Åter igen slump plus TA...

... är bästa kombinationen. Snart kommer preliminärt BNP ut för USA. Vi kan nu se hur slumpen har en avgörande faktor och hur man kan studera följderna genom teknisk analys. Det är vad TA ska användas till och inte som någon kristallkula. Skulle statistiken komma in positivt så kommer mest troligt den högre low som jag markerat med en 1:a vara valid. Kommer statistiken däremot in sämre än väntat tror jag på ett test av 980-nivån. Alltså är det upp till slumpen att avgöra. Vad vi då gör är att följa rörelserna inte förutsäga dom.

Lägre highs och lägre lows.

Intradag ser vi en fin serie av lägre highs och lägre lows. Klarar index göra en tydlig högre low över 980-nivån och passera dagens high kan vi tro på fortsatt uppgång.
Passerar vi ned under 980-nivån får vi börja ställa in oss på att den allra längsta trenden kanske håller i sig ändå. Resultat av ett fall under 980 punkter kan sätta igång nervositeten på allvar igen.
Men för fullständig konfirmation för detta scenario måste vi passera 940 punkter i nederled. Mycket kommer hänga på det preliminära BNP:t från USA imorgon 14.30.

Slumpen och TA ett vinnande koncept....

Teknisk analys är för den okunnige en kristallkula som kan förutsäga framtiden. Detta stämmer givetvis inte och det är motståndarna till teknisk analys snabba med att anmärka. Jag kommer inte hävda att fundamental analys är totalt bortkastat för att ge en känga till dom som utövar detta. Det finns värde i den analysen men det är en analys av historiska vinster inte vad som komma skall. Fundamental analys kan vara en faktor av många vid längre tids investering. Men rörelserna på de finansiella marknaderna är betydligt mer komplexa än bara företags resultat och makroekonomi (detta är självklart inget nytt). Jag anser att de två viktigaste faktorerna som har påverkan på rörelserna är utan tvekan känslor tillsammans med slumpen. 

Detta förstärks med ökandet av aggressivare intradaghandel. Hur kan det vara så? Det finns utan tvekan speciella nivåer där köpare stiger in och där säljare stiger in. Vissa nivåer är viktiga stöd och kan få mycket psykologiska effekter om de fallerar. Dessutom kan det under viktiga nivåer vara en avsaknad av köpordrar vilket är mycket vanligt. Detsamma gäller vid motstånd respektive avsaknande av säljordrar men det är inte fullt så vanligt. Det krävs oftast hög volym för en aktie att stiga. Vart kommer då de ökade känslorörelserna in med ökad intradaghandel?
För att förklara detta vill jag påvisa ett exempel.

Vi säger att en aktie har en köpsida som ligger mycket nära 100 kr. Ofta är heltal viktiga stöd respektive motstånd. Scenariot i detta fall ser ut som sådant. En institutionell trader ligger och köper på sig aktier framför 100 kronors nivån på 100.25. Klockan är nu 14.20 de förväntar sig att makrostatistiken som kommer ut 14.30 ska vara bättre än väntat. Så blir nu inte fallet. Tradern visste att han hade stöd bakom sig och en mycket snabb tillgång till information och exekution av ordrar. Så fort han ser att statistiken kommer ut sämre än väntat säljer han sitt innehav. Han lägger sig istället kort då han vet att 100 stödet kommer fallera. Några investerare blir nervösa och måste stänga delar av sina positioner när detta stöd fallerat. Det är tyvärr ett avsaknande köpordrar ned till 99 kr vilket får aktien att falla en hel procent. Då stödet fallerat ordentligt tack vare avsaknandet av köpordrar blir folk nervösa och börjar lägga upp säljordrar runt 100 kr. Till slut har så pass många tappat tålamodet så det finns nu ett massivt motstånd upp emot 100 kr och aktien fortsätter att falla.

Tydligt ökar intradhandeln en ökad nervositet och volatilitet. En sådan rörelse kan få en aktie att falla under många dagar. Hade inte tradern funnits där hade stödet mycket troligare hållit. Vad kan man då använda TA till i detta fall?  Med hjälp av teknisk analys kan man lokalisera stöd och motståndnivåer. När man sedan bygger upp sina analyser ska man alltid vara medveten om att marknadsrörelser går åt två håll, upp eller ned. Man bör då fundera över vad som blir utfallet vid båda rörelserna. Hur rörelserna ska komma är omöjligt att säga då de till stor del är slumpmässiga. Men med hjälp av teknisk analys och ett aktivt uppföljande av de slumpmässiga rörelserna är det ett vinnande koncept.

