av befintliga bostäder i USA kl 16.00. Då försäljningen av nya bostäder kom in högre än väntat i fredags kanske man kan tänka sig att dessa siffror följer samma mönster. Jag är intresserad av hur marknaden skulle reagera på lite negativa nyheter. Då läget stabiliserat sig sedan det tidigare fallet skulle det vara trevligt med lite ny volatilitet på marknaden. Som trader är det enbart positivt med stora svängningar och oro på marknaden. Men som investerare är detta inte fullt så kul därför råder jag alla investerare att fortsatt vara utanför marknaden. Vi går nu in i höstperioden vilket historiskt sett brukar vara en period med sämre börsklimat.

Ledsen att det inte blev någon helganalys av något slag. Kommer följa upp 24H analysen då den ser ut att få ett avgörande de närmsta dagarna.

Macrostatistik

Stockholmsbörsen reagerade positivt på den macrostatistik som kom ifrån USA idag. Både orderingången för varaktiga varor 14.30 och försäljning av nya husbyggen 16.00 kom in bättre än väntat.  Stockholmsbörsen reagerade starkare än marknaden i USA gjorde. Vad detta beror på låter jag vara osagt. När jag satt och lyssnade på bloomberg radio strax efter siffrorna kommit ut hörde jag en analytiker tala. Han sa att detta ändå inte kunde ses som några särskilt positiva siffror. Husmarknaden är långt ifrån att repa sig påstod han. Det är därför marknaden inte reagerade nämnvärt i USA. Detta är också siffror på kontrakterade husköp och tydligen är det väldigt vanligt att man tar tillbaka dessa husköp så siffrorna måste tas med en nypa salt enligt analytikern.

Det känns verkligen som om jag letar negativa saker att skriva om när alla analytiker här i Sverige pratar om hur marknaden ska fortsätta upp i all evighet. Jag hävdar dock fortfarande att man ska göra sin egen analys av marknaden och inte lyssna på någon annan. Det är trots allt ingen som har en spåkula. Därför kommer jag fortsätta vara negativt inställd till marknaden så länge det 50 dagars glidande medelvärdet pekar nedåt. Samtidigt ska jag inte påstå att jag inte gör pengar på den långa sidan under en dag som denna. Självklart går det att handla långt men detta endast väldigt kortsiktigt. Ur investeringssynpunkt tycker jag man ska fortsätta att hålla sig borta ifrån marknaden ett tag till.

Lunch inlägg

Stockholmsbörsen handlas tvekande fram och tillbaka under förmiddagen. Vågar man tro att korrektionen är avklarad eller är det dags för ett nytt fall? Det är väldigt mycket tvekan och så fort någon råkar sälja lite för mycket så följer en rad aktörer med.  Det kommer troligen inte bli någon tydlig riktning på handeln innan macrostatistiken börjar trilla in vid 14.30 och USA-futures börjar få lite ordentlig påverkan. För tillfället är OMXS30 nere på -0,40%. Både banker och verkstad backar efter ett par dagars kraftig uppgång. HM går däremot mot strömmen och stiger då den fallit när börsen har stigit tidigare i veckan.

"Before the bell" 24/8

Stockholmsbörsen klarade att hålla sig på plus sidan igår efter att säljarna tryckte på i eftermiddagshandeln. USA öppnade starkt men sjönk snabbt under nollstrecket och stängde oförändrat för Dow Jones och -0,4% för Nasdaq. Tidigare har jag skrivit om att de dagar börsen går upp i USA så har de gjort det på väldigt svag volym. Igår trots att det inte var någon stor förändring i index så kom volymen in mer än de tidigare dagarna. Vilket tyder på att så fort säljarna stiger in kan indexen sjunka väldigt snabbt. Reaktionen på nedsidan kan komma att bli väldigt stor om det kommer någon sorts negativ nyhet är jag övertygad om. Detta gör det hela väldigt riskfyllt att gå in på långa sidan och som jag så länge sagt så är vi i en nedtrend fortfarande.
Macrostatistik idag kommer i form av varaktiga varor vid 14.30 och försäljning nya bostäder vid 16.00. Sjunker försäljningen av ny hus ytterliggare så kan det nog komma att bli ordentligt sälj innan helgen. Då amerikanarna har rädsla för att de är på väg in i en lågkonjunktur.
Vi bör få se en inledande handel med dragning nedåt denna fredagsmorgon.

200-dagars Glidande Medelvärde tillfälligt motstånd.

Pullbacken ifrån de tidigare fallen pågår fortfarande. Men idag blev uppgången mer begränsad då den stötte på motstånd vid det 200-dagars glidande medelvärdet. Måste dock poängtera att detta var endast ett tillfälligt motstånd. Öppnar USA starkt uppåt idag kan detta motstånd komma att fallera. Trenden är fortsatt starkt nedåtriktad. Vilket höjer sannolikheten för mer nedsida betydligt.
284690-13

Öppning 23/8

Ytterliggare en positiv dag på stockholmsbörsen. USA höll i uppgångarna igår och alla index stängde strax över 1%. Asien såg ingen anledning till att göra något annat än att fortsätta spinna på USA:s uppgång. Så detta gjorde självklart att stockholmsbörsen följde med i den positiva riktningen. 09.30 är OMXS30 upp med 0,94%. Bäst av storbolagen idag går gruvbolagen Boliden och SSAB. Dagen kommer troligtvis präglas av uppgångar men vid 14.30 idag kommer statistik ifrån USA på nyanmälda arbetslösa. Detta kan sätta en annan ton på börsen om dessa kommer in väldigt dåligt.

Uppgången i USA håller i sig...

Stockholmsbörsen ser ut att hålla i en fin uppgång hela dagen ut idag. Verkstad och gruvor går väldigt starkt idag. USA öppnade väldigt starkt trots nya indikatorer på att fler institut har problem av bolånekrisen. Investerare i USA verkar tro att FED ska hjälpa dom ur vilken knipa som helst. Detta kan få ett snabbt bakslag men det är imponerande uppgångar i indexen idag vilket verkligen hjälper Stockholm att stiga ytterliggare.  Läget 16.15 OMXS30 +1,60%  DJ +0,83% Nasdaq +1,05% SP500 +0,94%. Jag ligger dock inte kvar i några som helst långa positioner över natten då risken är allt för hög. Trenden är fortsatt nedåt.

Öppning Stockholm 22/8

Stockholmsbörsen öppnade med en förvånansvärd stark uppgång. OMXS30 rusade snabbt upp till +1,2%. Verkstad var den klart drivande sektorn. Samtidigt som banksektorn gick lite segare. SEB A är den mest omsatta aktien återigen efter 45 minuters handel. Värt att nämna är att Lindex avråder aktieägarna från att ta budet på 102kr ifrån Kappahl. De tycker bolaget är värt mer. Efter den senaste mycket starka rapporten ifrån Lindex är jag beredd att hålla med. Idag har vi inte heller någon macrostatistik ifrån USA. Men det är ändå bolånekrisen som får mest uppmärksamhet så all annan statistik kommer i skymundan. Det är värt att notera igen att volymen i uppgångarna vi hade i USA igår var extremt blygsam. Detta kan vara tecken på att köparna börjar ta slut och säljarna kan mycket lätt ta kommandot igen om det kommer någon form av negativ nyhet. 

Stängning Stockholm

Börsen idag var något lugnare. Säljet tog kontroll rätt så tidigt på dagen men stängde inte på dagslägsta OMXS30 -0,51%. USA börserna öppnade trevande ser nu ut att falla igenom vid sista handelstimmen. Väldigt öppet för hur utvecklingen bli imorgon...

