Stark avslutning i USA...

Vi ser en serie av lägre highs och lägre lows. Det 5 dagars glidande medelvärdet är fallande och den korta trenden är fallande precis som den längre. Ikväll steg dock USA mycket kraftigt och vi kommer mycket troligt få se ett brott av den serie med lägre highs och lägre lows imorgon. En "bear market" är som jag tidigare poängterat mycket volatil och det är därför många har stora svårigheter med att gå kort. Blankar man aktier är det oftast rätt att ta vinster snabbt då "short squeeze" rallyn kommer mycket snabbt i dessa volatila marknadsklimat.

Se upp!!!

Som det nu ser ut på dagsdiagramet har det tidigare stödet nu agerat motstånd och index ser inte ut att ta sig upp över 890 punkter. Fortsättning nedåt är nu mycket troligt. Det 50 dgm och det 200 dgm är fallande. Att gå emot denna starka nedtrend har hittills varit ytterst olönsamt om man inte varit mycket snabb med att ta vinster när rallyna kommer.


När vi skalar in på intradag diagram ser vi en serie av lägre highs och lägre lows. Highsen på 890 punkter höll som motstånd vilket jag såg som det tyngsta motståndet. Nu förväntar jag mig ett brott av 840 punkters lowen och därefter fortsättning nedåt. Merrill Lynch kom ut med nyheter om försäljning av tillgångar som gått med stora förluster samtidigt som de går ut och gör emission.

Skeptisk till ytterliggare pullback...

Intradag ser nu index något tyngre ut igen. Köparna lyckades inte ta sig över 890 nivån som jag nämnde som en viktig motståndsnivå. Den högre low på cirka 850 punkter fallerade snart och vi har nu gjort en lägre low. Det ser också ut som om index håller på att göra en lägre high. Definition av nedtrend är som bekant lägre highs och lägre lows. Detta ihop med åter ett fallande 5 dagars glidande medelvärde gör mig skeptisk till ytterliggare pullback.


Mindre bra...

... att index inte lyckades ta sig över 890 punkter. Den högre low på 850 punkter kommer mest troligt fallera redan vid öppning idag. Den längre trenden visade snabbt hur stark den är...

Bullish intradag...

På denna intradaggrafen ser det rätt så bra ut. Den högre low jag poängterade har inte fallerat. Vi kan nog vidare få se en högre high över 890 punkter idag. Vilket är "bullish" och kortsiktigt kan vi då förvänta oss fortsatta uppgångar. Den längre trenden är dock nedåt och i det längre tidsperspektivet förväntar jag mig att säljarna tar kommandot.

Ericsson uppvisar divergens i MACD:n kan vara läge för pullback. Jag har tagit position om än väldigt liten.

Motståndet 890-900 punkter är ett faktum!

Vi fick se kraftigt motstånd runt 890 punkter igår var från börsen föll kraftigt. Man kan dock se gårdagens low som en högre low runt 850 punkter. Vi har ett 5 dgm som är stigande och så länge vi klarar av att hålla oss över 850 punkter tror jag uppgången kan hålla i sig ett tag till. Känslan säger mig dock att vi mycket snart kan få se en återgång till den längre trenden som är falllande. Jag tror således att motståndet runt 890-900 punkter är för stort för att vi ska kunna bryta upp i någon större utsträckning.

stöd > motstånd

OMXS30 har nu kommit upp till ett område som kan agera motstånd. Nivån som ligger runt 890-900 punkter som jag markerat med blå pilar har agerat stöd ett flertal gånger. Det finns anledning att tro att denna nivå nu kan agera motstånd och fortsättning nedåt blir följden. Det 5, 10 och 20 dagars glidande medelvärderna pekar uppåt samtidigt som det 50 och 200 dagars är nedåtriktade. Alltså har vi en motsägelsefull bild i de olika tidsperspektiven. De flesta gör alltså bäst i att hålla sig utanför börsen.

860 motstånd >> stöd??

I fredags bröt index klart över 860 punkter och fortsatte uppåt. Det 5-dagars glidande medelvärdet är stigande. Även om den längre trenden fortfarande är fallande kan vi förvänta oss lite mer uppsida. Men sannolikheten för att den längre trenden ska ta överhand igen är stor. Ett positivt scenario nu skulle vara ett fall tillbaka till 860 punkter som då agerar stöd vart på köparna åter tar kontrollen och tar index upp emot 900 punkter.

Ta igen förlorad mark...

På ett dagsdiagram kan vi se att vi påbörjat en pullback. Efter den sista tidens kraftiga fall som tagit oss från cirka 1035 punkter till nivåer runt 800. 890 punkters nivån har varit viktig och kan agera motstånd till denna pullback. Motstånd kan inte konsteras förrän efter faktum. Men det är en tänkbar nivå där säljarna kan komma in igen. Likså kan det fallande 50-dagars glidande medelvärdet agera motstånd om 890 inte gör så. Alltså ett läge där man bör ta sig ur marknaden. Detta är fortfarande inget köpläge för den vanliga investeraren.