Det finns självklart tider då alla ekonomier blomstrar och allt går upp. Då kan de mest novisa också göra pengar på marknaden. Men när nervositeten och ovissheten om framtida ekonomiska utsikter är höga förlorar allt för ofta dessa noviser mycket av de pengar de tjänat under uppgångarna. För tillfället är vi inne i en period då ingen vet vart vi är på väg. Alla kan inte, har inte tid och bör inte spekulera i aktier. Då finns det andra alternativ. 
Vad man använder teknisk analys till är att studera historiska kursutvecklingar. Vad man bör använda denna historiska kursutveckling till är att lokalisera vart köpare och säljare stiger in. Man ska försöka lära sig psykologin bakom rörelserna och inte stirra sig blind på värdet på den underliggande. Värdet är egentligen en oviktig faktor.  Så länge det finns rädsla och girighet vet man aldrig vad som händer här näst. Dessa faktorer kommer inte försvinna från marknaden på mycket länge. Alltså är teknisk analys ingen kristallkula eller ett säkert instrument att förutsäga framtida kursrörelser med. Det är endast en analysansatts att studera rörelser och vad som mest troligt kan utlösa nästa känslomässiga rörelser vid slumpad statistik eller liknande.

Hoppas jag nådde fram till någon.. God kväll

"Failed move"

Efter en "failed move" upp över 1000- nivån som fortsatt varit den viktiga nivån så föll börsen snabbt. Vi passerade den tidigare lowen från torsdagen. Vi ser nu kortsiktigt ut att få stöd vid 990 punkter. Så länge det 5-dagars glidande medelvärdet är fallande är det större sannolikhet att rallyn fallerar.


(Jag fick ett mail från en viss David (D.D). Jag lyckades slarva bort mailet. Skickar du igen så ska jag svara på dina frågor.)

Ny tradingvecka..

En ny tradingvecka är snart här och vi har fått tillbaka en del volatilitet i marknaden. Vi kan nu se att vi bildade precis som jag trodde en lägre high under den high på 1037 punkter. Det 5dgm är fallande och vi kan med stor sannolikhet få se fortsatta nedgångar under veckan. Den korta trenden är nu nedåt. Men så länge vi håller oss över den högre low på dagsdiagram runt 940 punkter. Kan vi tro på vidare uppgångar. Den allra längsta trenden är dock nedåt vilket man inte ska glömma bort. Det 200- dgm är fallande och jag tror vi kommer få mycket svårt att ta oss över 1050- 1080 punkter. Mitt huvudscenario är fortfarande fall under januarilowsen så småningom.
När jag definerar trenderna här på bloggen talar jag om den kortaste trenden vilken är på intradaggraferna vilket vi ser ovan. Den medellånga trenden är dagsdiagram och den längsta trenden är veckodiagram. Jag är konsekvent i denna uppdelning för att göra det så lätt som möjligt att följa med. Jag förstår att de flesta hänger med. Jag anstränger mig för att göra allt så lättförståeligt  som möjligt.

Fallande 5-dgm

Idag fick vi se en hyfsad pullback på det fall vi sett de två senaste dagarna. Detta var inte helt oväntat. Nu har vi ett fallande 5-dagars glidande medelvärde och ett bildande av en lägre topp under den på 1037 punkter är relativt troligt.

Marknadssammanfattning... 20080521

Tog ikväll en snabbtitt på trendlinjebrottet och några aktier som börjar se "oroväckande" ut igen.

http://www.revver.com/video/903649/

Stödlinjebrott imorgon?

Som vi ser på grafen nedan stängde index nästan exakt på stödlinjen. Jag tror på ett brott av denna stödlinje och ytterliggare sälj i marknaden. Den viktigaste nivån fortsättningsvis bör vara 940. Det är där vi såg den högre low som inte får fallera för att trenden ska vara fortsatt uppåt. Man bör dock komma ihåg att det 200 dgm är fallande och det är inte alls omöjligt med nya lows så som Swedbank nyligen uppvisat.
284690-126

Sandvik intradag..

Den korta positionen i Sandvik började snabbt betala av sig. Det är mycket positivt att se aktien bryta sin uppåtgående tendlinje och det 5-dagars glidande medelvärdet som tidigare agerat stöd. Nu tror jag på fortsatt nedgång i Sandvik till indikationer på annat uppvisas.
284690-125

Sandvik

En del rörelser är extremt svåra att förstå sig på. Sandvik som kom med en relativt dålig rapport för första kvartalet piskades på ordentligt under två dagar tillsammans med utdelningen i aktien. Vart efter vi såg ett avtagande av volym under pullbacken kunde man med stor sannolikhet tro på nya rörelser nedåt ihop med tilltagande volym. Detta är dock ett bevis på en sektor som är älskad av många. Säljvolymen har uteblivit och aktien följer istället med index upp. Hur länge köparna stannar kvar eller hur länge säljarna vågar hålla sig utanför är svårt att säga. Jag tror att aktien kan hamna under stor press om säljarna väljer att stiga in. Både det 50-dgm och det 200-dgm är fallande. Jag har nyligen själv initierat en del korta positioner i form av optioner i aktien. Ingen rekommendation att göra något liknande det kan bli snabba rörelser uppåt om blankarna tröttnar och börjar täcka sina positioner aggressivt. Därför är det alltid viktigt att göra sina egna analyser av en aktie så man vet när något är fel och man ska stiga av med en liten förlust.
284690-124

Ny video uppladdad!