24H

Även om börsen är väldigt sur och volatil för tillfället har jag hittat en aktie som jag tycker ser mycket tilltalande ut. 24H kom igår ur med sin halvårsrapport. Denna visade på att företaget vänt till minus men vad som också framkom var att bolaget har strukturerat om en hel del dessutom har dom fått en ny VD. När jag sedan tar upp grafen på 24H tilltalar denna aktie mig ännu mera. Den ser verkligen ut att ha gjort en underbar botten formation tillsammans med att de kortare glidande medelvärderna skär de längre underifrån. Det 50dGM ser ut att plana ut och kommer om utbrott igenom 0.37 nivån sker börja stiga. Dessutom har jag sett volymen börjat tillta vissa dagar och det har varit på dagar då aktien stigit kraftigt. Även om aktien ser väldigt stark ut teknisk analytisk synvinkel måste ändå risken beaktas. De två nivåer man kan jobba med som stop loss nivåer är under 0.31 eller under 0.27. Jag finner egentligen ingen anledning till att ge aktien mer spelrum än under 0.31.  Kommer uppdatera utfallet.
284690-12
Jag rekommenderar ingen att handla på denna analys. Se till att göra en egen analys istället och gör upp en egen strategi för HELA affären...

21/8 öppning

Idag öppnade vi svagt uppåt för att nästan genast vända ned på negativt territorium. Betydligt bättre ös i tickern idag då säljet stiger in mer aggressivt igen. (tickern = alla aktier som byter ägare) Jag börjar lägga mig kort igen. Jag finner det ständigt lättare att göra pengar på blankningar nu än att gå långt. Detta mest för att det är i linje med den rådande trenden som är nedåt. Det är ingen speciell macrostatistik ifrån USA idag. Men vad jag kunde se när jag kollade indexen i USA var att det troligtvis blir en körare nedåt där också. Ligger vi redan på minus då så kan det bli mycket röda siffror.

Stängning

Stockholm stängde idag +1,12% för OMXS30. Bäst av dom mest omsatta aktierna gick ABB och HM. Som jag skrev tidigare var omsättningen på aktier blygsam i uppgången. Detta visade även USA börsen tecken på. Extremt låg volym då DJ och Nasdaq stängde på något högre kurser. De orkade inte upp över deras 200-dagars glidande medelvärde vilket jag ser mycket negativt. Jag tror säljarna mycket snart kommer ta kommandot åter igen. OMXS30 ser inte heller ut att orka över det 200-dGM. Många aktier ser ut att kunna göra ett litet ryck i överkant men det blir inte mycket mer än så.

Transcom utfall.

Den 24:e juli gjorde jag en analys på Transcom då många på DI sa att dom gått in tungt i aktien. De hade gått in i aktien till cirka 60 kr med en hel del pengar och väntade på lyftet. Jag skrev så här om aktien då. "Såg på Dagens Industri att folk hade gått in med mycket pengar i Transcom. Frågan är vad dom bildar sin analys på. Aktien visar inga som helst tecken på att börja stiga. Plocka botten på en aktie är verkligen inget vinnande koncept det bör alla vara medvetna om. Som synes i grafen är den starkt nedtrendande om än det 50-dagars glidande medelvärde börjar plana ut marginellt. Men så länge det är nedåtriktat är alltid sannolikheten större att den fortsätter nedåt. Innan en aktie börjar stiga igen måste den göra någon sorts bottenformation. Med en längre tids sidokonsolidering. En aktie vänder inte på en 5 öring. Vad man bör titta efter i Transcom innan man köper aktien är en konsolidering som pågår under flera veckor för att sedan bryta igenom ett kraftigt motstånd. Först då är det läge att köpa aktien. Tills dess är iaf. jag fortsatt negativ till aktien."  Sedan den 24:e juli har aktien sjunkit med nästan 21%. Jag hoppas att de som tyckte aktien var "köpvärd" tog förlust för bra länge sedan. Aktien kommer mest troligt inte stiga den närmsta tiden heller. Trenden är fortsatt ned och därför lär den fortsätta falla. Gör din egen analys och ta inte råd ifrån någon annan. Aktien stängde den 24:e juli på 54.25 och idag handlades den senast till 43.00.
284690-11

Lunch inlägg...

Dagen började med stigande kurser vilket var rätt givet. Börsen var som mest uppe runt +1.9% för S30 indexet. Jag tycker mig ändå märka att uppgången är lite tveksam. Omsättningen är verkligen inte imponerande idag. En del storordrar har kommit in till bolag som ABB och Skanska. 24H kom med rapport idag på morgonen vilken visade på ett minus resultat men bolaget har börjat strukturera om och aktien som tagit extremt mycket stryk verkar piggna till så smått. Uppgången har avtagit delvis då trenden är nedåt vågar många inte öka risken allt för mycket. Vi får se om USA öppningen kan ge lite mer köpglädje. Väldigt tidiga futures för USA pekar mot en öppning uppåt.

20/8 "before the bell"

Idag väntar jag mig ett duktigt "rally" på marknaden. Asien steg kratigt idag på morgonen med hjälp av räntesänkningen ifrån FED i fredags. Troligtvis blir det som vanligt att de indextunga aktierna handlas upp idag och tillväxtaktier blir mer avvaktande. Mycket på grund av att trenden är allt för tydligt nedåt och besvikelser i marknaden kommer snabbt resultera i fortsatt nedgång. Då vågar man inte trycka in för mycket i tillväxtbolag som är mer högriskplaceringar. Det är de bolag som presterar och visar upp ett stabilt resultat som risken anses vara överkommlig i.
Macrosidan börjar veckan med ledande indikatorer vid 16.00 idag för USA.

Ledsen att jag inte hann lägga upp någon aktieanalys över helgen. Ska försöka hinna med det i veckan.

Fredag stängning

Fredagen var en av de mest volatila dagar börsen skådat. Med en väldigt hög omsättning i många av de stora bolagen. Först öppnade börsen med snabbt fallande kurser på asienoro ned till nästan -1,5%. Sedan kom köparna in då nedgången var mycket utdragen och det var dags för en pullback. Köparna pressade då upp index till +1%. Men en marknad som är i en nedtrend med mycket ekonomisk oro kan falla tillbaka lika snabbt. Alla "rallyn" måste ses med ett vaksamt öga i en nedtrend. Då de sällan håller i sig väldigt länge. Börsen föll alltså tillbaka till cirka -1% åter igen. Efter att kurserna började leta sig tillbaka uppåt och tagit sig upp till cirka -0,7% inträffade något som endast kunde vara en stor global marknadsnyhet. Jag hade själv köpt tillbaka mina blankningar för något sa mig att detta är inte normalt marknadsbeteende. Köparna började bli aggressivare igen. Nu i efterhand frågar jag mig om inte nyheterna läcker ut till någon eller några stora institutioner innan dom når marknaden. Varför började futures stiga så sakta och Stockholm med dom strax innan nyheten kom ut? I alla fall kändes det som att aktierna var på väg att sticka. Några av aktierna bröt igenom motstånd utan bekymmer så jag gick in långt i Volvo vid 110.75 Någon minut senare exploderade Stockholmsbörsen och Volvo stack rakt upp. Jag förstod att det måste handla om en räntesänkning. Jag tog vinst i Volvo till 115.50 men aktien fortsatte en otrolig stigning till 119.00 som högst. +7%. Hade inte varit roligt att ligga blankad där. Börsen steg snabbt till +2.5% och stannade där ett tag och konsoliderade sin uppgång. Men efter ett tag började kurserna så sakta sjunka. Investerare började ifrågasätta om räntesänkningen kanske var bevis på att läget är värre än vad många trodde. Och en initial uppgång på USA börsen med indexreaktioner på upp till +3% utraderades nästan helt. Stockholm följde med och var ned till nollstrecket åter igen. Men ett avgörande kom någonstans innan stockholmsbörsens stängning "bullsen" fick åter makten och tryckte upp indexen. Stockholmsbörsen slutade med en uppgång på cirka 1.5% och USA höll i sina uppgångar hela kvällen och samtliga index stängde kraftigt uppåt. Så på måndag kan det bli ytterliggare rally. Om nu inte något nytt negativt kommer fram över helgen... Kom ihåg! Vi är fortfarande i en nedtrend. Rädslan styr fortfarande marknaden...


FED GÖR RÄNTESÄNKNING!

