Slumpen och TA ett vinnande koncept....

Teknisk analys är för den okunnige en kristallkula som kan förutsäga framtiden. Detta stämmer givetvis inte och det är motståndarna till teknisk analys snabba med att anmärka. Jag kommer inte hävda att fundamental analys är totalt bortkastat för att ge en känga till dom som utövar detta. Det finns värde i den analysen men det är en analys av historiska vinster inte vad som komma skall. Fundamental analys kan vara en faktor av många vid längre tids investering. Men rörelserna på de finansiella marknaderna är betydligt mer komplexa än bara företags resultat och makroekonomi (detta är självklart inget nytt). Jag anser att de två viktigaste faktorerna som har påverkan på rörelserna är utan tvekan känslor tillsammans med slumpen. 

Detta förstärks med ökandet av aggressivare intradaghandel. Hur kan det vara så? Det finns utan tvekan speciella nivåer där köpare stiger in och där säljare stiger in. Vissa nivåer är viktiga stöd och kan få mycket psykologiska effekter om de fallerar. Dessutom kan det under viktiga nivåer vara en avsaknad av köpordrar vilket är mycket vanligt. Detsamma gäller vid motstånd respektive avsaknande av säljordrar men det är inte fullt så vanligt. Det krävs oftast hög volym för en aktie att stiga. Vart kommer då de ökade känslorörelserna in med ökad intradaghandel?
För att förklara detta vill jag påvisa ett exempel.

Vi säger att en aktie har en köpsida som ligger mycket nära 100 kr. Ofta är heltal viktiga stöd respektive motstånd. Scenariot i detta fall ser ut som sådant. En institutionell trader ligger och köper på sig aktier framför 100 kronors nivån på 100.25. Klockan är nu 14.20 de förväntar sig att makrostatistiken som kommer ut 14.30 ska vara bättre än väntat. Så blir nu inte fallet. Tradern visste att han hade stöd bakom sig och en mycket snabb tillgång till information och exekution av ordrar. Så fort han ser att statistiken kommer ut sämre än väntat säljer han sitt innehav. Han lägger sig istället kort då han vet att 100 stödet kommer fallera. Några investerare blir nervösa och måste stänga delar av sina positioner när detta stöd fallerat. Det är tyvärr ett avsaknande köpordrar ned till 99 kr vilket får aktien att falla en hel procent. Då stödet fallerat ordentligt tack vare avsaknandet av köpordrar blir folk nervösa och börjar lägga upp säljordrar runt 100 kr. Till slut har så pass många tappat tålamodet så det finns nu ett massivt motstånd upp emot 100 kr och aktien fortsätter att falla.

Tydligt ökar intradhandeln en ökad nervositet och volatilitet. En sådan rörelse kan få en aktie att falla under många dagar. Hade inte tradern funnits där hade stödet mycket troligare hållit. Vad kan man då använda TA till i detta fall?  Med hjälp av teknisk analys kan man lokalisera stöd och motståndnivåer. När man sedan bygger upp sina analyser ska man alltid vara medveten om att marknadsrörelser går åt två håll, upp eller ned. Man bör då fundera över vad som blir utfallet vid båda rörelserna. Hur rörelserna ska komma är omöjligt att säga då de till stor del är slumpmässiga. Men med hjälp av teknisk analys och ett aktivt uppföljande av de slumpmässiga rörelserna är det ett vinnande koncept.

Det finns självklart tider då alla ekonomier blomstrar och allt går upp. Då kan de mest novisa också göra pengar på marknaden. Men när nervositeten och ovissheten om framtida ekonomiska utsikter är höga förlorar allt för ofta dessa noviser mycket av de pengar de tjänat under uppgångarna. För tillfället är vi inne i en period då ingen vet vart vi är på väg. Alla kan inte, har inte tid och bör inte spekulera i aktier. Då finns det andra alternativ. 
Vad man använder teknisk analys till är att studera historiska kursutvecklingar. Vad man bör använda denna historiska kursutveckling till är att lokalisera vart köpare och säljare stiger in. Man ska försöka lära sig psykologin bakom rörelserna och inte stirra sig blind på värdet på den underliggande. Värdet är egentligen en oviktig faktor.  Så länge det finns rädsla och girighet vet man aldrig vad som händer här näst. Dessa faktorer kommer inte försvinna från marknaden på mycket länge. Alltså är teknisk analys ingen kristallkula eller ett säkert instrument att förutsäga framtida kursrörelser med. Det är endast en analysansatts att studera rörelser och vad som mest troligt kan utlösa nästa känslomässiga rörelser vid slumpad statistik eller liknande.

Hoppas jag nådde fram till någon.. God kväll

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0