Ränteläget i USA (thinking out loud)

FED (USA:s central bank vilka styr USA:s ränteläge bland annat) säger att inflationen är största hotet för USA:s ekonomi. Därför tycker dom det är befogat att ha ränteläget som det är. Motvikten mot dagens ränteläge är att husmarknaden har stora problem. Huspriserna sjunker, färre bygger nya hus eller köper gamla hus.  Det har inte varit en så här dålig husmarknad i USA på 16 år. Kärn inflationen som bland annat tar bort bensinpriset ser ändå relativt ljus ut. Frågan är om inte FED snart kommer till slutsatsen att det är bättre att sänka räntorna för att husmarknaden så sakta kan börja vakna till liv igen. Detta kan i sin tur driva upp inflationen men det gynnar även företagen på börsen. Dessutom har amerikanarna svårt att betala sina "topplån" kallade "subprime" lån. Allt detta tillsammans gör att jag är mer och mer för en räntesänkning. Lägg gärna kommentarer på detta inlägg. Jag är ingen fundamentalist och jag har heller ingen flashig ekonom utbildning så om jag har några fakta fel. Var inte rädd för att påpeka. 

Calles kommentar om dollarkursen är helt korrekt. Ännu en aspekt som måste tas med i övervägandet.  Det är sant att en räntesänkning i USA skulle med stor sannolikhet kunna medföra att dollarn faller ytterliggare. Allt man kan konstatera är att FED verkligen måste ha ett av de svåraste jobben som finns. Samtidigt kan en svag dollar gynna många bolag.
 


Kommentarer
Postat av: Calle

Jag förstår precis hur du tänker vad gäller FEDs räntepolitik, men du måste nog ta med lite politik i spelet också. USA dras med världens i särklass största importöverskott, och det "has taken its toll" på dollarn som stadigt har tappat gentemot exempevis Euron de senaste fem åren.
Det enda som räddar dollarn från en mindre kollaps, och därmed också räddar amerikanernas köpkraft är det faktum att nettoutlands-investeringarna är positiva, då bl.a. Kina & Japan som investerar stora summor i USA. En räntesäkning skulle kunna ha en inverkan på dessa investeringar och i förlängningen därmed "sänka" dollarn. Jag har visserligen en "flashig" ekonom-utbildning, men i detta fall är det nog tyvärr mer politik än fundamental ekonomi som ligger bakom.
My Two Cents
Calle

2007-07-26 @ 16:52:24
Postat av: Allysson

Sant att en räntesänkning i USA skulle innebära en lägre efterfråga på USD, vilket naturligtvis innebär ett sjunkande dollarpris. Däremot, precis som Calle påpekar, har politiken en stor roll i spelet. US Dollarn ligger tungt i varje valutareserv och i princip hela världen är måna om en stadig dollar, även om Euron börjar spela ut dollarns roll delvis. Inbillar mig att dollarn kommer alltid ha ett visst "stöd" och har svårt och tro att de går ner under 6kr under de närmaste åren "oavsett" ränteläge. Tror också på en räntesänkning så småningom. Initialt innebär det precis allt det ni har nämnt, men är nödvändigt för att få lite momentum i det där stagnerande landet.
Ett stort problem med räntemarknaden i USA är inte bara de "normala" lånen. Amerikaner lånar till i stort sett allt och varenda människa lever på kredit. Så har det alltid varit, inget nytt. Men däremot finns det idag extremt många högriskhypotek som lånar ut till folk med dålig kredit-rating. Deras räntor är naturligtvis extremt höga och man har ju spekulerat i en kollaps bland många av de företagen då folk inte har råd och betala tillbaka längre. Det är ju inga miljonärer som lånar via dem direkt...
Med andra ord, kortsiktiga reaktioner innebär sjunkande dollar och allt vad det innebär för börsen samt investerare. Långsiktigt; en nödvändig korrigering för att åtminstone ge en möjlighet till sanering.

2007-07-27 @ 09:13:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0