Runt 14.15 idag gick FED ut och sänkte diskontoräntan tillfälligt till 5.75% ifrån 6.25%. Detta för att lugna marknaden. FED funds räntan lämnades oförändrad vid 5.25%. Diskontoräntan är räntan som Riksbanken tar när de lånar ut pengar till andra banker. Marknaden vände ifrån cirka -0,75% till cirka +2% på mindre än 20 minuter. Extrem marknadsrörelse alltså. Frågan är hur länge denna uppgång kommer hålla i sig. Är inte detta ett bevis på att marknaden har verkliga problem? Jag tror inte denna uppgången kommer hålla i sig väldigt länge.  Futures är extremt höga efter detta besked. Alla analytiker bloomberg talar med verkar se detta som något mycket positivt.
(uppdaterat)
Jag vill bara säga en sak. Ingen är större än marknaden! Inte ens FED:s räntesänkning. Jag skulle inte bli förvånad om hela uppgången raderas ut i USA och det stänger på minus.

17/8 "before the bell"

Stockholm slutade dagen med ett fall på över 3% igår. USA öppnade med sjunkande kurser och säljet tilltog en bit in på torsdags kvällen svensk tid. Som mest var indexen nere runt 3% i USA vilket är extremt mycket. Men någonstans blir alltid nedgången allt för utdragen och börsen svarade med ett kraftigt hopp uppåt och indexen stängde runt nollstrecket. Extrem volatilitet kallar jag det. Men även om börsen rekylerade upp i USA så föll Asien börserna väldigt tungt i natt. Detta kommer troligtvis sätta ytterliggare press på stockholmsbörsen på morgonen. Våran nedgång i OMXS30 är inte tillräckligt utdragen än för att jag ska tro på en rekyl.
Den enda macrostatistiken som kommer idag är Michigan indexet men detta förväntar jag inte ska kunna påverka kurserna i någon särskild utsträckning.

Atlas Copco

Visade i helgen på en huvudskuldra formation som bildades i Atlas Copco. Idag bröt den under stödet/nacklinjen på 105kr. Den bör stänga under nivån för att det ska vara en "äkta" säljsignal. Men alla glidande medelvärden pekar nedåt. Så ett fall är nog näst intill oundvikligt. Målkurs med hjälp av höjden på formationen ligger  på 70kr. Jag finner inte detta som helt omöjligt. Så akta er för Atlas Copco... Dessutom är detta ett beteende som jag ser i många av denna börscykels ledare. Vilket bara stärker min uppfattning om ett större fall.

284690-10

Sticker ut näsan!

Jag har pratat om att detta fall skulle komma länge nu. Ibland är det skönt att ha rätt. Särskillt om man kan lyckas göra pengar på det också. Samtidigt tycker jag det är intressant hur handlarchefer vid stora mäklarbyråer kan gå ut och säga att börsen kommer sluta upp 15% vid årets slut. Det är här jag tänkte sticka ut näsan och säga att det finns risk för att börsen ska ned till 850 punkter för OMXS30 indexet. Det är cirka 25% kvar ned dit. Frågan är vem som kommer närmst jag eller "proffsen". Även om jag tror att börsen måste man hålla ögonen öppna för trendändringar. Självklart ligger jag inte kvar och försöker göra pengar på korta sidan om alla trender börjar peka uppåt igen. Det är därför jag tycker om att handla kortsiktigt.

Öppning 16/8

Börsen börjar tungt ned. OMXS30 ned 2.5% efter 40 minuters handel. Tyngst idag igen går Volvo och banksektorn. Det är oftast så att de som gått bäst under upptrenden tappar mest i den efterföljande nedtrenden. Björn Borg kom med ytterliggare en mycket stark rapport och är en av de få aktier som stiger idag. Tillväxtaktier tar extremt mycket stryk vid sådana här börsfall. I en upptrend är det många som vill chansa på en kursraket då risken är relativt liten. Men när börsen vänder ned finns det ingen köpsida kvar och aktierna faller som furor. Macrostatistik som kan komma i fokus är främst nyanmälda arbetslösa och bostadsbyggande för juli båda kommer ut 14.30. Marknaden kommer troligtvis se allt negativt och blunda för det positiva. Priset leder nyheterna.

USA stängning

Ännu en dag med stigande börskurser på förmiddagen i USA sedan ett rejält sälj på eftermiddagen och fram till stängning. All börshistoria jag läst så är detta beteende återkommande vid flera större börsnedgångar. Om någon gick in på långa sidan idag innan stängning för att USA såg "starkt" ut så kommer man bli slagen på fingrarna imorgon igen. Köpläge är det långt kvar till även om jag tyckte att köparna såg aggresiva ut idag när USA vände upp. Alla trender är nedåtriktade långa, medellånga som korta. Och om min analys stämmer med hjälp av vågteorin så är det väldigt långt kvar till vi ser en botten. Även om FED tryckte in ännu mer pengar idag hjälpte det inte börsen till någon rätsida. Kanske var just den handlingen triggern för mer nedgångar. Det verkar som om det handlar om en mer omfattande kris än vad investerare först kanske ville tro.


Elliotts vågteori

Den tekniska analysen är dels uppbyggd på den så kallade vågteorin. En upptrend sägs bestå av vågorna 1,3,5 som är impulsvågor och 2,4 som är korrigeringsvågor. Som synes på grafen under som faktiskt är vårat OMS30 dagsdiagram så ser denna upptrenden att vara över. Allt finns med 1,3,5 som impulsvågor där våg 3 oftast är längst så är också fallet här. 2 och 4 är korrigeringar och de faller under det 200-dagars glidandemedelvärde vid båda impulsvågorna.  När vi nu fallit under det 200-dagars GM talar det mesta för att vi påbörjat en nedtrend. Många tycker nog jag är en evig pessimist men man måste vara objektiv och ärlig mot sig själv. Marknaden går inte upp i all evighet. Den moderna ekonomin existerar inte. Det kommer alltid komma börsnedgångar. Men det går faktiskt att göra pengar på dessa också. Ofta snabbare pengar än på vägen upp.

284690-21

14.40

CPI:n kom in precis som analytikerna hade väntat sig. Analytikerna Bloomberg pratade med direkt efter siffrorna kommit ut trodde att detta höjde sannolikheten att FED kommer sänka räntan vid nästa räntemöte. Marknadens reaktion var trots detta att sänka futures. Detta är verkligen bevis på vilken negativitet som finns på marknaden. Bankernas fall trappas upp ju längre dagen går. SEB A är mest omsatt idag och har nu fallit med 3.8%. Samtidigt som OMXS30 är ned med 1.9%.


Morgon handel 15/8

Börsen började med fallande kurser. OMXS30 ned cirka 1.5% direkt efter öppning. Sämst gick Volvo av de tunga indexaktierna. Det är främst oron för hedgefonderna där investerarna har blivit stoppade att plocka ut sin pengar som oroar marknaden. Jag fann igår att SP 500 indexet i USA gjorde en ny stängnings low vilket jag finner mycket negativt. Man kan efterlikna den grafens beteende med vårat OMXS30 index då det föll och stängde under 1200 nivån. Jag tror på fortsatt fall i USA idag. Men det kommer macrostatistik i form av konsument pris index CPI vid 14.30 följt av annan statistik som kan bli väldigt marknadsstyrande. Känns fel att hoppas på att marknaden ska fortsätta att falla men samtidigt är trenden nedåt så det är större sannolikhet att den gör så. Det är bättre att vara medveten om förutsättningarna och agera efter dom än vara ovetande och agera fel. Det kommer synas i plånboken i vilket fall men man vill oftast att plånboken ska vara välfylld...

Lunch handel
Efter det första fallet på morgonen fortsatte börsen att ta tillbaka förlorad mark. Men strax efter klockan 12 kom rädslan in i marknaden igen. Säljarna pressade ned marknaden åter igen till nya "lows" för dagen. Skulle macrostatistiken komma in sämre än väntat klockan 14.30 är det dags för ytterliggare en "Baisse" dag på börsen. Det är fortfarande Volvo som backar mest på dagens börs av de tunga index aktierna. Sedan är det ungefär jämna nedgångar på bank och verkstadsektorn. Det är dessa sektorer som är tyngst på börsen och som brukar styra utvecklingen.