"Bear-trap"

Vi fick en "bear-trap" utveckling efter fallet under 830 punkter (blå box). Rapporterna från Swedbank och SEB var det som drog upp börshumöret. Tillsammans med ett fallande oljepris. Helst vill jag se en pullback nedåt från 860 punkter (övre blå linje) för att sedan samla kraft och bryta upp igenom denna nivå. Vi kan nu ställa in oss på en tid med en del uppgångar även om den längre trenden är fallande. Detta bör ses som ett läge för de som har dåliga positioner att ta sig ur på.

Fortsättning nedåt...

Efter att vi föll ur konsolideringsformationen runt 830-860 punkter har börsen gått tungt. Det 5-dagars glidande medelvärdet är åter fallande. Mycket talar för en fortsättning nedåt även om en "short squeeze" lurar runt hörnet. Rapporterna börjar nu komma in i en snabbare takt och hög volatilitet i enskilda aktier är att förvänta.  

Ny teknik.

Söndag förmiddag och jag sitter på väg till Kosta-outlet. Med dagens teknik är det helt plötsligt roligt att färdas på sveriges inte alltid helt välvårdade vägar. Men nu ska vi inte sitta här och klaga på vägverket. Det hänger nog mer på de som finansierar det hela.
För att återgå till börsen och den sista tidens rörelser kan de bara beskrivas med ett ord, volatilitet. Efter att vi sett en konsolidering mellan 830-860 punkter bröt index ned trots att det redan var mycket utdraget i nederkant. Att ta position för ytterliggare nedgång anser jag inte vara fördelaktigt. En pullback är att förvänta och alla vet hur snabbt och kraftfullt de kommer i en nedtrend. Bevis på detta såg vi i USA i fredags. Då index vände från -2% till knappt positivt på någon timme. Index lyckades inte hålla sig kvar på dessa nivåer men det kan vara tecken på en översåld marknad. Lyckas OMXS30 ta sig tillbaka till intervallet 830-860 så kan vi sett en "bear trap" bildas i fredags under denna nivå. Sitter man inte redan med korta positioner bör man istället hålla sig helt utanför börsen. Som investerare är det bara att inse att botten på denna "bear market" lär vi inte se på mycket länge.

Önskar alla som påbörjat sin semester en mycket trevlig sommar!! // TT


...

"En bild säger mer än tusen ord." Fortsatt konsolidering.  

Fortsatt konsolidering...

Index fortsätter sin konsolidering mellan nivåerna 830 och 860 punkter. Det är alltså ingen klarhet i marknaden ännu. USA föll tungt igår kväll men Asien håller sig en bit över nollstrecket vilket är positivt. Ett tillbakafall tidigt på dagen för att sedan få index att ta sig igenom 860 punkter är ett tänkbart scenario.

Med nöd och näppe...

... klarar index trots ett fall på nästan 2% hålla sig över de tidigare lowen runt 825. Även om den högre low på 840 punkter fallerade kan vi kanske få se en vändning. Speciellt nu när USA styrkade upp under kvällen och Alcoa kom in med en hyfsad rapport. Motståndet som ligger på en nivå runt 850-860 punkter måste tas ut för fortsättning uppåt.

Uppgång/konsolidering

OMXS30 steg hyfsat idag men ännu har indexet inte lyckats ta sig igenom 850-860 intervallet. Vi behöver ett lyft över den nivå för att tro på en hållbar pullback i några dagar. Det ser ut som om vi har gjort en högre low runt 840 punkter. Fallerar denna högre low finns det risk för ytterliggare nedsida och paniksälj. 

Nu kommer pullbacken? eller...

Veckan som kommer kan bli "bullish" om köparna lyckas pressa upp index över 850 punkter och göra en högre low och en högre high. Det 5 dgm är neutralt och det ser ut som om säljarna väntar in lite pullback. En del blankare kommer säkert in och tar en del vinster efter ett sånt här långt fall. En tunn exponering på långsidan med snabb vinsthemtagning kan vara en idé för den erfarne.

Högre low?

Index ser ut att försöka stabilisera en högre low runt 840 punkter. Det 5dgm börjar så smått plana ut.  Det finns möjlighet för en pullback om vi lyckas bryta upp över 860-nivån (horisontell blå linje). Att försöka plocka en pullback på detta sätt är dock väldigt svårt och man måste tillämpa en extrem självdisciplin. Dessutom måste man vara väldigt snabb med att ta vinster då den längre trenden snart gör sig påmind igen...

Brott av trendlinje...

.. kan vara ett tidigt tecken på en kortsiktig pullback. Men det är inget egentligt köpargument. Skulle börsen nu stabilisera sig och göra en högre low. För att sedan lyckas pressa sig upp igenom det fallande 5dgm och motståndet på 860 punkter (blå horisontell linje). Först då kan vi tro på en vändning uppåt. Vi har ännu inte sett något bevis för detta och morgondagen kan åter bestå av fallande kurser. USA stängde nämligen på tunga röda siffror ikväll.

Trendlinjebrott imorgon?

Som vi ser har nedtrenden hållit i sig efter brottet under 930 punkter. Det 5-dagars glidande medelvärdet är klart fallande och detta talar inte för en vändning uppåt. Men index är nu mycket utdraget. Ett brott uppåt av den blå markerade trendlinjen kan vara ett första steg för en kortvarig pullback. Denna pullback bör bara hålla i sig ett par dagar. Marknaden har tappat viktiga stödnivåer och fortsättning nedåt är näst intill självklar i det längre perspektivet.

RSS 2.0