Ränteläget "thinking out loud"

Goldman sachs gick nyligen ut och förespråkade att FED var tvungna att göra en räntesänkning på 0.75% innan årets slut. Då måste man väl fråga sig vad Riksbanken i Sverige kommer göra om så blir fallet? Handelsbanken gick i förra veckan ut och höjde sin prognos för räntebanan. Om Sverige tvingas bli aggressivare i sina räntehöjningar för att undervika en överhettning i ekonomin och USA samtidigt sänker sin ränta. Vad blir då utfallet av detta? Detta bör resultera i en stärkt krona jämfört med dollarn. Då kommer detta säkerligen speglas i att dollarkänsliga företag tar stryk på börsen. Vilket vi sett tidigare. Senast det hände att börsen tog stryk på grund av en svag dollar var i slutet av februari denna vår (en av de påstådda anledningarna iaf.). När i synnerhet FED måste börja ta till hjälpmedel för att tygla börsen resulterar detta oftast i obalanser på andra plan. Jag tycker inte räntan ska användas för att rädda finansiella instutioner som klantat sig genom att ta på sig för mycket risk. Hela detta utspelet med räntesänkningar av både diskontoräntan och den kanske kommande räntesänkningen av FED-funds räntan kommer resultera i mer oroligheter. Även om börserna kommer få ett kortsiktigt glädjeskutt uppåt av en kanske kommande räntesänkning så blir det nog också bara kortsiktigt. För kom ihåg osäkerhet är det värsta aktörer på världens börser vet. Om räntan sänks kanske inflationen skenar. Även om det troligtvis inte blir några dramatiska effekter så finns alltid risken. Dessutom vill väl ingen se en dollar som havererar. Alltså när det blir en obalans i det ekonomiska systemet  kan man räkna med flera. Så finns det obalanser så finns det risker och då är det smartare att hålla kapital bort från aktiemarknaden enligt mig. Detta förstärker min tro på att den nedtrend vi ser nu kommer hålla i sig.
(Ursäktar de ständiga felstavningarna och den felaktiga meningsuppbyggnaden. Min läraren i grundskolan var nog inkompetent.. =) )

Kommentarer
Postat av: moltas

Håller med i tankegångarna kring kronan och skulle lätt kunna tänka mig att "shorta" dollarn mot tex sek om det inte var för att det nästan alltid blir flykt från mindre valutor till dollar så fort det är ngn form av oro.. men långsiktigt borde kronan gynnas av detta.
Vad gäller FED-funds räntan blir man ju inte riktigt klok på alla dessa spekulationer om vad som ska göras och inte göras, man förstår ju iofs att det tenderar att skapas stormar i vattenglas då det sitter en hel arbetskår vars enda arbetsuppgift är att hårdbevaka FED. Jag menar, hur kul kan det vara, känns ibland som att de måste ta i lite för att göra det lite mer spännande.. (högst personlig iaktagelse)

2007-08-28 @ 03:19:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0