Stängning tisdag

Stockholmsbörsen drabbades av ett rejält säljtryck sista timmen när USA började visa röda siffror. OMXS30 stängde nästan 1% ned. Banker tog mest stryk medan verkstad stod på sig bra. Tydligt är att vi är i en nedtrend aktierna svarar snabbt på sälj. Även om kärn-PPI:n kom in bra så tog marknaden i USA fasta på Wal-Marts dåliga rapport och deras nedskrivna estimat för resten av året. Säljet kommer fortsätta imorgon också då indexen i USA slutade med lägsta noteringar för dagen. DJ -1,57%, Nasdaq -1,70% och SP500 -1,82%. Som synes ordentliga nedgångar för att vara USA. Många ledande aktier är väldigt nära viktiga stödnivåer som troligtvis kommer testas och troligtvis fallera imorgon. Ska lägga upp ett par exempel imorgon.

Macrostatistik

Stockholmsbörsen öppnade med ordentligt fallande kurser idag på morgonen. Men efter det första fallet började kurserna styrka upp sig igen. Anledningen till detta måste varit att ECB trycker in ännu mer pengar för att hejda kollaps. Bäst går verkstadsaktierna samtidigt som bankaktier går sämst sektorvis. Macrostatistiken som kom ut ifrån USA kl 14.30 var av delat utfall. Producent priserna (PPI) kom in högre än väntat men kärn-PPI:n (livsmedel och energi borttaget) kom in lite lägre än väntat och det är kärn-PPI:n som har störst inverkan. Samtidigt kom USA:s handelsbalans in bättre än väntat. Handelsunderskottet kom in lite lägre än väntat exporten steg och importen sjönk. Futures steg efter viss tvekan. Ser nu ut som om USA kommer öppna uppåt.

14/8 innan öppning

De ledande indexen i USA stängde igår precis under noll efter att större delen av dagen legat på plussidan. Asien hade en blandad utveckling men ett mönster som var tydligt även där var att bankaktier tog mycket stryk. Som jag sagt länge nu är trenden nedåt vilket kommer resultera i att aktierna svarar snabbare på nedsidan än uppsidan. Gårdagen återhämtning var extremt oväntat från min sida. Jag talade om i fredags att vi skulle få en pullback men knappast över 3%. Detta var en mycket oväntad marknadsreaktion. Idag kommer nog börsen starta väldigt trevanden men säljet bör dominera. Får se om bankaktier reagerar på sektor säljet i övriga världen idag. 

I övrigt kommer det en del macrostatistik kl 14.30 ifrån USA som kan få marknadsreaktion. PPI och handelsbalansen handlar det om idag.


Varför trading?

Jag har ofta funderat på varför jag är så intresserad av aktiemarknaden. Många har även frågat varför man vill jobba med något som är så psykologiskt påfrestande. Att alltid ha en överhängande risk att faktiskt kunna gå med förlust varje dag om det vill sig riktigt illa. Många hävdar att det är chansen till den stora vinsten som hägrar. Då måste jag direkt påpeka att så inte är fallet. För om man vill kunna försörja sig på trading kan man inte jaga storvinsterna. Det handlar om att kontinuerligt plocka småvinster. Det är mycket jobb och ibland frustration. Dessutom får man aldrig släppa en trade då kan en veckas förtjänst försvinna oroväckande snabbt. Så bakfull på jobbet är inget att rekommendera när man tradar. För att beskriva anledningen till varför jag tradar och verkligen tycker det är roligt att sätta mig framför skärmarna varje dag fann jag ett citat. Detta är taget ur "How legendary traders made millions" av John Boik. Författaren har själv citerat.

"Find your passion: the work that stimulates, fascinates, and endlessly challenges you. Identify what you find meaningful and rewarding, and pour yourself into it. If your passion happens to be the markets, you will find the fortitude to outlast your learning curve and develop the mastery needed to become a professional..."

USA öppning.

Futures pekade på en positiv start i USA idag. Så blev också fallet. Stockholmsbörsen har gått urstarkt idag med en uppgång än så länge på nästan 3% i OMXS30. Europeiska centralbanken har pumpat in ännu mer pengar i det finansiella systemet idag. Vilket har fått börserna att stiga. Dessutom har Morgan Stanley kommit med en analys att det är köpläge i vissa Europeiska aktier. Analysen avrådde dock ifrån verkstadsbolagen. Men den sektorn har ändå gått bra idag. Detaljhandelssiffrorna som kom vid 14.30 ifrån USA kom in som förväntat vilket lugnade investerare och fick dom att handla tillbaka aktierna ytterliggare efter de torsdagens och fredagens kraftiga fall. Det blir idag mycket intressant att se om Indexen i USA kan hålla sig uppe och inte fallera mot slutet av handelsdagen på andra sidan atlanten.

13/8 öppning

Stockholmsbörsen öppnade stigande. OMXS30 upp 1.55% efter en kvarts handel. Dagens händelse är att Kappahl har lagt ett bud på Lindex till 102kr per aktie. Affären ligger då på cirka 7 miljarder. Aktien handlas när jag skriver detta till 103.25 strax över budnivån. Som jag tidigare skrivit kommer det bli väldigt intressant hur USA öppnar idag. Var fredagens styrka endast tillfällig? Det kommer lite macrostatistik vid 14.30 och 16.00 detaljhandelssiffror och lager osålda varor. Om de har någon inverkan på börsen nu är tveksamt då det mesta är koncentrerat på bolånen och hedgefonderna. Men FED hävdar fortfarande att inflationen är den största faran så alla ledtrådar till hur inflationsläget är kan självklart spela in. Om FED blir "tvungna" att sänka räntan för att lugna ned bolånekrisen vill man inte se att inflationen sticker iväg.

När börsen faller. Andra investeringsalternativ.

På förfrågan om andra investeringsalternativ när börsen faller har jag jobbat ned ett par alternativ med dess för och nackdelar.
Vissa kräver mer erfarenhet i form av analys. Andra kan vem som investera i utan att riskera allt för mycket. Som investerare eller trader ska alltid risken kontrolleras. Gör man inte detta på ett korrekt sätt så minskar man chanserna för vinst drastiskt. "defence wins the game" som det heter. Därför anser jag att ett investeringsalternativ som man inte förstår sig på är ingen idé att investera i. Det kommer enbart sluta med förluster.

Så här kommer ett par alternativ.

Xact Bear
 är en ETF-fond som handlas som en aktie. Man måste alltså ha en aktiedepå för att handla i denna. Fonden stiger om OMXS30 går ned. Så tror du att börsen ska falla så är detta ett perfekt investeringsalternativ. Fonden har en hävstångseffekt eller även kallat ett Betavärde på 1.5. Vad som menas med detta är att om börsen sjunker med 1% stiger fonden med 1.5%. Även om fonden handlas som en aktie sker beskattning som en fond. Du behöver alltså inte gör något jobb själv när vinst eller förlust ska beskattas. Nackdelen är att du behöver ha en lite mer övergripande förståelse i form av analys anser jag. Risken för förlust är större i en sådan här fond som är direkt kopplad till index än en fond som har en förvaltare.

Räntefonder är en fond som är placerad i räntebärande papper. Typ obligationer och statsskuldsväxlar. Detta brukar vara en normal investeringstyp då börsen faller. Det finns olika typer av räntefonder. Korta eller långa räntefonder. Korta räntefonder är oftast förknippade med lite mindre risk. Man kan av en sådan fond förvänta sig en genomsnittlig avkastning på 2-4%. Säkerheten är relativt hög. Långa räntefonder av typen obligationsfonder placerar på längre sikt och risken blir lite högre men med en högre chans till bättre avkastning. Risken är dock betydligt mindre än en i aktiefond. Positivt för en räntefond brukar vara när räntan går ned och tvärtom om räntan går upp. Vid räntehöjningar brukar de längre räntefonderna sjunka i värde tvärtom vid sänkningar.

