FED följer marknaden...

... borde det inte vara tvärtom? Hittills har FED gjort Wall Street till lags varje gång. När det såg som mörkast ut på finans marknaden skrek analytiker efter en räntesänkning. De flesta trodde då på en räntesänkning på 0,75%-enheter  vilket också kom. Därefter prisade marknaden in en sänkning vid dagens möte på 0,50%-enheter. FED vågade inte göra annat än att sänka räntan som förväntat. Jag diskuterade idag med en vän vad utfallet skulle blivit om FED låtit bli att sänka räntan från första början. Marknaden har trots allt gått värdelöst trots aggressiva räntesänkningar. Visst kommer detta främja tillväxten längre fram.
Vi är inne i en längre tids "bear market" detta är tydligt. Men hade den blivit så mycket värre om FED låtit bli de oanmälda räntesänkningarna? Det var många som inte trodde på en längre tids nedgång under hösten och sensommaren under 2007. När vi nu är där.. Så hoppas jag bara att många inser att vi kanske inte nått botten än på länge. Längre tids nedgångar brukar historiskt sammanfalla med att USA går in i recession. Lär från historien rädsla och girighet försvinner aldrig ifrån marknaden...  

Kommentarer
Postat av: FunkerVogt

Vill bara tillägga att skrämmande med dessa kraftiga sänkningar är Feds förlorade handlingsutrymme vid en långvarig nedgång eller som TT så snajsigt skulle uttryckt det bear market. Helt plötsligt så kan de inte stimulera ekonomin med räntesänkingar och då står vi kanske där med fallande bolagsvinster, ökad inflation och ökad arbetslöshet utan möjlighet till åtgärder.

2008-01-31 @ 01:45:47
Postat av: Allysson

Man kan ju alltid försöka sig på en Japan-special med 0% ränta eller t.o.m. negativ ränta. Inte helt fel.

2008-01-31 @ 12:38:34
Postat av: Flute

Kan du tänka dig vad som hade hänt om de INTE sänkt räntan? Då hade troligen en eller flera spektakulära bankkonkurser redan varit faktum. Nu får vi vänta ett tag till innan de riktigt stora finansiella fyrverkerierna.

2008-01-31 @ 20:57:14
URL: http://flutethoughts.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0