Slängde ihop en video denna söndagkväll. Kollade lite snabbt på två bankaktier som ledde nedgången i höstas. Samt varför man bör vara skeptisk så länge det 200-dagars glidande medelvärdet faller och med tanke på deras utveckling.

http://www.revver.com/video/895268/

Högre high!

Idag lyckades index bryta upp och göra en ny high. Efter en snabb pullback från den tidigare highen på 1024punkter (blå linje) steg index utan problem och är nu uppe på cirka 1030 punkter. Fortsättning upp emot 1050?
284690-123

Uppgång med stöd av Ericsson.

Stödet på 1000-punkter (röda linjen) ser ut att hålla. OMXS30 kom nästan ned till den nivån idag också för en femte gång vart efter börsen vände uppåt. Index lyckades ta sig över några av de lägre highsen vi tidigare sett och nu är den tidigare toppen på 1024 punkter (övre blå) nästa viktiga nivå för fortsättning upp emot 1050. Börsen är dock långt ifrån frisk. Swedbank är nära att göra nya lows under 150kr och SEB ser också mycket tung ut. Vi får tacka Ericsson som har tuffat på bra sista tiden. Jag satt och kollade på några warranter jag köpt dagen då Ericsson var nere o vände på 10kr. Jag köpte då warranten ERI8F13SHB tog vinst lite för snabbt dock. Synd att man inte vågade ligga kvar lite längre. =)
284690-122

4:e test av 1000-punkters stödet.. (uppdaterad)

.. och jag är tveksam till att det kan hålla som stöd. Det enda som jag tror kan få detta att vända är bättre än väntad KPI-statistik från USA vid 14.30.
284690-120

Uppföljningen blev nästan komisk. Indexet fann stöd för 4:e gången vid nästan exakt samma nivå som jag pekade på tidigare. KPI-statstiken kom in något bättre än väntat och USA vänder nu upp.
284690-121

Fortfarande trendlöst.

Det finns inte mycket mer att säga än att det är balans mellan köpare och säljare för tillfället. Börsen fortsätter att röra sig i intervallet mellan 1000 punkter och 1013 punkter. Det 5-dagars gm. är neutralt.
284690-119

Tråkig måndag på stockholmsbörsen.

Denna måndag den 12:e maj var en dag som mest får ses som en enda konsolidering. Det 5-dagars glidande medelvärdet är riktningslöst. Vi befinner oss under en nivå som kan agera motstånd på 1010- 1013 punkter samtidigt som vi har en viktig nivå som stöd runt 1000 punkter. Vi har börjat att se en serie av lägre highs och lägre lows vilket kan indikera på fortsatt nedgång mot lägre stödnivåer intradag. Men på dagsdiagram har vi nyligen gjort en högre high efter en tidigare högre low vilket får ses positivt. Vi har alltså ett delat budskap från de olika tidsramarna.
284690-118

Stödnivå 1010-1013..

Stödnivån som tidigare har agerat motstånd runt 1010-1013 punkter höll inte som stöd idag. Europa faller kraftigt och vi drogs med nedåt. Det 5-dagars medelvärdet kunde inte heller det agera stöd. Kommer vi få se någon "late-day strength" idag med hjälp av USA? Mycket tveksam till detta då USA och har tappat sina uppåtgående trendlinjer.
284690-117

1010-1013 motstånd >>> stöd

Nivån som tidigare agerade motstånd ser nu ut att i alla fall kortsiktigt hålla som stöd. Det 5-dagars glidande medelvärdet pekar uppåt.
284690-116

4:e test av 1010-nivån

Som vi ser har vi nu haft ett 4:e försök att ta oss igenom 1010-1013 punkter i OMXS30. Lyckas index med detta kommer vi säkerligen få se nya fina uppgångar.
284690-115
Vi har nu lyckats bryta upp igenom motståndet. Men Europa ser något tyngre ut vilket snabbt kan resultera i en "failed move".

Marknadssammanfattning 20080505



http://www.revver.com/video/865712

Fortsättning uppåt.

Den korta trenden är fortfarande klart uppåt. Vi passerade precis den tidigare toppen och fortsättning upp mot 1050-nivån ses fortfarande som mest trolig. 5-dagars glidande medelvärdet pekar klart uppåt.
284690-114

RSS 2.0