Blankning är mycket spekulativt. Blankning är när man lånar aktier av någon (oftast sin mäklare) säljer aktierna och försöker sedan köpa tillbaka aktierna billigare än när man sålde dom. Sedan lämnar man tillbaka aktierna till den man lånat dem av. Blankning är troligtvis det svåraste du kan syssla med på börsen. Det är också det placeringsalternativ som har överlägset störst risk. En aktie kan faktiskt stiga hur mycket som helst så din förlust kan bli oändlig. Detta vågar jag dock sticka ut näsan och säga att det aldrig händer. Dessutom vill jag påpeka att blankning kan ge otroligt bra avkastning om man är duktig på det. En aktie går alltid ner snabbare än vad den går upp. När man blankar tillkommer även avgifter för värdepapperslån och ränta för värdepapperslån. Själv blankar jag endast intradag. Då tar min mäklare inte ut någon avgift eller ränta mer än vanligt courtage. Detta kräver extremt mycket erfarenhet så jag avråder de flesta ifrån detta investeringsalternativ.

Säljoptioner kan man köpa om man tror att börsen kan ha en knackig tid framför sig. Man köper en option för att om en given tid få sälja sin "vara" till ett specifikt pris och inte mindre. För detta betalar man en premie. I vårat fall eftersom vi spekulerar på börsen är det främst aktier vi köper säljoptioner i. På detta vis vet du max risken vilken är premien. Samtidigt kan du tjäna pengar på om aktien sjunker på samma sätt som en blankning. Du har fortfarande rätten att sälja din aktie till det förut bestämda priset. Sedan kan du gå in i marknaden och köpa samma aktier men då fler till ett billigare pris. Du börjar inte gå plus förrän optionen blivit så mycket värd att premien täcks. Jag hoppas min förklaring är lättförstådd.

Detta var några vanliga alternativ till börsfall. Det finns självklart fler men detta anser jag vara de vanligaste. Det är onödigt att röra till det mer då många alternativ kräver stor kunskap. Många ger sig in på börsen och spekulerar på tips ifrån andra. Detta är det största misstag någon kan göra enligt min mening. Lyssna på andra funkar sällan. Gör din egen analys antingen fundamental eller teknisk. Gör upp en plan på hur affären/investeringen ska se ut. Hur mycket av kapitalet kan du riskera? Erkänn för dig själv när det går fel. Ta förlusten och fundera över vad som gick fel. Gör en ny analys med hjälp av din nyligen lärda läxa och ge dig in igen. Detta är det enda sättet man kan få förståelse för marknaden enligt min mening. Man måste in och "fightas" det finns ingen som går in på marknaden och gör pengar från första till sista affären. Är man ovan vid aktiehandel rekommenderar jag att ta man tar extremt små förluster till en början.

För många tror jag att det bästa ändå är att placera sitt kapital i lågrisk räntefonder eller på sparkontot. Hedgefonder som kollapsar och bolånekrisen som kan smittat av sig till övriga ekonomin kommer ha ett grepp om marknaden en längre tid.

Fick ett mail ifrån en "börsanalytiker" som tyckte jag var "för ung" och inte hade den erfarenhet av marknaden som han ansåg sig ha. Han hävdade att jag tar mina analyser ifrån andra sidor och publicerar dom här. Den enda som fick ett självförtroende lyft av det mailet var jag själv. Då jag alltid förespråkar att man ska ha sina egna idéer. Antagligen låg han väldigt tungt investerad när OMXS30 stod i 1320 punkter (nu 1170) och stör sig på sådana som gjort pengar genom blankning på nedgången. Jag kommer fortsätta blanka tills trenden visar på att den är redo att stiga igen.

Atlas Copco

Atlas Copco kom ut med en mycket bra rapport som överträffade analytikernas föväntan för halvåret som varit. Ändå straffas Atlas väldigt hårt när marknaden faller. Bolaget har nu bildat en klockren Huvud-Skuldra formation vilket mest sannolikt kommer resultera i en nedgång om den faller under nacklinjen. Stödet som nacklinjen utgör nu ligger på cirka 105kr. Faller aktien under stödet är målkursen enligt setupen 70kr. Men det är bara ett grovt estimat. Aktien kan falla betydligt mer när den väl får fart. Det 20-dagars glidande medelvärde är på väg att falla igenom det 50-dagars GM. Samtidigt som samtliga medelvärden är fallande eller neutrala (200-dagars). Det mesta talar för ett fall under 105kr och då kommer resultat bli att 50GM faller under 200GM vilket är mycket negativt. Så även om Atlas Copco har presterat bra så börjar de stora aktörerna ta hem mer och mer vinster. Antagligen för att denna börscyklen verkligen har toppat. Kontentan är stanna utanför marknaden till styrka uppvisas igen.
284690-19

Veckoavslut!

Veckan slutade med ett fall på Stockholmsbörsen. OMXS30 föll med 3.29% detta var dock inte dags lägsta. Räddningen var när Ben Bernanke gick ut och sa att FED beslutat att trycka in mer pengar in i bank systemet. För att råda bot på bolånekrisen där pengar gått upp i rök. Jag ser detta som att krisen kanske är värre än vad som befarats. Det är inte bara FED som tillfört likviditet i det finansiella systemet. Många riksbanker världen om har gjort samma sak. Det spekuleras även i att FED kanske ska sänka räntan nästa vecka. Men detta är som så mycket annat bara rykten. Sämst idag gick verkstad med Sandvik och Atlas Copco som båda föll med över 5% tillsammans med bankaktierna. USA öppnade väldigt surt och var nere runt 2% men styrkade upp sig och stängde strax under noll strecket. Jag förväntar mig ett litet lättnadsrally på måndag men detta rally kommer mest sannolikt bli kortvarigt. Kommer i helgen skriva lite om andra investerings möjligheter än aktier då börsen faller. Dessutom tänkte jag kolla närmre på Atlas Copco som kom med en bra rapport men straffas ändå hårt när börsen faller. 

Priset leder nyheterna.

När kurserna börjar falla kommer det fram mer och mer negativa nyheter. Eftersom fler blir medvetna om farorna börjar ett djupare grävande efter negativa saker som kan påverka börsen. Så länge börsen går upp är det ingen som bryr sig. Då letar folk istället bara positiva nyheter som kan trigga ytterliggare en uppgång. Som jag klargjort är vi inne i en nedtrend. Triggern till denna nedgång har varit bolåne problemen i USA. Varje dag kommer det fram ny information om hur fler och fler banker investerat i dessa värdepapper som bolånen är uppbundna i. Det sprids globalt och det blir en kedjeeffekt när börsernas fall löser av varandra. Förutom bolånekrisen så är det många bolag som toppat och deras kurser har redan bildat toppformationer. Dessutom är det många aktier som kommit in med betydande besvikelser i rapportfloden för halvåret som varit.  Aktier som tidigare varit vägvisare under uppgången har svikit eller toppat ut. Kom ihåg börsen vänder inte på en dag.

1200 nivån bruten

Idag bröts 1200 nivån med besked. Vilket konfirmerar att vi nu är i en nedtrend. Allt började med en failed move för många veckor sedan när indexet inte orkade hålla sig över fortsättningsformationen som var en lång rektangelformation. Då den inte gjorde detta var jag snabb med att påpeka att "after failed moves comes fast moves" och det var ungefär vad som hände också.284690-18

10/8 öppning

Efter 8 minuters handel var OMXS30 ned 2.55%. 1200 nivån jag pratat om en längre tid nu har passerats och vi är nu inne i en "bear market", alltså en längre tids fall. Nu kommer dom vanliga frågorna upp. Hur långt kommer börsen falla? När är den och den aktien köpvärd? Sådana frågor ignorerar jag ständigt. Det finns inget bra svar på dessa frågor. Vad man bör göra i ett sådant här läge är att avvakta och sedan avvakta lite till. För att tydligt se att trenden börjar vända uppåt. Plocka bottnar eller toppar bör ingen göra. Tänk på att den globala tillväxten förväntas sjunka kommande år. Det kan vara ett tecken på att denna börscykel faktiskt är över. Beteendet vi ser på börsen nu har tidigare varit början på mycket långa nedgångar.

Stängning

Stockholm stängde idag med ett brett frall. USA började nedåt men repade lite mod vilket fick stockholmsbörsen att ta igen lite av det djupaste fallet. Nu föll dock USA ytterliggare och ser ut att stänga på lägsta notering för dagen. Dow Jones har nu en kvart innan börsen stänger i USA fallit med över 300 punkter. Som jag tidigare sagt så är trenden nedåt nu mer så sannolikheten att det fortsätter ned är stor. Imorgon kommer garanterat stödet på 1200 tas ut och ytterliggare ett fall kommer drabba stockholm imorgon. Vad vi nu ser är mest sannolikt en längre serier av vinsthemtagningar och breda fall! God natt!

Fortsatt fall.

Snart ser jag rubrikerna framför mig. "Överreaktion på börsen" eller  "Köpläge" jag hävdar och har sagt ett tag att det är varken köpläge eller överreaktion. Trenden har vänt. De stora investerarna vill vara först ut med att ta hem vinster. Därför faller börsen som kraftigast i början på en trendvändning. Arbetslöshetssiffrorna fick futures att falla efter lite tvekan. Det spelar egentligen ingen roll hur siffrorna kom in. Det som spelar roll är hur dom togs emot. OMXS30 är nu precis på nivån 1200 som  jag talat om en tid nu. Jag tror inte denna håller idag. Oftast när börsen får upp momentum finns det inget stop och då håller inga stödnivåer. Får vi en stängning idag under 1200 och fortsatt fall imorgon är vi inne i en "bear market". Då får analytikerna tycka vad dom vill. Överreaktion eller köpläge, det är varken eller. Vi fortsätter ned tills trenden är vänd. När väl vändningen kommer sker den inte heller på en dag det tar veckor för trenden att vända. Så alla investerare sitt hellre 100% likvid i dessa tider.

Nedtrend

Idag syns tydliga tecken på att trenden nu mer är nedåt. Trots att USA börsen och Asien steg så faller stockholm tungt. Assa Abloys rapport förbättrade knappast börsutvecklingen. Det är aldrig bra om en sektor som verkstad uppvisar någon som helst svaghet då denna sektor varit vägvisare under uppgången. Öppnar USA med fallande kurser idag så kommer det bli en riktigt sur börsdag.

Fick en förfrågan om vart man kan se futures för USA. http://finance.yahoo.com/indices?e=futures
Uppdateringen ligger 10 minuter efter. Men när väl börsen öppnar kan man följa utvecklingen i realtid på http://finance.yahoo.com/ 

9/8 innan öppning

Stockholm stängde igår kraftigt uppåt cirka 2%. Uppgången ökade när USA öppnade med stigande kurser. Mycket på grund av Cisco som kom in med en mycket bra rapport för halvåret. Indexen lyckades hålla i uppgångarna hela dagen och stängde kraftigt uppåt. Nasdaq gick bäst tack vare Cisco och stängde +2,01%. Något som verkligen är värt att notera är att volymen i dagens uppgång på USA börsen var under ytterliggare avtagande volym. Köparna är mer tveksamma till att handla tillbaka kurserna efter fallen som varit. Dessutom ses uppgången fortfarande bara som en rekyl på det kraftigare fallet som var. Man kunde också se den nervositet som finns i marknaden. Mot slutet av handelssessionen föll indexen handlöst då det kom ut rykten om att bolånekrisen är allvarligare än man trott. Men indexen styrke snart upp sig då det var just "rykten" och inget faktum.
Nu på morgonen kom Assa Abloy in med sin halvårs rapport. Den visade på lite sämre siffror än väntat i alla led. Den organiska tillväxten var nog sämst som kom in på 7% som var förväntad till 8%. Kurserna på börsen bör stiga inledningsvis idag då USA stängde på plussidan och Asien fortsatte upp under natten. 14.30 idag kommer arbetslöshetsstatistik ifrån USA. Detta kan bli kursstyrande.

Lunch

Upprekylen ökade fart efter den första stigningen. Nu kl 12.40 är OMXS30 upp cirka 1,5%. Det är bank och verkstad som drar upp börsen samtliga upp runt 2-3%. Futures för USA var på förmiddagen upp något men sjunker nu sakta tillbaka. Skulle USA öppna uppåt kommer det bli en bra dag för dom som ligger långt i marknaden. Jag skulle se det som ett läge att ta sig ut ur marknaden om man inte gjorde det innan raset. Det är intressant hur investerare typ Christer Gardell går ut och säger att det är köpläge efter ett sådant här fall. Denna man verkar tro att börsen alltid kommer gå upp.

8/8 öppning

Efter den volatila handelssessionen på wall street igår trodde jag vi skulle få en mer avvaktande marknad än vad som kan ses idag. Index tjurrusar upp över 1% direkt vid öppning. Min uppfattning av reaktionerna på wall street igår är att den stillaliggande räntan var det sämsta som kunde hända. Samtidigt var det förväntat. Varför börsen steg var enligt min mening enbart av tekniska aspekter. Pullbacken efter de tidigare fallen var inte färdiggjord. Ben Bernanke visar i och med den oförändrade räntan att han tycker att wall street själva får ta hand om sina problem. Det är inte FED:s jobb att städa efter klumpiga investerare. De senaste två dagar som indexen i USA stigit har varit på betydligt mindre volym än när säljet tryckt ned index. Alltså släpper säljarna upp köparna för att sedan gå in så snart pullbacken är färdig och trycka ned indexen igen. Detta gör också att jag är mer och mer övertygad om att det är en "bear market" vi är på väg in i. Men då måste den nu gjorde bottnen passeras i underkant. Likadant ser det ut på vår egen börs 1200 nivån måste passeras innan vi kan säga att vi är i en konfirmerad nedtrend. Fast det faktum att alla glidande medelvärden pekar nedåt gör mig mer övertygad om att det scenario kommer utspelas. Normalt är också hösten den sämsta tid för börsen. Jag känner mig som en evig pessimist men faktum är att det ser inte ljust ut.

Stängning

Stockholm stängde cirka 1% upp idag. Efter en hyfsat lugn dag. USA däremot var inte lika lugn snarare en av de mest volatila jag sett. 20.15 kom räntebeskedet ifrån FED då låg börserna hyfsat på plussidan men vände rakt ned. Indexen vände till nästan -1% för att sedan tvärvända igen och stiga till en bit över +1%.  Sedan kom säljarna strax innan stängning och tryckte ned index till Dow var nere under noll strecket igen men lyckades stänga över. Total förvirring skulle jag kalla det. Imorgon kommer jag sitta på sidlinjen och kolla hur börsen reagerar på detta. Men kom ihåg trenden är nedåtriktad...


Under dödtimmarna...

När börsen avverkat de första handelstimmarna brukar det lugna ned sig ordentligt för lunch. Man får då en del tid att sysselsätta sig med annat. Även om jag inte lämnar skrivbordsstolen. (har alltid ett vakande öga på positionerna under hela tradingsessionen) Under dessa något tråkiga timmar händer det att jag läser en del börshistoria. Just nu så är jag inne på "How legendary traders made millions" skriven av John Boik. Boik går igenom historien från sent 1800-tal till början av 2005. Det är andra gången jag läser denna bok. Så ihop med det rådande marknadsklimatet kollar jag då närmare på de stora börsfallen. Ett mönster som är tydligt återkommande så och nu är att efter marknaden slagit flera "all time highs" så drabbas marknaden av en rad dagar med stort säljtryck. Detta är ett återkommande beteende som synts vid flera tillfällen bland annat vid fallet 1929. Alltså vid marknads toppar. Oftast så börjar de ledande bolagen som visat vägen under uppgången toppa och deras 50-dagars glidande medelvärde börjar falla. Detta påpekade jag för många veckor sedan. Enligt historien så är detta ett ganska vanligt och återkommande scenario. 1987 visades detta beteende i en del av de tidigare ledarna på USA-börserna. Man kan säkert hävda att man kan se likheter i de flesta marknader bara man letar tillräckligt. Men till saken hör att denna marknadscykeln är redan "extended". Folk talar om den moderna ekonomin som aldrig upplever några tillbakagångar. Då vill jag bara skjuta in en parentes (så sa dom 1999-2000 också). När rädslan sätter in går förnuftet ut. Så kommer det alltid se ut... Följ trenden vilken nu mer är nedåt! 

7/8 öppning

Börsen har ännu inte öppnat men det kommer bli en positiv öppning. Detta tack vare den starka avslutning i USA igår. Securitas kom in med en rapport som var sämre än väntat och detta kommer spegla sig i dess aktiekurs. De lyckades bara redovisa en vinst på cirka 400 miljoner när förväntningarna låg på över 700 miljoner. Aktien bör ta ordentligt med stryk och kommer troligtvis fortsätta göra så när börsen blir sur igen. Något som får mig mycket orolig är att bolåneproblemen verkar ha smittat av sig till lån med högre kreditvärdighet. Investerare dumpar sådana värdepapper för att minska risk i klimatet som råder. Dagens uppgång kommer bli mycket kortvarig, är jag helt övertygad om.

Stängning

Stockholm stängde ned idag. Dagen var extremt volatil (svängig) index var väldigt mycket som en jojo. USA började också upp och ned men stabiliserade sig och steg kraftigt mot slutet. Dow Jones och SP500 var upp över 2%. Nasdaq hängde inte riktigt med i en så kraftig uppgång. Det var verkligen intressant att se hur stockholm följde USA till punkt och pricka när det öppnade på andra sidan atlanten. Man börjar undra om vi har någon som helst egen drivkraft? Imorgon kommer FED med räntebesked. Det brukar komma ut 20.15 på kvällen så också imorgon. Räntan förväntas ligga kvar oförändrad men på grund av problem med bolånen finns det en liten skara analytiker som tror på en sänkning. Men detta kommer troligtvis inte ske. Fokus ligger som vanligt på kommentarerna till räntebeskedet. Dessutom kommer Securitas med rapport imorgon innan öppning och sedan Swedbank vid 12.00. Borde få en hyfsad uppgång i början av morgondagen. Sedan blir det nytt fokus på USA och futures efter lunch vart börsen förväntas ta vägen då.

USA öppning

Fem minuter efter öppning i USA stiger kurserna cirka 0.6% över alla indexen. Hoppas "bullsen" håller emot första säljtrycket som garanterat kommer infinna sig. Sen som vanligt är det sista handelstimmen i USA som är avgörande. Börsen kan i regel komma in i sista handelstimmen hur som helst och stänga i helt motsatt riktning. Stockholms börsen har styrkat sig hyfsat. Det märks att det är storbolagen som drar upp börsen och småbolagen är det få som är intresserade av. När OMXS30 är ned 0.45% är SAX ned 0.85% vilket tyder på att det är de 30 största aktierna på börsen som drar.


OMXS30

Ingemar Carlssons måndags analys av börsen får ständigt mycket kritik. Folk tycker han graderar sig för både uppgång och nedgång. De som lägger upp dom dåliga kommentarerna har troligtvis aldrig kollat på en graf. Ännu mindre läst en bok om ämnet Teknisk Analys. Som syns tydligt nu är 1200 nivån extremt viktig för börsen. Samtidigt ska man "följa siffrorna". Håller 1200 nivån som stöd kommer vi se en annan utveckling av börsen än om den inte håller som stöd. Folk verkar se Ingemars analyser som en spåkula men det är inte vad teknisk analys handlar om. Vad man gör är att man målar upp scenarion med högst tänkbara sannolikhet och aggerar efter hur siffrorna kommer in. Om jag som exempel ser att 1200 nivån håller som stöd så kan jag tänka mig ytterliggare lite uppgång. Jag förväntar mig kanske inte någon stor sådan men jag skulle aldrig lägga mig på den korta sidan. Om 1200 håller som stöd skulle jag se till att börsen söker sig uppåt för att bilda en tydligare lägre topp. Först när jag ser svaghet i marknaden igen skulle jag lägga mig kort. Om 1200 nivån ger sig så är det dags för ytterliggare en körare nedåt och då är rätt strategi att lägga sig kort. Samtidigt måste man förstå att det finns ett tredje alternativ en sidledeskonsolidering. Vilket mest sannolikt kommer resultera i att 1200 stödet fallerar.  Hoppas detta gjorde saker och ting lite tydligare.
284690-17

6/8 morgon handel

Asien föll i natt efter att USA-börsen kollapsat sista timmen i fredags. Jag trodde detta skulle sätta en ordentlig prägel på börsen genom ett fall över 2% direkt på morgonen. Men nu kl 09.30 stabiliserade det sig lite runt 1.30% ned. ABB och Nordea är de två stor aktier som går tyngst för tillfället. Väldigt nyhetsfattig dag ingen maro eller storbolagrapport är väntad under dagen.  Alla bör titta på hur USA kommer öppna och då kommer självklart alla börja med att följa futures runt 13.00. Innan dess ger de ingen trovärdig riktning.

Veckoslut!

Stockholm stängde ned igår fredag. Efter att Macro statistiken kommit in lite sämre än väntat. Dessutom kom det förnyad oro in på USA marknaden framåt kvällen och tryckte ned indexen ordentligt. Detta kommer troligtvis gör att nedgångsfas 2 kan ses påbörjad på måndag då jag förväntar mig ett rejält fall. Alltså tror jag vi har en ordentligt negativ vecka framför oss. När jag gick igenom aktierna efter stängning igår fann jag att nästan alla stora aktier gjorde setup för blankning. Det verkar också stämma.

Jobb statistik

14.30 kom jobbstatistiken in. Vilket visade att det skapats färre jobb än förväntat. Först trodde jag detta skulle resultera i att börsen skulle falla skarpt. Men då futures endast föll marginellt så hörde jag analytiker i USA börja prata om att detta kan öka chanserna för en räntesänkning mot slutet av året. Vilket kan ses som positivt för börsen.
(Ytterliggare en utsvävning, råkade bara bli så) 
Man kan aldrig veta hur börsen ska tolka macrosiffror, resultat eller globala nyheter. Det är därför all fundamental analys är omöjlig att handla på kortsiktigt. Det enda som betalar är prissättning på aktien, indexet eller varan beroende på vad man handlar i. Det spelar ingen roll hur ett bolag presterat om det inte finns några som handlar upp aktien för att de tror på dess framtid. Däremot kan jag hålla med om att vid investering på längre sikt vill jag också ha sunda fundamentala förutsättningar i aktien. Men jag skulle inte lägga ned timvis för att jämföra P/E-tal eller räntabilitet m.m. för att se om aktien är köpvärd. Vad jag vill se är att bolaget har ett resultet som kommer in bra gång på gång. Då gör jag en knytning till den tekniska analysen som även kan tillämpas på fundamental analys. Detta låter väldigt motsägelsefullt, men det behöver det inte vara. Den tekniska analysen talar ofta om trender. Man ska oftast handla med den rådande trenden.  (ibland letar jag trendbrott för det kan bli bra pengar om de är sanna) Man har alltid större sannolikhet att lyckas med sina affärer om man följer trenden. Då det alltid är större sannolikhet att trenden håller i sig än att den bryts.  Om man då följer resultataten för en aktier som gör bra resultat gång efter gång så kan man se en trend. Ofta är det just så att ett bolag som börjar göra bra ifrån sig fortsätter så. Det finns programvaror som man kan föra in fundamental analys och göra om denna till diagram för att kunna studera resultatets trender och medelvärde och så vidare. Man kan då samman köra dessa emot prisutvecklingen på aktien och i investeringssynpunkt få en ännu mer träffsäker analys. Eller gör man helt enkelt så att man kollar senaste 10 kvartalsrapporterna och ser om man hittar ett uppåt gående eller nedåtgående mönster i aktien. Man behöver inte göra allt så krångligt.  Vad jag ville framhäva var att en sund trend i rapportfloden är bra om den går i samma riktning som aktiekursen. Hoppas det inte blev allt för luddigt nu...

3/8 öppning (uppdaterad)

Börsen öppnar idag igen uppåt. Köparna tog kontrollen sista timmen i USA och tryckte upp index. Sista timmens handel i New York brukar alltid vara väldigt vägledande. Det är dock en något mer tveksam öppning i Stockholm idag. Antagligen kommer det vara avvaktande fram till arbetslöshetsstatistiken kommer ifrån USA vid 14.30 idag. Väldigt dött i övrigt när det kommer till statistik eller rapporter. Den enda rapport som kommit idag är Industrivärden den var godkänd men ingen direkt kursreaktion i aktien.

Kl 10.40 Extremt avvaktande handel. Volymerna är väldigt låga och inga som helst tydliga signaler om vart börsen kommer sluta idag. Som jag skrev tidigare så är det troligtvis jobbstatistiken som kommer avgöra. DBL säljer av delar av fonder det syns tydligt. DBL kan vara rätt så tunga för index värt att poängtera. (DBL = Deutsche Bank AG)

Stängning Stockholm

Börsen stängde idag runt 1% plus. Nokia bidrog till stor del av uppgången men även att det är en bit kvar till en fullgjord "pullback" sedan fallet förra veckan. Jag har fortfarande kvar målet 1260 punkter i OMXS30. Ihop med Nokia var det till största del de stora "kvallitets aktierna" som drogs upp. Små mindre aktier och tillväxtaktier utvecklades inte lika bra som övriga börsen. Ofta är det just de stora högt omsatta aktierna dom handlar tillbaka först efter ett fall. USA öppnade väldigt trevande och var först upp hyfsat för att sedan falla strax under noll igen. Men nu när jag skriver detta verkar köparna ta över kontrollen igen. Det är ungefär samma mönster i USA. Mer pullback krävs innan det kommer in ordentligt med sälj igen. Men se inte denna pullbacken som ett tillfälle att ta positioner. Trenden är nu mer nedåt riktad. Det kommer dröja innan köparna har kontroll på längre sikt igen.

Nokia rapport skräll!

Nokia kom med sin rapport idag vid kl 12.00. Vinsten per aktie blev betydligt högre än väntat. Detta var dock till stor del engångsposter vilket inte bör påverka aktiekursen nämnvärt. Men även med engångsposterna borträknade så var ändå vinsten per aktie bättre än väntat. Samtidigt som omsättningen var extremt mycket högre än föregående år och marknadsandelarna ökade. Detta togs emot väl av marknaden. Aktien upp kraftigt. Skönt att börsen följde med då det varit mindre blickar på företagsvinster och mer blickar på USA:s ekonomi. Detta kan ge ytterliggare en tids konsolidering innan det bär av ordentligt nedåt igen. För även om vissa företag fortsätter att prestera bra så är börsen inne i en längre vändning. Värt att tillägga är att de lyckats få upp marginalerna per telefon också. Något som jag vet aktien har handlats ned för innan och setts som deras stora problem.

2/8 öppning

Börsen öppnade mycket riktigt uppåt efter att USA stängde uppåt igår. Aktierna har tagit igen lite av vad de föll igår. Förhoppningsvis blir det lite av en mellandag idag. Men volatiliteten i USA är extrem så man vet aldrig vad som kan hända där. Frågan är nu om tillbaka rekylen i USA kommer hålla i sig veckan ut? Men varför gissa istället för att bara följa siffrorna. Kanske svårt att förstå för vissa. Mitt resonemang kanske verkar motsägelsefullt men jag anser att följa med trenden inte är att gissa. Handlar man med trenden är sannolikheten betydligt högre att den fortsätter i trendens riktning än att den bryts. Har man samtidigt en del erfarenhet så man kan avgöra om trenden bryts. Så har man ett guldläge att göra pengar på börsen. Vad jag har kommit fram till efter att jag följt börsen väldigt ingående under en längre tid. Är att Stockholmsbörsen inte är allt för "exploaterad" om man jämför med USA börsen. Vad jag vill få fram är att det inte sitter lika många traders (sådana som jag) och följer aktierna i Sverige. Det är inte lika många "failed moves" då aktierna ser ut att bryta ut ur en formation och sedan tvärvänder och går i motsatt riktning. Det förekommer på den svenskabörsen också men inte i samma utsträckning. Det är betydligt mer kokurrens i USA vilket ger möjlighet till större vinst här.
(Nu svävade jag ut lite på andra områden, hoppas det är okej...)

Stängning USA

Ikväll är jag glad att jag höll kvar mina långa positioner över natten. (lång = kursuppgång, kort = kursnedgång) USA styrkade upp sig rejält sista handelstimmen. Vilket garanterat kommer synas på bred front imorgon i Europa och Stockholm. Om det nu inte händer något oväntat i Asien under natten. Det var Dow jones index som ledde uppgången i New York. +1.14%. Nasdaq var sämst med en uppgång på 0,3%. 

Aktier jag höller ett extra öga på imorgon.
Långa:
Lindex: Har forfarande inte fått ett andra lyft efter den senast mycket positiva rapporten. Är det dags nu?
Axis: likadant här en bra rapport som inte fått något lyft då det varit ett surt börsklimat. Tog mycket stryk idag.
Q-Med: På snudd av för dålig volym för att trada i. Men det blir oftast bättre kurs lyft i sådana aktier.
Meda: Mycket positiva nyheter kring Meda nu. Väldigt köpvärd efter dagens fall.
IBS: Kommer med hög sannolikhet rusa imorgon.
Kort:
Securitas Direct: Håller på att släppa viktig "all time low" ser riktigt illa ut. Går ofta emot index dessutom.
 

15.00 "Before the bell" (uppdaterad)

Stockholmsbörsen har nu återtagit lite av det tidigare fallet. OMXS30 var ned 2,96% som mest för dagen men är nu endaste ned 1,57%. Mestadels för att index futures för USA har stigit succesivt under hela dagen. Från -1% till nu endast -0,3%. När klockren ringer och handelsdagen börjar i USA idag kommer det troligtvis finnas en del rädsla kvar sedan gårdagen.. Efter det första säljtrycket har infunnits kommer alla rikta ögonen mot macro statistiken som kommer 16.00. Efter det är det "bull and bear fight" på hög nivå om vilka som ska ta kontrollen.

ISM-indexet lägre än väntat. Något negativt för börsen
Köpta befintliga hus mycket högre än väntat  positivt
USA styrde ned kraftigt efter en liten uppgång i början. 17.00


Viktig stödnivå för OMXS30

Nu när börsen börjar falla igen efter en kort rekyl är det dags att ta ut vissa stödnivåer. Först och främst för att det ska vara tal om en ned trend behöver nu index falla under 1200 punkter. Vad som också kan aggera stöd är det 200-dagars glidande medelvärdet. Fallerar både 1200 nivån och det  långa glidande medelvärdet är vi inne i en riktig nedtrend och då bör man kolla efter stöd runt 1120 eller rent av 1040. Hur stor nedgång det kan vara tal om är omöjligt att säga men en fortsatt nedgång under hösten är i alla fall att förvänta sig. 284690-16

1/8 öppning

Ytterliggare en väldigt volatil dag på wall street igår. Först var indexen upp nästan 1% för att sedan vända och stänga en bit under -1%. Bevis på att det sällan lönar sig att försöka plocka botten. Den enda rätta vägen att gå är att följa trenden. Asien följde med ned idag på morgonen och alla trycker på att det är oro över kreditvärdigheten som trycker ned börserna. Det är möjligt att detta kan vara inledningen på fall 2 som är att komma. Jag förväntade mig att index skulle orka upp till 1260 men när väl säljarna blir nervösa brukar dom gå in tidigare än förväntat. Så håll i hatten för idag bär det av ytterliggare nedåt.  Macrostatistik att hålla reda på idag är ISM-indexet kl 16.00.

RSS 2.0